headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


EASTERFIELD EERT NEDERLANDSE BLUES ICOON HARRY MUSKEE

Van Window Of My Eyes tot Another Day, Another Road. Alles komt aan bod in de speciale tribute ‘CUBY door EASTERFIELD’. De Drentse bluesband Easterfield eert de grondlegger van de Nederlandse blues, door op geheel eigen wijze een ode te brengen aan Harry ‘Cuby’ Muskee. Na een succesvolle try-out tijdens het Bogdike Rhythm & Blues Festival 2019 in Veendam, is de show nu te boeken. ‘CUBY door EASTERFIELD’ is een 90 minuten durende show waarin de band iedereen meeneemt naar vervlogen tijden. Namelijk de periode waarin de Nederlandse blues voor het eerst geschreven werd. “Een dijk van een tribute” Basgitarist Kris Tiemens van Easterfield: “Het 50 jarig bestaan van het album ‘Appleknockers Flophouse’ van Cuby + Blizzards is bijzonder. Wij spelen het titelnummer al 8 jaar, ieder optreden. Nadat we meededen aan ‘Ode aan Muskee’ in Grolloo in 2016 was het besluit snel genomen. Deze legendarische Nederlandse blues-icoon verdient een dijk van een tribute door een bluesband met eveneens Drentse roots”. Easterfield Easterfield vindt zijn oorsprong in Barger-Oosterveld in 2011. Na optredens in binnen- en buitenland, een nummer 1 notering in iTunes, een eigen album in 2017 en finalist in de Dutch Blues Challenge 2017, vond de bluesband het tijd voor een nieuw project. ‘CUBY door EASTERFIELD’ is overtuigend, indringend en energiek! De show is vanaf nu te boeken en vanaf 2020 te zien. Voor boekingen en informatie: www.easterfield.nl en info@easterfield.nl

Kasteel Amerongen + Landgoed Zuylestein Deftige Dieren, toen en nu

Bezoek twee parels van Amerongen voor één voordelig tarief

Landgoed Zuylestein en Kasteel Amerongen zijn deze zomer samen te bezichtigen tegen één voordelig tarief. Deze twee prachtige buitenplaatsen zijn al sinds eeuwen met elkaar verbonden en kunt u deze zomer in één arrangement bezoeken. De landgoederen bevinden zich op loopafstand van elkaar in het pittoreske dorp Amerongen. Bekijk in Kasteel Amerongen de tentoonstelling Deftige Dieren en neem deel aan de rondleiding langs de dieren op Landgoed Zuylestein met zijn bosvarkens, schaapskooi, visvijvers en moestuinen.

Data en prijzen
Op zondag 21 juli, 28 juli, 18 augustus en 1 september kunt u beide huizen bezoeken voor één tarief. Volwassenen betalen € 20 p.p. Heeft u een Museumkaart? Dan betaalt u alleen € 12,50 voor Landgoed Zuylestein (normaal € 17,50). Het combiticket is inclusief een kop koffie of thee op Landgoed Zuylestein. Als lunch- of dinergelegenheid raden wij Herberg Den Rooden Leeuw aan. Dit restaurant bevindt zich halverwege de wandelroute naar Landgoed Zuylestein (niet inbegrepen bij het arrangement). Er is een routebeschrijving van Kasteel Amerongen naar Landgoed Zuylestein (1.5 km) beschikbaar.

Programma
Vanaf 12.00 uur
In de ochtend vanaf 12.00 uur bezoekt u Kasteel Amerongen dat geheel in het teken staat van het thema Deftige Dieren. Op deze zondagen kunt u zelf ronddwalen door het kasteel waar gidsen informatie geven in de zalen. U kunt uw eigen aankomsttijd bepalen. Een bezoek aan het kasteel duurt ongeveer 1 uur. Na het kasteelbezoek wandelt u op eigen gelegenheid naar Landgoed Zuylestein. Dit is een mooie wandeling van maar 1,5 km. Er is een routebeschrijving beschikbaar. Gratis parkeren is mogelijk zowel bij Landgoed Zuylestein als bij Kasteel Amerongen.
 
Vanaf 13.00 uur
Lunch bij de Stallerij van herberg Den Rooden Leeuw (niet inbegrepen bij het arrangement). Op zondag kunt u ontspannen lunchen bij de Stallerij met veel lokale producten.

Om 14.30 uur
Start rondleiding op Landgoed Zuylestein van ongeveer 1,5 uur. Ontvangst bij het poortgebouw waar kort de geschiedenis van het landgoed verteld wordt. Zuylestein was in de 17e eeuw het  jachtslot van Frederik Hendrik waar groente, fruit, graan wild, vlees, vis en zuivel werd geproduceerd voor de paleizen in Den Haag.
Deze oorspronkelijke functie is door de familie De Brauwere van Aldenburg Bentinck nieuw leven ingeblazen met een gemengde voedselproductie die het goede uit het verleden combineert met de nieuwste inzichten. Landgoed Zuylestein is geen openluchtmuseum maar staat volledig in het heden. Het sluit aan op de toekomstvisie van het ministerie om circulaire landbouw in 2030 als maatstaf te hebben.
Tijdens de wandeling door de binnentuin, langs de visvijvers, moestuinen en bosvarkens wordt u het verhaal verteld over alle restauraties en toekomstplannen waardoor dit eeuwenoude landgoed toekomstbestendig, duurzaam en functioneel blijft. Na 1,5 uur krijgt u bij de Oranjerie een kop thee of koffie en kunt u landgoedproducten kopen.

De Ridderhofstad Zuylestein kent een indrukwekkend verleden. De vele bewaard gebleven tekeningen van huis en tuin geven ons tot op de dag van vandaag een goed overzicht van de ontwikkelingen die Zuylestein door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters.Vanaf de 17e eeuw hebben de eigenaren van Kasteel Amerongen, familie Van Reede (later Aldenburg Bentinck) Zuylestein eeuwenlang in bezit gehad. De huidige bewoners en nazaten van deze familie, De Brauwere van Aldenburg Bentinck, werken nu met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

Herberg Den Rooden Leeuw
Ruim drie eeuwen geleden is Den Rooden Leeuw gebouwd als herberg en stalhouderij, gelegen op een kruispunt van handelsroutes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam. Reizigers overnachtten in de herberg en verversten hun paarden op doorreis in de Stalhouderij. Het goede eten en drinken is altijd gebleven bij dit gerenommeerde restaurant.
Op zondag is De Stallerij een brasserie, waar een kleine kaart wordt geserveerd, zowel voor lunch als diner. Geen restaurant met tafeltjes-voor-vier, maar één lange tafel waaraan alle gasten aanschuiven

Een zomer lang voorleesplezier in de Bibliotheek

Tijdens de zomervakantie wordt iedere week voorgelezen in alle bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Eemland. Elke week een ander voorleesverhaal voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Na afloop wordt er gezongen, gekleurd of geknutseld en is er limonade voor de kinderen en koffie/thee voor de ouders.

Voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook belangrijk. Het vergroot de woordenschat van kinderen en helpt ze om de wereld om zich heen te begrijpen. Daarom organiseert de Bibliotheek regelmatig voorleesfeestjes.

Alle voorleesmomenten
Het zomervoorlezen is in alle bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Eemland. De vestigingen hebben hun eigen data en tijdstippen.

•    de Bibliotheek Baarn
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.30 uur.

•    de Bibliotheek Bunschoten
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.30 uur.

•    de Bibliotheek het Eemhuis
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

•    de Bibliotheek Hoogland
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 11.00 uur.

•    de Bibliotheek Leusden
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

•    de Bibliotheek Vathorst   
Data: 27 juli, 3, 10, 17, 24 en 31 augustus om 11.30 uur.

•    de Bibliotheek Woudenberg
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

MOVIENIGHTS ONDER DE TOREN Drie filmzomeravonden in de openlucht

In augustus kun je weer aanschuiven bij de openluchtbioscoop van De Lieve Vrouw op het leukste plein van Amersfoort. Pak een terrasje of neem je eigen stoel mee naar het Lieve Vrouwekerkhof voor de mooiste films tijdens MovieNights onder de toren.

Programma

DO 1 AUGUSTUS - +/- 21.30 uur: Cold War
Dit rokerige liefdesverhaal in film-noir-stijl speelt tegen de achtergrond van het naoorlogse Europa. Pawlikowski won voor zijn muzikale en oogstrelende film al de prijs voor beste regisseur in Cannes en kon wederom rekenen op diverse Oscarnominaties.

DO 8 AUGUSTUS +/- 21.20 uur: Waterboys
Misdaadboekenschrijver Victor (Leopold Witte) en zijn 20-jarige cello spelende zoon Zack (Tim Linde) worden tegelijkertijd weer single; ze worden om verschillende redenen door hun vrouwen het huis uit gegooid. Tijdens een reis naar Schotland is de confrontatie met elkaar en de onstane situatie thuis onvermijdelijk. Mede dankzij hun liefde voor de muziek van de Schotse band The Waterboys komen ze nader tot elkaar.

DO 15 AUGUSTUS +/- 21.00 uur: Greenbook
Dit hartverwarmende, waargebeurde verhaal van de donkere pianist Don Shirley (Mahershala Ali) die in 1962 met zijn blanke lijfwacht (Viggo Mortensen) door het racistische zuiden van Amerika reist won drie Oscars waaronder de Oscar Beste Film.

> Start tegen zonsondergang
> Gratis entree
> Meegebrachte consumpties niet toegestaan
> Mede mogelijk gemaakt door De Lieve Vrouw, horeca op het plein en VVV

https://lievevrouw.nl/producties/film/aug-2019/movienights-onder-de-toren/
FB-evenement: https://www.facebook.com/events/459851451230516/

Reeën kijken in het Corversbos

Ga in juli of augustus in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlak bij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Veel mensen hebben weleens een ree gezien. Je hoort gekraak in de bosjes, je kijkt en ziet nog net iets bruins in de verte verdwijnen. Reeën komen veel voor in Nederland, maar ze zijn schuw. Onze boswachter weet waar ze zich ophouden en dat vergroot de kans op een ontmoeting met deze prachtige dieren.

Handig om te weten
    Let op deze excursie vertrekt vanaf Corversbos, parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein.
    Trek donkere, niet ritselende kleding en stevige schoenen of laarzen aan.
    Koop van tevoren je tickets online.
    Honden kunnen niet mee.

Waar en Wanneer
Voor wie        Volwassenen
Locatie          Corverbos
Vertrekpunt    Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein, Beresteinseweg 31,
1243 LC s-Graveland
Voor vragen   T 035 - 656 30 80
Datum en tijd  Vrijdag 26 juli van 20:00 uur tot 21:30 uur
                        Vrijdag 9 augustus van 19:30 uur tot 21:00 uur
                        Zaterdag 17 augustus van 19:30 uur tot 21:00 uur
Prijzen            Leden Natuurmonumenten € 7,00, niet leden € 10,00      
Website          www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek

Zaterdag 27 juli Kofferbakmarkt op het Eemplein

Tweedehands spullen (ver)kopen is hot! En hoe makkelijk is het om dat vanuit je auto te doen... Dat kan op de kofferbakmarkt van het Eemplein op zaterdag Het plein wordt dan omgetoverd tot een grote handelsplaats vol met leuke tweedehands spullen.

Kofferbakmarkten hebben ook in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht genomen.
Na het succes van vorig jaar organiseren wij op zaterdag 27 juliweer een kofferbakmarkt. De markt wordt gehouden op van Eemplein Amersfoort 10.00 tot 16.00 uur. De winkels van het Eemplein zijn open. De toegang voor bezoekers is gratis!
Zelf spullen verkopen? Aanmelden kan nog! Wil je je spullen verkopen op de kofferbakmarkt van zaterdag 27 juli op het Eemplein Amersfoort?  Je kunt je nog aanmelden. Aanmelden is verplicht dat kan via de website: www.kofferbakmarktnederland.nl
Over Eemplein Amersfoort
Het Eemplein Amersfoort is hét multifunctionele plein van Amersfoort. Hier komen werken, wonen, winkelen, recreëren, cultuur, educatie en leisure samen. Zo zijn hier de bibliotheek, het culturele centrum het Eemhuis, Pathé bioscoop, de Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool van
Amersfoort gevestigd en is er een goed en gevarieerd aanbod van horeca voor zowel overdag als ’s avonds.
De volgende ondernemingen zijn hier gevestigd A la Minute, Albert Heijn, De Beren, Blokker, Het Eemhuis, EkoPlaza, Etos, Gall & Gall, Hizi Hair, Kade Café, King of the Ribs, Kunsthal Kade, La Cubanita, Media Markt, Patates, Pathé bioscoop, Primera, Casa, Subway, Oliva, Sushi Today, Tutti
Gelati, Van Haren, Zeeman, Toychamp. Het winkelcentrum is gelegen aan de rand van de Amersfoortse binnenstad achter de Koppelpoort, aan het water de Eem en aan één van de belangrijkste aanrijdroutes en PDV/GDV-locatie van de stad,
de Amsterdamseweg. Door de ligging is de bereikbaarheid met zowel het openbaar vervoer als met de auto zeer goed. Daarnaast is er een directe fiets-/loop verbinding met de binnenstad. Onder het centrum is een parkeergarage gevestigd met bijna 800 parkeerplaatsen.
Kijk voor meer informatie over Eemplein Amersfoort op www.eemplein.nl
facebook/com/EempleinAmersfoort
instagram.com/eempleinamersfoort

Amersfoortse ‘Retourboulevard’ weer stapje verder

Gemeente Amersfoort heeft een prijsvraag gewonnen met het plan voor het opzetten van een Amersfoortse ‘retourboulevard’. Hiermee krijgt de gemeente (financiële) ondersteuning voor het uitwerken verschillende scenario’s, een haalbaarheidsstudie en een doorgerekende businessplan van deze ‘Retourboulevard’.

 

De subsidie is van RWS, I&W, VNG, NVRD, BKN en Stichting Repair Café en beoogt initiatieven voor hergebruik en reclycling een extra impuls te geven. Van de 60 indieners zijn er in totaal 10 gehonoreerd.

De jury schreef over het ingediende voorstel van Amersfoort: ‘In dit plan wordt een gebiedsontwikkeling besproken door middel van een scenarioroute. Hierbij worden interessante partijen betrokken. Er is een duidelijk plan van aanpak, waardoor het ook goed op andere gemeenten betrokken kan worden.’

Wethouder Fatma Koşer Kaya: ‘Deze subsidie is een mooie erkenning dat we met de plannen voor een Retourboulevard in Amersfoort op de goede weg zijn. We willen de stad goed aan volgende generaties overdragen. Daarom is het nodig om geheel nieuwe wegen te durven verkennen.’

 

Wat is een ‘retourboulevard’

Een ‘retourboulevard’ is volgens de gemeente een aantrekkelijke plek waar bedrijven bij elkaar komen die producten kunnen repareren, verbeteren en tweedehands verkopen. Op die manier krijgen producten een langere levensduur en wordt het aantrekkelijker voor consumenten om circulair te winkelen. Kortom, de ‘retourboulevard’, clustert de winkels en bedrijven en maakt een tweede leven van producten en materialen weer heel aantrekkelijk.

 

Maar hoe ontwikkel je een ‘retourboulevard’? Wie doen er mee en in welke vorm? Is het financieel wel haalbaar? Welke scenario’s zijn er en wat past het best bij Amersfoort? Dat willen we de komende tijd graag verder onderzoeken met partijen uit de stad. Met de subsidie is het mogelijk om te komen tot een concreet businessplan en een goed overwogen besluit.

GOEDKOPE RIJBEWIJSKEURING SENIOREN IN AMERSFOORT

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 10, 13 en 27 juli, 21 augustus en vervolgens twee keer per maand bij Kruiskamp Onderneemt, Van Galenstraat 30. Informatie en een afspraak maken: Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met Leef3.nu (een activiteit van Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl. Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 50,00, medisch, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 70,00. Leden van Leef3.nu en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen. Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden. De gemeente Amersfoort verstrekt deze niet meer. U kunt het formulier downloaden via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Het kan een aantal weken duren voordat u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt van Het CBR (per post of via de mail). De verwerking en beoordeling door het CBR kan meerdere maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ruim van tevoren een afspraak te maken voor de keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

De Partij van de Arbeid heeft vier moties ingediend

•Motie dementieveriendelijke(r) Amersfoort •Motie bestrijden armoedeval •Motie budget Indebuurt033 •Motie toeristenbelasting Motie PvdA voor dementievriendelijke(r) Amersfoort De Partij van de Arbeid Amersfoort dient een motie in voor een dementievriendelijke(re) gemeente Amersfoort. Raadslid Smulders constateert dat er naar schatting in 2040 10.000 demente oudere in Amersfoort wonen. De gemeente Amersfoort zal in zijn geheel te mate krijgen met de problematiek van dementie. Om deze reden verzoekt hij het college te onderzoeken hoe Amersfoort dementievriendelijke(r) kan worden. Raadslid Smulders verzoekt het college hiervoor in het eerste kwartaal van 2020 een plan van aanpak te presenteren. Fractievoorzitter Keskin (PvdA) dient een motie in voor het bestrijden van armoedeval Fractievoorzitter Keskin constateert dat bijstandsgerechtigden hun financiële steun verliezen. Door het wegvallen van deze steun ontmoedigt dit bewoners om aan het werk te gaan omdat zij, door het wegvallen van de financiële steun, niet van hun salaris rond kunnen komen. Keskin verzoekt het college te onderzoeken hoeveel mensen in Amersfoort de afgelopen tijd beland zijn in deze situatie. Hij verzoekt het college om in het vierde kwartaal van dit jaar een bestrijdingsplan voor armoedeval te presenteren aan de gemeenteraad. Fractievoorzitter Keskin (PvdA) vraagt het college in een motie of Indebuurt033 voldoende budget heeft Fractievoorzitter Keskin van de Partij van de Arbeid verzoekt het college in gesprek te gaan met Indebuurt033 over het beschikbare budget. Indebuurt033 krijgt budget om activiteiten in het Sociale Domein te ontplooien. Keskin wilt weten of Indebuurt033 hiervoor voldoende budget heeft om alle (burger)initiatieven daadwerkelijk te ontplooien. Hij verzoekt het college een overzicht te presenteren met initiatieven die gehonoreerd zijn, van de niet gehonoreerde initiatieven wil hij weten of dit wegens budgettaire redenen is. Fractie PvdA dient motie in voor toeristenbelasting De fractie verzoekt het college in een motie toeristenbelasting in te voeren. Bijna 85% van de gemeenten in Nederland heft toeristenbelasting. Amersfoort is één van de weinige gemeenten die dit niet doet, dit terwijl Amersfoort uit eigen middelen blijft investeren in lokale voorzieningen. De geïnde toeristenbelasting kan gebruikt worden voor deze investeringen, dit terwijl de invoering van deze belasting geen negatieve gevolgen zal hebben voor de stroom toeristen. Vanwege de centrale ligging van onze gemeente verkeert Amersfoort al jaren in de top-5 van congressteden.

Chauffeur - vrijwilligers voor ons ontmoetingscentrum in het Soesterkwartier

Heeft u wat tijd over én bent u geduldig en flexibel? Wij zoeken chauffeurs die onze deelnemers willen begeleiden bij het halen en brengen. Voor maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag zijn wij op zoek naar chauffeurs. Per dag neemt het ongeveer een uur ‘s morgens en ‘s middags in beslag. Flexibele inzet is mogelijk. U kunt kiezen uit één of meerdere dagen/keren rijden per dag/week. U gaat deel uitmaken van een leuk team van vrijwilligers die het onderling allemaal zelfstandig regelen. Nieuwsgierig geworden en wilt u een keer met ons kennismaken? Loop tijdens openingstijden bij ons binnen tussen 9-17uur of stuur een e-mail ocamersfoort@kingarthurgroep.nl (Conny Swart). King Arthur Groep is gevestigd in een eigen ruimte in De Nieuwe Sleutel, Noordewierweg 252-1, Amersfoort. Bellen kan ook: 06-37 42 21 15

Vrijwillige gastvrouwen en assistent activiteiten begeleiders gevraagd

King Arthur Groep is voor het ontmoetingscentrum in Amersfoort op zoek voor enkele uren in de week naar een gezellige gastvrouwen en assistent activiteiten begeleiders. Heeft u wat tijd over en vindt u het leuk om samen met onze deelnemers een lunch te bereiden, koffie te schenken en onze bezoekers gastvrij te ontvangen? Mocht u een paar uur over hebben en het leuk vinden ouderen te begeleiden bij deze activiteit, kom langs of bel/mail ons King Arthur groep Ontmoetingscentrum Amersfoort, Spinetpad 2 te Amersfoort. Contactpersoon Renate Berg, ocamersfoort@kingarthurgroep.nl of bel 06-41114092

Snelfietsroute Utrecht-Veenendaal

Samen met diverse gemeenten spant de provincie Utrecht zich in om vijf snelfietsroutes te realiseren. Een van die routes loopt van Utrecht naar Veenendaal, over de Utrechtse Heuvelrug waarin de provincie samenwerkt met de gemeenten Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, en Veenendaal en met de Universiteit Utrecht. Expositie Fietspad van de toekomst De provincie Utrecht wil op deze snelfietsroute ook plaats bieden aan innovaties op fietsgebied en er op die manier een fietspad van de toekomst van maken. De aftrap voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen wordt gegeven op 15 juli. Na de zomer wordt er ook een prijsvraag uitgeschreven om zoveel mogelijk goede ideeën te verzamelen. Het is de bedoeling de drie beste ideeën in de vorm van pilots uit te voeren.

Gratis naar DierenPark Amersfoort voor kersverse moeders

Zwangere vrouwen opgelet, wordt jouw kindje op zaterdag 13 juli geboren? Dan heeft DierenPark Amersfoort leuk nieuws voor jou. “Op 13 juli openen wij de Ooievaart, de nieuwste beleving in ons park”, vertelt woordvoerder Marije Allemekinders. “Wij verwelkomen dan ooievaars én je kunt zelf door ons park vliegen als een ooievaar. Dit dier staat voor nieuw leven, daarom geven wij alle kersverse mama’s die die dag bevallen gratis entreekaartjes.” Baby s die op zaterdag 13 juli worden geboren, mogen dit jaar samen met hun ouders DierenPark Amersfoort gratis bezoeken. “Iedereen kent wel de verhalen van ooievaars die vliegend pasgeboren baby’s naar hun ouders brengen”, licht de woordvoerder toe. “Nu is het eigenlijk andersom. De opening van ‘de Ooievaart’ is voor ons een geboorte en om dat geboortefeest te vieren, laten wij de baby’s deze kant op vliegen.” Ooievaars brengen in het echt dan wel geen baby’s, lange afstanden vliegen doen zij zeker. “Elk jaar vliegen deze vogels van Nederland naar Afrika, op zoek naar voedsel”, legt Marije uit. “In ons park kun je deze trektocht vanaf zaterdag 13 juli in het klein maken. Je gaat letterlijk de lucht in en vliegt naar onze Afrikaanse Savanne, waar je nieuwe dieren ontdekt. Een spannend avontuur waarmee de dierenwereld wel heel dichtbij komt.” Kersverse ouders kunnen zich na het lezen van de voorwaarden melden bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort op de dag van hun bezoek.

Lezing van Eemlandse auteur Magda van der Ende over spraakmakende vrouwen uit de bijbel

Op donderdag 18 juli om 14.00 uur geeft de Eemlandse schrijver Magda van der Ende in de Bibliotheek het Eemhuis een lezing over haar boek Zeg me, wie ben je..... In dit boek spelen tien Bijbelse vrouwen de hoofdrol. Niet om de rol van mannen naar de achtergrond te duwen, maar om de vrouwen in beeld te brengen. Tien vrouwen, geen twaalf of negen? Het aantal is bepaald door de structuur van de levensboom van de kabbala, de joodse mystieke traditie. Mystiek is tegelijkertijd universeel. Verwoording van mystieke ervaring en overdracht van wijsheid gebeurt in een bepaalde cultuur en traditie. De levensboom kent tien sferen of sefirot. De verhalen over de tien vrouwen worden in het licht van een van de sferen beschreven. Het zijn volgens Magda van der Ende archetypen in de psyche van ieder mens. Ze resoneren als vanzelf met ieder die ze hoort of leest. Zeg me, wie ben je... biedt niet alleen een verdieping van inzicht in de rol van de vrouwen met behulp van joodse, kabbalistische en buitenbijbelse bronnen. Het boek wil ook een inleiding in de wereld van de kabbala zijn. Het verbinden van verhalen over vrouwen aan kabbalistische principes maakt de grote schat aan wijsheid van de kabbala toegankelijk. Kaarten voor de lezing kosten € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. De lezing is op donderdag 18 juli om 14.00 uur in de Bibliotheek het Eemhuis.

Hulpmiddel een 2de leven geven

Nog een rolstoel of rollator op zolder staan waar u niets mee doet, wij halen hem graag op! Voor het dementalent project “Hulpmiddelen voor nop” worden regelmatig tweedehands hulpmiddelen aangeboden of gezocht. Wij zijn opzoek naar lichtgewicht rolstoelen voor onze locaties in Soest en Amersfoort. Heeft u nog een rolstoel staan op zolder of in de schuur dan halen wij deze graag op. Bent u tijdelijk (revalidatie) of voor langere tijd op zoek naar een tweedehands rollator? Kom dan een kijkje nemen bij King Arthur Groep, Molenstraat 8A, Soest. U mag het hulpmiddel gratis meenemen. Per telefoon 06-37449397 Lia Bak of per e-mail ocsoest@kingarthurgroep.nl (http://www.hulpmiddelenvoornop.nl/)

Knip een bloemstilleven

Kinderworkshop in de zomervakantie In de zomervakantie organiseert Museum Flehite op donderdag 25 juli en dinsdag 27 augustus een creatieve workshop voor kinderen, Knip een bloemstilleven. Eerst bekijken de kinderen met kunstenaars Anna Skubisz of Sandra Pol de prachtige bonte bloemstillevens in het museum. In de tentoonstelling Collectie Vozyakov - Oude meesters hangen er heel wat. Na het bestuderen van de verschillende vormen van de bloemen en de lagen over elkaar, is er volop inspiratie om een eigentijds bloem- of plantstilleven van papier te maken. Datum donderdag 25 juli en dinsdag 27 augustus 2019 Tijd 14.00 - 15.30 uur Kosten € 8,- Aanmelden via 033- 2471100. Uiterlijk de dag van tevoren voor 17:00 uur (van 11.00 - 17.00 uur maandag gesloten). Er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen.

Rijbewijskeuringen in Amersfoort

Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 22 juli bij Peer! Amersfoort-Noord, Maanlander 14-A medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch 088 23 23 300. Zelf een datum plannen via www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor houders van rijbewijs C D E tot 75 jaar is het tarief € 60,00. Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en start 5 maanden voor deze datum. Voordat u een afspraak maakt koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp van uw DigiD met SMS code op mijn.cbr.nl Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. Deze verklaring moet u eerst invullen en opsturen naar het CBR. Het kan een paar weken duren alvorens u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt. Aangeraden wordt een afspraak te maken bij een arts die uw formulier op de computer (digitaal) kan invullen.

Wijnvat is Vondst van de Maand juli Centrum voor Archeologie

Circulaire economie in de Middeleeuwen van wijnvat tot waterput Vaten waar bier of wijn in werden vervoerd eindigden in de Middeleeuwen vaak onder de grond als waterput. Zo ook het vat dat werd gevonden bij de opgraving aan de Stovestraat. De inhoud was ongeveer 175 liter en gemaakt van eikenhout. Na conservering en restauratie is het vat weer in oude glorie hersteld en de hele maand juli te zien bij het Centrum voor Archeologie. Kom op woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur naar het Centrum voor Archeologie aan de Westsingel 46 in Amersfoort en bekijk de Vondst van de Maand.

Zomermarkten in het centrum van Amersfoort

Het centrum van Amersfoort staat komende maanden in het teken van de zomer! Op 4 donderdagen in de maanden juli en augustus is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat en Utrechtsestraat. De markten staan gepland op 18 juli, 1 augustus, 15 augustus en 29 augustus van 11.00 uur tot 21.00 uur. Op deze gezellige zomermarkten kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om tijdens de zomermarkten naar het centrum van Amersfoort te komen! Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort. Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Op donderdag 18 juli vindt u o.a. stands met mooie woonaccessoires en wanddecoratie, kleding en accessoires uit Ibiza, fop- en feestartikelen, houtsnijwerk uit Indonesië en nog veel meer! Er zijn nog plekjes vrij. Voor inschrijven of info kijk op www.dynamicpromotions.nl. Komt u ook de sfeer proeven op 18 juli?

Spoffin maakt programma 2019 bekend

Spoffin, hét internationale street arts festival dat op 23, 24 en 25 augustus de binnenstad van Amersfoort overneemt, heeft het programma van 2019 bekendgemaakt. Met een jubileum en 28 groepen uit binnen- en buitenland, belooft het een bijzondere tiende editie te worden.

Tijdens dit tweede lustrum van Spoffin is er speciale aandacht voor buiten- en locatietheater uit Groot Brittannië en Ierland. Het buitentheater in Groot-Brittannië maakt momenteel een periode van ongekende bloei door. Nog nooit zijn er zo veel nieuwe producties geïnitieerd als de afgelopen jaren. Ierland maakt op bescheiden schaal een soortgelijke ontwikkeling door, mede onder invloed van de circusdiscipline die onlosmakelijk is verbonden met het buitentheater. Een goed moment om de oogst te laten zien!

Spoffin 2019 wordt geopend door de spectaculaire voorstelling The Spurting Man van Avanti Display. De voorstelling is een eerbetoon aan het voormalige Festival Etcetera, waar Avanti Display in 1999 speelde. Sinds het ontwikkelen van de show in 1995 heeft Avanti The Spurting Man op vier continenten en in negentien verschillende landen gepresenteerd. Hoog tijd dat hij naar Spoffin komt dus!

Een speciale vermelding verdient de samenwerking tussen de Schotse dansgroep Oceanallover en de Nederlandse Misiconi Dance Company. Zij werken samen aan Egg, een speciale productie voor Spoffin, waarin professionele dansers met en zonder beperking meedoen.

Andere bijzondere voorstellingen dit jaar zijn onder meer van de gezelschappen Compagnie Mobilette (NL), El Goma (DE), Garth Williams (GB), Maleta Company (IE), Mimbre (GB), Southpaw (UK), Strong Lady (GB) en het project Cie Théâtre du Voyage Intérieur (FR), waaraan dertig Amersfoortse vrouwen deelnemen.

Ook de professionals komen dit jaar aan bod. Ieder jaar worden zo n vijfitg programmeurs van andere festivals uit heel Europa uitgenodigd. Behalve het festivalprogramma zijn er voor hen speciale activiteiten, zoals een debat over een actueel onderwerp en pitches waarin artiesten hun nieuwe ideeën voor 2020 presenteren.

Maar Spoffin 2019 brengt nog veel meer mooi en bijzonder straat- en locatietheater naar Amersfoort. Het complete programma is nu te vinden op de website van Spoffin. Spoffin vindt dit jaar van 23 t/m 25 augustus plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Amersfoort.

Bijna alle voorstellingen tijdens Spoffin zijn vrij toegankelijk. Voor deze voorstellingen betaal je achteraf wat je het waard vond. Alleen voor de voorstellingen van MATROSE en Mirthe Dokter is een kaartje nodig, deze koop je via de website.

Jarige K.A.M.V. pakt uit met concertweekend

De Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging viert dit jaar haar 130-jarig bestaan en dat mag iedereen weten. Daartoe worden in het weekend van 13 en 14 juli aanstaande twee concerten gegeven aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren.
 
Met muziek voor elk wat wils.
De oudste muziekvereniging van Amersfoort laat op 13 en 14 juli zien en horen dat zij nog springlevend is samen met de eveneens koninklijke harmonie Sint Caecilia uit Humbeek (België) geeft zij twee concerten. 
Op zaterdagavond 13 juli een Promsconcert, waarbij de solisten Joyce van Gils en Robin Visser (zang) de twee verenigingen zullen aanvullen. Van klassiek tot pop en via o.a. musical weer terug, er zullen veel verschillende stijlen langskomen. 
Op zondagmiddag 14 juli bestaat het concert uit twee delen allereerst wordt het succesvolle kinderconcert “Muziek is van Iedereen”, met liedjes van Jeroen Schipper, van 14 april j.l. nog eens dunnetjes overgedaan.  Nu met het harmonieorkest van de K.A.M.V., het Belgische gast orkest én de leden van het Studieorkest van de K.A.M.V.. En natuurlijk zullen Jeroen Schipper zelf (winnaar Willem Wilminkprijs 2019, voor het beste kinderlied) en de twee solistjes van basisschool De Breede Hei niet ontbreken. Een vrolijk begin van de middag voor jong en oud.
Het tweede gedeelte zal een iets verkorte versie worden van het Promsconcert van de avond ervoor. Met een drankje (en een hapje) op de terrassen van het Lieve Vrouwekerkhof kan heel Amersfoort dan nog een keer genieten van diverse stijlen van muziek. 
Voor deze gelegenheid staat er het hele weekend een muziektent op het Lieve Vrouwekerkhof.
Zaterdagavond begint het feest om 19.30 uur en op zondagmiddag gaat als eerste het kinderconcert om 13.30 uur van start.