headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Hi Amersfoort-fan

  

 

Met de Tijd voor Amersfoort nieuwsbrief houden we jou op de hoogte van het wie, wat en waar in de stad. Deze keer vijf pittige stellingen aan de 3FM DJ s in het Uit in Amersfoort magazine, neem een kijkje bij de pop-up store van Evert Kwok, loop de Kerstlichtjesttocht door het centrum van Amersfoort en geniet van een spectaculaire lichtshow tijdens Countdown033. Have fun!

3FM Serious Request in Uit In Amersfoort!
Van 18 t/m 24 december staat het Glazen Huis in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Radio DJ s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen draaien voor 3FM Serious Request de hele week verzoekplaten om geld in te zamelen voor Het Vergeten Kind. Om onze aanstaande logees beter te leren kennen, legden wij hen wat pittige stellingen voor. Ontdek het volledige interview in editie 4 van Uit In Amersfoort.
Bekijk het magazine
Evert Kwok Pop-up store in Amersfoort!

Cartoonistenduo Evert Kwok opent tot en met kerstavond een pop-up store aan de Oude Fabriekstraat 14 in De Nieuwe Stad. 

Hop naar de shop
Kerstlichtjestocht door Amersfoort
Zaterdag 17 december kun je van 17.00 tot 19.00 uur de kerstlichtjestocht lopen. Je kunt overal beginnen: bij de OLV toren of de Koppelpoort, Breestraat, Havik, Krommestraat. 

Je loopt met de klok mee en komt vanzelf verschillende Bijbelse figuren tegen. Er is overal live muziek, lichtjes en andere mensen die op weg zijn naar Bethlehem. 
Follow the lights
Spectaculaire lichtshow met oud & nieuw
Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vindt op 31 december de nieuwe editie van Countdown033 plaats met een spectaculaire lichtshow, een DJ optredens
Tell me more!

Weten wat je deze week nog meer kunt doen? Check hier de volledige UITagenda.

Provincie Utrecht Nieuwsservice 7 december 2022

Tijdelijke afsluiting wandelpaden Grebbelinie

De provincie start in december 2022 met natuurherstelmaatregelen aan de Grebbelinie. Tussen Leusden en Veenendaal en ten noorden van Renswoude. Enkele wandelpaden sluiten we tijdelijk af.

Gitarist Michiel Stekelenburg presenteert nieuwe band in Observant

 Gitarist en componist Michiel Stekelenburg is geen onbekende in de Nederlandse moderne jazzscene. Met organist Arno Krijger en drummer Jasper van Hulten komt Stekelenburg woensdag 14 december met zijn nieuwe band Onoda naar de Observant.

 

 

Met de bekende bezetting Hammond-gitaar-drums zoekt het drietal het niet in de traditionele hoek. Het specifieke Hammondgeluid in combinatie met de energieke drums en rauwe, maar warme gitaarklanken brengt dit trio moderne, dynamische en sferische composities. Het zoekt naar raakvlakken met hedendaagse gecomponeerde muziek, maar is ook niet vies van een flinke dosis rauwe energie!

 

In 2011 bracht Michiel Stekelenburg zijn lovend ontvangen debuut Hypnos uit, dat enkele jaren later werd overtroffen door Layers, een album dat zelfs binnenkwam op nummer 1 van de iTunes Jazzlijst. Naast het warme geluid vallen vooral Stekelenburgs composities op. Vakblad Gitarist complimenteert hem door te schrijven over Luisterrijke, doordacht opgezette stukken die prettig in het gehoor liggen en niet zouden misstaan op een album van Michael Brecker, en het invloedrijke Amerikaanse All About Jazz zegt An excellent, varied set of contemporary jazz. Stekelenburg shines as composer and guitarist, and his fine band never fails to deliver. We look forward to hearing more from them.

 

De aanvang van dit optreden is 20.00 uur. Kaarten á € 5,00 zijn verkrijgbaar via www.observant.nl. Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Nationaal PodiumPlan.

 

Stadspodium de Observant

Stadhuisplein 7

3811 LM Amersfoort

www.observant.nl

 

Utrechts Landschap nieuwe eigenaar van Harlanterrein bij Zeist

 Utrechts Landschap heeft vandaag het Harlanterrein bij Zeist aangekocht. Het perceel van 8 hectare ligt bij natuurgebied De Krakeling en maakt onderdeel uit van het Natuur Netwerk Nederland. De aankoop was mogelijk dankzij een extra bijdrage van ruim vierduizend donateurs van Utrechts Landschap en Stichting Mountainbike Utrechtse Heuvelrug.

 

Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. De stichting koopt natuur en erfgoed aan om het te behouden voor de toekomst. Het verbinden van natuurgebieden tot een groter geheel is daarbij het streven.


Bijzonder bosgebied

Het Harlanterrein ligt midden in het Natuur Netwerk Nederland en vormt een bijzonder bosgebied. In de omgeving liggen bossen met uitsluitend grove den, terwijl Harlan bestaat uit een rijk gevarieerd halfopen loofbos met hazelaar, esdoorn, eik beuk, berk en meidoorn. Veel dieren doen zich tegoed aan het zaad en de bessen van deze bomen.

 

Proefdierlocatie
Tot 1998 was het Harlanterrein in gebruik als proefdierlocatie van TNO. Nadat het bedrijf daar vertrok en het terrein had doorverkocht, werden de gebouwen na een jaar leegstand in gebruik genomen door krakers. Die woonden daar totdat de provincie het gebied in 2010 aankocht in het kader van het project Hart van de Heuvelrug. Alle gebouwen werden gesloopt en de natuur kreeg de vrije hand. Ten behoeve van de daar voorkomende vleermuizen en ter compensatie van de sloop werd er een nieuwe vleermuistoren gebouwd.

 

Bloemrijke randen
De plekken waar voorheen verbouwing stond, zijn nu open. In de toekomst wil Utrechts Landschap op deze open plekken onder andere een akker met bloemrijke randen inzaaien. Zo’n akker vormt een belangrijke voedselbron voor insecten, knaagdieren en vogels en vergroot de biodiversiteit op dit deel van de heuvelrug.

 

Met deze overdracht van eigendom van Provincie Utrecht naar het Utrechts Landschap is dit project in het programma Hart van de Heuvelrug afgerond.

 

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 35.000 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 82 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.


Boekenmarkt en creatieve Kerstmarkt

Op zaterdag 10 december is van 10.00 -15.00 uur de traditionele Creatieve Kerstmarkt in het Nieuwekerkehuis van de Nieuwe Kerk, op de hoek Leusderweg – Daltonstraat. Voor de feestdagen kunt u hier uw inkopen doen. Er zijn kerstartikelen, zelfgemaakte kaarsen in geschenkverpakking, en vele andere dingen te koop. De creatieve dames hebben mutsen, shawls en andere dingen gemaakt. Ook vindt u er traditiegetrouw de bekende eigengemaakte erwtensoep, die u ook mee naar huis kunt nemen. Verder is er weer een keur aan smaken eigengemaakte jam en in de koffiehoek vindt u wat lekkers voor bij de koffie of thee. Wie het leuk vindt, kan zijn eigen pindaslinger rijgen. 

Dit jaar is er in combinatie met de kerstmarkt op de bovenverdieping van het Nieuwekerkehuis een uitgebreide boekenmarkt met een heel gevarieerd assortiment. 

Het is zeker de moeite waard deze sfeermarkt te bezoeken zodat u het zelf kunt zien. De opbrengst van de markt gaat deels naar een goed doel en wordt deels ingezet voor het organiseren van activiteiten in onze wijk. 

 

Verstilde klanken & Gloeiende Druivendrank

 

t‍heatercafe dagelijks open va 9 u

 


DEZE ZONDAG GLOEIENDE DRUIVENDRANK & VERSTILDE KLANKEN

Om 9 uur openen we de deur. We serveren zes soorten taarten van de Veldkeuken en Toscaanse tomatensoep. En in de Pipowagen friet en hotdogs. Ook deze winter weer op de kaart Gloeiende Druivendrank. Het pittige non-alcoholzusje van de gluhwein.

1‍8.30 uur

RIK CORNELISSEN - ACCORDEON

From Within, From Without

Rick Cornelissen is gefascineerd door de schoonheid van de Kapellenbaan. Een route waarvoor vier kunstenaars kappelletjes hebben ontworpen waarin de hedendaagse mens verstilling kan vinden, een eigentijdse variant van de Maria-kapelletjes.
Dit inspireerde hem tot prachtige composities die hij zal uitvoeren samen met bevlogen topmusici, te weten Oene van Geel, Jeroen van Vliet, Dion Nijland en Miguel Boelens.
lees meer

‍Filmpje boven Secrets of the Moon van Rik Cornelissen.

(9 dec. is er met Staatbosbeheer een Volle Maanwandeling)


w‍oensdag 7 dec. 16 u

Meet en Greet met ezel Lodewijk die samen met Tjerk Ridder het Martinuspad liep. Maak vandaag kennis met hem in en om het theatercafé, tussen 16.00 en 17.30 u.

Op zaterdag 17 december speelt Tjerk zijn voorstelling Bonne route! over deze tocht.


Basily Gipsy Band

Het verborgen land van de zigeuners
zondag 11 dec 18.30 u 
Erik Visser, oprichter van Flairck, ontdekte deze virtuose zigeunerfamilie en zorgde dat ze op de planken kwamen. Inmiddels hebben ze over de hele wereld opgetreden  Hoogtepunten waren een gezamenlijk optreden met Stéphane Grappelli en de uitnodiging om op een privé-feest van niemand minder dan The Rolling Stones en Jeff Beck te spelen.
Onlangs waren ze in het Beauforthuis om de 70e verjaardag van Erik  te vieren.Er waren veel optredens van bevriende musici. Erik en vader Tucsie Basily die beiden parkison hebben, verrasten ons met een grand finale die ons liet ervaren wat echte virtuositeit inhoudt. Dank!!

Zie snapshot onder.


SCHRIJFDAG TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
donderdag 28 dec
Wat is van waarde. Wat heeft je bijvoorbeeld het afgelopen jaar geraakt en geinspireerd? En wat  neem je graag mee naar het nieuwe jaar?


AGENDA

elke dag:
EXPOSITIE JANINE CAALDERS 
- Theatercafé open va 9 u

zo 4, 1830 
RIK CORNELISSEN ACCORDEON 
From Within, From Whitout

 

wo 7, 1600 
EZEL LODEWIJK 
meet & greet

 

vr 9, 2000 
VOLLEMAAN 
wandeling Staatsbosbeheer

 

za 10, 2015 
MONGOOLSE KEELZANG 
Sedaa - de stem van de steppe

 

zo 11,  
1000 MINDFUL WANDELEN 
1830 BASILY GIPSY BAND 

 

wo 14, 2015 
THEATER TOTAAL 
Woodstock, Soul en Nederlandstalig door Total Loss!

 

vr 16, 2000 
BOSUILEN IN HET DONKERE BOS 
UITVERKOCHT - wandeling Staatsbosbeheer

 

za 17, 2015 
TJERK RIDDER 
Bonne route!

 

zo 18, 1100 
KINDERMEESPEELTHEATER 3+ 
"Het meisje met ..." - Alweer Zondag

 

vr 23, 2015 
ERIC VLOEIMANS 
UITVERKOCHT Takes on Licks & Brains

 

zo 24, 2300 
ALTERNATIEVE KERSTNACHT 
met o.a. Eric Vaarzon Morel

 

zo 25, 1400 
MCCARTNEY & ME 
Yorick van Norden

 

ma 26,  
1030 MEEZINGOCHTEND 
1500 JULES DE CORTE 

 

wo 28, 10:30 
SCHRIJFDAG: TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN 

actueel zaterdag 3 december 2022

 actueel 1e uur

 actueel 2e uur

duurzam amersfoort helma van schendel Inez de zwart

Kees de Heer

ivonne schouten

peter de langen destadsbron

astrid jansen wethouder woninbouw

dsvid coppoolse 

actueel zaterdag 3 december 2022

 actueel 1e uur

 actueel 2e uur

duurzam amersfoort helma van schendel Inez de zwart

Kees de Heer

ivonne schouten

peter de langen destadsbron

astrid jansen wethouder woninbouw

dsvid coppoolse 

GSG Guido participeert in nieuwe christelijke opleidingsschool leraar voortgezet onderwijs

Vanaf cursusjaar 2023-2024 start de Christelijke Opleidingsschool (COS). COS is een samenwerking tussen acht scholen voor christelijk voortgezet onderwijs, de CHE en Driestar hogeschool. Door hun krachten te bundelen, willen zij het lerarentekort in het christelijk voortgezet onderwijs terugdringen. COS heeft als missie om startbekwame leraren op te leiden. Daarbij is gekozen voor opleiden met de VO-school als thuisbasis. Het ministerie van OCW heeft deze week subsidie toegekend aan COS.

Leren met lev COS leidt op vanuit een christelijke levensbeschouwing en ziet het als maatschappelijke opdracht om kundige en gemotiveerde leraren klaar te stomen voor het vak van leraar.
Daarbij worden studenten niet enkel opgeleid tot onderwijsprofessionals die hun
schoolvak op een goede manier doceren, maar worden zij bovendien toegerust
om een waardevolle bijdrage te leveren aan de vorming van hun leerlingen.
Het motto van COS is leren met lev. Het Hebreeuwse woord lev verwijst naar
de verbinding tussen hart, hoofd en handen als bezielde professionals opgeleid worden om gemotiveerd aan de slag te gaan als vakdocenten in het christelijk voortgezet onderwijs. Het opleidingsprogramma is gericht op opleiden ‘on the job’. Het uitgangspunt is dat de VO-school de thuisbasis is van de student. Driestar hogeschool en de CHE werken samen met de scholen om de opleiding van de aanstaande leraren vorm te geven. Deelnemende VO-scholen zijn CSG De Lage
Waard (Papendrecht), CSG Prins Maurits (Middelharnis), De Meerwaarde (Barneveld), Johannes Fontanus College (Barneveld), Ichthus College (Veenendaal), GSR (Rotterdam en Rijswijk), GSG Guido (Amersfoort en Arnhem) en Yuverta (Alphen a/d Rijn en Ottoland).
Opleiden in de school
Opleiden in de school is een waardevol concept waarbij studenten vooral leren op de werkplek zelf. Met een schoolopleider en werkplekbegeleider worden de eerste stappen gezet in de ontwikkeling tot startbekwame leraar. Zo worden lessen besproken met begeleiders en vindt er intervisie en verdieping plaats in leerteams. Theorie vanuit colleges van Driestar hogeschool en de CHE en een divers aanbod aan masterclasses afgestemd op de leer- en ontwikkelbehoeften van de COS-studenten verrijken deze manier van opleiden.
Klaas Tippe (manager lerarenopleidingen Driestar hogeschool) “We hopen met deze opleidingsschool nieuwe leraren enthousiast te maken voor het christelijk voortgezet onderwijs. Dat kunnen leerlingen zijn die op het havo of vwo zitten of ook zij-instromers die nu een ander beroep hebben. Het mooie is dat werken en leren bij COS hand in hand gaan. We leiden op in diverse schoolvakken.”

Provincie Utrecht Nieuwsservice 2 december 2022

 

Financiële steun Rijk hard nodig voor opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

Gemeenten en provincie hebben opnieuw een gezamenlijk bod opgesteld waarin het Rijk wordt gevraagd om financiële ondersteuning voor realisatie opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in alle 26 Utrechtse gemeenten.

Financiƫle steun Rijk hard nodig voor opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

 

 
 

Er wordt door de Utrechtse gemeenten en de provincie intensief samengewerkt om de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders in goede banen te leiden. Belangrijk onderdeel in deze samenwerking is het Kansenmakersteam dat hulp en ondersteuning biedt aan gemeenten die moeite hebben om invulling te geven het huisvesten van deze doelgroepen. Het afgelopen jaar is de urgentie en de vraag vanuit het Rijk naar woonruimte alleen maar toegenomen. Daarom hebben de gemeenten en de provincie opnieuw een gezamenlijk bod opgesteld waarin het Rijk wordt gevraagd om financiële ondersteuning voor de realisatie van opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in alle 26 Utrechtse gemeenten.

Gedeputeerde Rob van Muilekom "We hebben afgelopen jaar met alle Utrechtse gemeenten keihard gewerkt om aan de vraag vanuit het Rijk naar opvangplekken te voldoen. En die vraag wordt alleen maar groter. Daarbij is een goede samenwerking met Rijk en COA belangrijk, omdat we naar die creatieve oplossingen moet blijven zoeken. Ons Kansenmakersteam is hierbij onmisbaar. Om dat te kunnen blijven doen is er vanuit het Rijk echt financiële ondersteuning nodig."

In het Bod zijn ook specifieke projecten genoemd voor het neerzetten van flexwoningen. Deze flexwoningen zijn bedoeld voor alle woningzoekenden, maar ook voor de huisvesting van statushouders. Om deze projecten te realiseren wordt er in het Bod ook een financiële bijdrage aan het Rijk gevraagd voor het versterken en voortzetten van het Kansenmakersteam.

Kansenmakersteam

Het Utrechtse Kansenmakerteam is een initiatief van de regio Amersfoort, regio Utrecht en de provincie. Het team ondersteunt de Utrechtse gemeenten bij het realiseren van de opvang- en huisvestingsplekken door te helpen belemmeringen weg te nemen bij initiatieven. Ook biedt het team hulp bij het vinden en realiseren van kansen. Bijvoorbeeld door nieuwe locaties aan te dragen, verschillende partijen met elkaar in verbinding te brengen of vragen te beantwoorden. Het team heeft dus een belangrijke faciliterende en aanjagende rol binnen de gehele breedte van de asielketen.

 

033fotostad

 

Nieuwsbrief Rietveldpaviljoen - december 2022

ODE AAN DE STAD
tot slot...

 

Talkshow

Toekomst van de Amersfoortse binnenstad

Zaterdag 3 december van 14.00 tot 15.30 uur

Nienke Gorter en Marcoen Hopstaken interviewen Amersfoorters over de toekomst van de binnenstad.

Meer info & Tickets »
Bram Petraeus
 

Talkshow

De uitdijende stad Amersfoort

Zondag 11 december van 14.00 tot 15.30 uur

Nienke Gorter en Marcoen Hopstaken gaan dieper in op de uitdijende stad en stellen ze de vraag Ben je nog Amersfoorter als je dichter bij Bunschoten woont dan bij de Koppelpoort?

Meer info & Tickets »
Foto Rob Gerritsen
 

...en dan

Finissage Ode aan de Stad

Zondag 11 december van 15.30 tot 17.00 uur

Met een drietal Amersfoorters sluiten we de geslaagde expositie Ode aan de Stad af. 
 
Aan wethouder Astrid Janssen, nieuwe Amersfoortse NRC-redacteur Saskia van Loenen en import-Amersfoortse Abke Bruins, prijswinnend actrice en musical-ster vragen we herkennen zij hun Amersfoort in de expositie?

Tot slot toasten we op de toekomst van onze stad.
 
En natuurlijk heeft Abke Bruins deze middag het laatste - gezongen! - woord...

Meer info & Tickets »
Foto s Heleen Jonkman
 

Steun ons - word vriend

 
Wij zijn afhankelijk van steun van vrienden en donateurs. 033fotostad is dan ook ongelooflijk dankbaar voor jouw bijdrage.
Lees meer en steun ons »

gemeente Leusden

Geen extra locaties voor windturbines in Leusden

De gemeente gaat niet mee in het verzoek van de provincie Utrecht om met nieuwe locaties voor windturbines te komen. Dat heeft zij vandaag schriftelijk aan het provinciebestuur laten weten. Volgens de gemeente is de realisatie van windmolens langs de A28 tevens nog onzeker.

Uit een eerder participatietraject onder inwoners en belanghebbenden kwam alleen een strook langs de A28 naar voren als zoekgebied voor windturbines. Andere locaties kregen onvoldoende steun vanwege zorgen om de gezondheid en welzijn. De oproep van de Provincie Utrecht voor meer zoeklocaties is voor de gemeente geen reden om ze opnieuw bespreekbaar te maken.

Vervolgonderzoeken nodig

Een strook langs de A28 geldt als mogelijke locatie voor windenergie. Of deze locatie daadwerkelijk wenselijk is, hangt af van de uitkomsten van vervolgonderzoek. Dat is de conclusie van de gemeenteraad na de bespreking van het onlangs opgeleverde belemmeringenonderzoek. De gemeente wil meer weten wat de gevolgen van windturbines zijn op de gezondheid van omwonenden, geluidshinder, radarverstoring en beschermde diersoorten. Ook wil zij goed inzicht krijgen in de archeologische waarde van het zoekgebied en de compensatie van natuurgronden. De onderzoeken worden naar verwachting in de eerste helft van 2023 uitgevoerd

Nieuwsbrief Stichting Sovjet Ereveld

 

Kaarsjes op Kerstavond

Op Kerstavond plaatsen we dit jaar weer kaarsjes op het Sovjet Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. We hopen dat u ons komt helpen op zaterdag 24 december om 16.30 uur, want vele handen maken licht werk. Aanmelden kan via bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl.
 

Bijzondere ontmoeting in de VS

Vorig jaar identificeerden we een op het Sovjet Ereveld begraven meisje. We vonden niet alleen haar familie, maar ook de zoon van de verpleegster die het meisje verzorgde in de laatste dagen van haar leven. De zoon van de verpleegster en de familie van het meisje ontmoetten elkaar onlangs in de Verenigde Staten. Lees het verslag van deze bijzondere ontmoeting.
 
 

Penning van Verdienste voor Alex Engbers

Alex Engbers heeft onlangs uit handen van burgemeester Gerolf Bouwmeester de Penning van Verdienste van de gemeente Leusden ontvangen. Bouwmeester roemde Engbers voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor het Sovjet Ereveld, de daar begraven oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Lees verder.
 
 
Rondleiding op
zondag 4 december


Terwijl in Europa weer soldaten sneuvelen en burgers omkomen, liggen op het Sovjet Ereveld Russische en Oekraïense soldaten broederlijk naast elkaar. Wie zijn zij en hoe kwamen ze hier terecht? Dat vertelt Remco Reiding op zondag 4 december van 11.30 tot 12.45 uur tijdens een rondleiding op het Sovjet Ereveld. Meld u aan via rondleidingen@sovjet-ereveld.nl.
Agenda

Zo. 4 dec., 11.30 - 12.45 uur:
Rondleiding over Sovjet Ereveld:
rondleidingen@sovjet-ereveld.nl

Za. 24 dec., 16.30 - 17.30 uur:
Kaarsjes op de oorlogsgraven:
bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl

Di. 27 dec., 10.00 - 11.00 uur:
Opruimen kaarsjes
bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl

Zie de website voor actuele info.

Sterke toename psychische aandoeningen bij volwassenen

 Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Het aantal volwassenen met een angststoornis, depressieve stoornis of stoornis in het gebruik van alcohol en drugs is de afgelopen twaalf jaar sterk gestegen.

Dat blijkt uit het langlopende landelijke NEMESIS onderzoek van het Trimbos-instituut. 26 procent van de volwassen Nederlanders (18 tot 75 jaar) had de afgelopen 12 maanden een psychische aandoening. Twaalf jaar geleden ging het om minder dan 1 op de 5 volwassenen (18 procent). Bekijk hier alle cijfers.

“We zien een sterke stijging in het percentage volwassenen met psychische aandoeningen, vooral onder jongvolwassenen en studenten. Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen. Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.” – Annemarie Luik, programmahoofd epidemiologie

Belangrijk om te weten is dat deze Nederlanders niet alleen psychische klachten hadden, maar dat zij ook voldoen aan de criteria voor een diagnose.  Als we kijken over het gehele leven, heeft zelfs 48 procent van de Nederlanders ooit een psychische aandoening gehad.

Kwetsbare groepen meer risico op ontwikkelen psychische aandoening

In de afgelopen 12 maanden had 15 procent van de Nederlanders een angststoornis, 10 procent een depressieve stoornis, en 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs. Bij een stoornis in middelengebruik gaat het om de gevolgen die mensen ervaren door het gebruik van alcohol of drugs. Denk daarbij aan controleverlies en verminderd functioneren zoals tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis.

Daarnaast had 3,2 procent ADHD. Deze psychische aandoeningen kwamen ook vaak samen voor. Van de mensen met een psychische aandoening had bijna de helft (42 procent) twee of meer psychische aandoeningen in de afgelopen 12 maanden. Vooral jongvolwassenen (jonger dan 35 jaar), alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen hebben vaker een psychische aandoening


Provincie utrecht nieuws 1 december 2022

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

OV moet meegroeien met aantal inwoners en met veranderende wensen van reizigers in kleine en grotere kernen.

Hi Amersfoort-fan

 

Met de Tijd voor Amersfoort nieuwsbrief houden we jou op de hoogte van het wie, wat en waar in de stad. Deze keer hier haal je de lekkerste Sint lekkernijen, gezellige kerstactiviteiten in de binnenstad, even helemaal niks in Amersfoort en ervaar het magische optreden van Sanaa Marahati in de Lieve Vrouw. Have fun!

De lekkerste Sint snacks in Amersfoort
Pakjesavond staat alweer bijna voor de deur en tijdens deze feestelijke avond kunnen heerlijke sintersnacks natuurlijk niet ontbreken! 

Van pepernoten tot chocoladeletters en van taart tot pindakaas. In Amersfoort is er genoeg te vinden. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat 5 december maar komen.
It s snack time
Gezellige kerstactiviteiten in de binnenstad

Struin over de KunstKerstMarkt, loop een stadswandeling met het Gilde, doe mee aan een vossenjacht, ga op de foto met de kerstman en nog veel meer!

Merry Christmas 
Tijd voor jezelf en even helemaal niks!
Wordt de drukte van de feestdagen je even te veel en ben je toe aan een momentje niks? We got you! Tijd voor jezelf nemen is namelijk ontzettend belangrijk en maakt je zelfs gelukkig

Met onze tips van niks hoef je alleen je hoofd leeg te maken en keihard te relaxen.
Even helemaal niks
Sanaa Marahati in de Lieve Vrouw
Marahati is een van de zeldzame vertolkers van de klassieke malhoun-stijl uit Marokko. Zij brengt een concert in deze stijl samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest.
Ervaar de magie

Weten wat je deze week nog meer kunt doen? Check hier de volledige UITagenda.

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

  

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ontwerpprogramma van eisen staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers.

Deze voorwaarden zijn een vervolg op de in mei vastgestelde Nota van Uitgangspunten. Hierin hebben de Provinciale Staten de uitgangspunten voor de nieuwe concessies vastgelegd. Het ontwerp Programma van Eisen (PvE) is weer een verdere uitwerking hiervan. Dit voorjaar is ook het OV netwerkperspectief 2025-2035 vastgesteld waarin de ontwikkelrichting van het OV-netwerk wordt beschreven. Nadat het ontwerp PvE is vastgesteld, kunnen ROCOV, gemeenten en omliggende vervoersautoriteiten en wegbeheerders, een reactie geven. Hierna volgt een definitief PvE, en kan de aanbesteding van start. De nieuwe concessie wordt afgegeven voor de duur van 10 jaar (2025-2035).

Flexibel en kwalitatief goed OV

Belangrijkste opgave is dat het openbaar vervoer met bus en tram beter gaat inspelen op de vele ontwikkelingen in onze provincie in de periode tot 2035. We bouwen voort op het netwerk van OV dat we nu hebben. Maar het OV moet tijdens de concessieperiode kunnen meegroeien en veranderen met de groei van het aantal inwoners. Ook veranderen de reisbehoeftes, omdat mensen bijvoorbeeld meer thuis- en flexwerken. Vervoerders kunnen nog beter inspelen op reizigerswensen in de kleinere en grotere kernen. De huidige werkwijze waarin vervoerders in de jaarlijkse vervoersplannen rapporteren over o.a. sociale veiligheid en vervoer- en tarieven, blijft gehandhaafd. Nieuw is dat de concessie-afspraken tussentijds herijkt worden (na 5 jaar), zodat ze kunnen worden aangepast aan de actualiteit. De twee concessiehouders en provincie Utrecht zullen bovendien meer moeten samenwerken in kennisopbouw, ontwikkeling en programmering van het merk U-OV en alle OV-diensten. Op deze manier versterken we meer de samenhang met trein, fiets, P+R en de buurtbussen, Flexbus en ander aanvullend OV.

U-OV breidt uit met U-liner

De nieuwe concessie wordt uitgebreid met de U-liner, een nieuwe lijn voor de middellange afstand. De U-liner is een aanvulling op de al bestaande U-link, U-Tram, U-bus en U-flex. U-link en U-Tram zijn lijnen in hoogstedelijk gebied. Daarop volgt een fijnmazige basis met U-bus, U-flex en Buurtbus. De bussen op de U-liner bieden meer comfort en zitplaatsen, wat past bij deze langeafstandsverbinding. Ook zijn er in de U-liner een goed functionerend, voor reizigers gratis te gebruiken wifi-netwerk en oplaadmogelijkheden (USB-poort volgens de laatste standaard). Bij elke zitplaats hoort een voldoende sterke wifi-verbinding met voldoende snelheid en internettoegang zonder levering van persoonsgegevens.

Toegankelijkheid

In de nieuwe concessieperiode is er meer mogelijk voor reizigers die minder of niet valide zijn. Zo komt er in het OV in en rond de stad Utrecht meer ruimte voor rolstoelen en rollators. Alle bussen en trams moeten voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in het Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer 2022-2032. Ook de reis- en routeinformatie wordt voor een zo breed mogelijke groep reizigers begrijpelijk gemaakt. Dit betekent onder meer dat informatiepanelen op de haltepalen en in de bus en tram zo geplaatst zijn dat reizigers in een rolstoel en visueel beperkten deze ook kunnen lezen, en dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van contrasterende kleuren en duidelijk leesbare lettertypen. Ervaringsdeskundigen worden ingezet bij de ontwikkeling van de toegankelijke reisinformatie, voor alle doelgroepen.

Geen uitstoot

Waar de nieuwe vervoerders in ieder geval rekening mee moeten houden, is het feit dat eind 2028 alle bussen, trams en auto s in het Utrechtse OV geen schadelijke stoffen meer mogen uitstoten. Hiermee legt de provincie de lat iets hoger dan de landelijke afspraken in heel Nederland moeten vanaf 2030 alle gemotoriseerde voertuigen emissievrij zijn.

Goed werkgeverschap

De vervoerders die willen meedingen in de aanbesteding moeten een plan indienen hoe ze een goede werkgever denken te kunnen zijn. Tevreden werknemers zijn goed voor de klant (de reiziger) en zorgen voor een goede en stabiele bedrijfsvoering waar ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Dit is belangrijk om voldoende en goed personeel te kunnen werven. Naast eisen die goed werkgeverschap stimuleren, stelt de provincie concrete eisen aan de concessiehouders als sociaal werkgever (Social Return, in dienst nemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt). Speciale aandacht gaat uit naar sociale veiligheid in het OV, voor de reiziger maar ook voor de medewerkers. De vervoerders stellen bijvoorbeeld jaarlijks een Actieplan Sociale Veiligheid op om dit zo goed mogelijk te borgen.

Provincie utrecht nieuws 29 november 2022

 

Routenetwerken voor fietsen, wandelen en varen opnieuw gewaarborgd

Het Routebureau Utrecht wordt in de huidige vorm per 2023 ondergebracht bij de provincie Utrecht.

 

Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

Het MVOI 2022-2025 is van start gegaan. Het manifest is getekend door 64 deelnemers, waaronder de provincie Utrecht. Partijen zeggen hiermee toe bij inkopen en opdrachten te letten op maatschappelijke impact.

Provincie Utrecht Nieuwsservice 24 november 2022

 

Gemeenteraad Baarn beveelt burgemeester Mark Röell aan voor herbenoeming

Gemeenteraad Baarn beveelt burgemeester Mark Röell aan voor herbenoeming

Stichting Mediafonds provincie Utrecht van start

Met het fonds wil de provincie journalistieke kwaliteitsproducties financieel mogelijk te maken en zo de lokale en regionale media een kwaliteitsimpuls geven.

Waterstof moet gangbaar worden voor zware transportvoertuigen

Om de transportsector op weg te helpen, organiseerde Waterstof Utrecht een bijeenkomst over waterstof als brandstof bij zware voertuigen voor transporteurs, fabrikanten en ombouwers van vrachtwagens.

Nieuwsbrief Lariks Leusden november 2022

 AutoMaatje zoekt chauffeurs

ANWB AutoMaatje Leusden is een vervoerservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten (de deelnemers) op verzoek vervoeren. De vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. 

Als chauffeur ontvangt u een kilometervergoeding van €0,35 per kilometer  gerekend vanaf uw huis vermeerderd met de eventuele parkeerkosten. U kunt vooraf aangeven hoeveel dagdelen en welke u beschikbaar bent voor AutoMaatje. U wordt altijd in overleg ingepland. 

Woont u in gemeente Leusden en wilt u uw tijd en auto beschikbaar stellen voor uw minder mobiele plaatsgenoot? 

Stuur een mail met uw naam en telefoonnummer naar: info@automaatjeleusden.nl of bel Lariks: 033 303 44 44.. Eén van de matchmakers neemt contact met u op.

actueel dinsdag 22 november 2022

1e uur met Gerard Hogerwerf

o.a. column Rik Bronkhorst

2e uur met Gerard Hogerwerf

Jan Carel van Dijk over boek Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort

actueel zaterdag 19 november 2022

onderwerpen

Duurzaam Amersfoort Sproeden drankje

Martijn Kraa

Arjen Klaver

Rob Gerritsen

destadsbron.nl

David Coppoolse

1e uur actueel zaterdag

2e uur actueel zaterdag