headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Videoprojectie over de geschiedenis van Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor OLV toren amersfoortOp de muren van de begane grond van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is een permanente videoprojectie te zien, waarin de geschiedenis van Amersfoort wordt verteld. De dynamische videoprojectie vertelt de geschiedenis van het Mirakel van Amersfoort, de vondst van het Mariabeeldje door Geertje Arends in 1444 dat van Amersfoort een bedevaartoord maakte en dat leidde tot de bouw van de toren. Ook komen het verval van de toren en de explosie uit 1787 die de aanpalende kerk verwoestte langs. Verder komt ook de toren als kadastraal nulpunt van Nederland aan bod.

De stichting Toren Experience wil van de Lange Jan het startpunt voor een bezoek aan Amersfoort maken. Animaties over de Koppelpoort, de Muurhuizen en De Nieuwe Stad maar ook over beroemde inwoners als Johan van Oldenbarnevelt en Piet Mondriaan moeten bezoekers verleiden om de stad en haar culturele erfgoed te gaan ontdekken. De videoprojectie is vanaf 8 september dagelijks elk kwartier te zien in de OLV toren in de binnenstad van Amersfoort. De toegang is gratis.

Opnieuw inbraak in woningen in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor woninginbraakWoninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Als u het beslag vervangt, neem dan direct beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is.

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten.

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners afwezig zijn. Wanneer u 112 belt, kan de politie wellicht snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden.

Open monumentendag 2018

Afbeeldingsresultaat voor koppelpoort amersfoortVoor Open Monumentendag 2018 is als landelijk thema gekozen: In Europa. In Amersfoort zal de Open Monumentendag dan ook in dit thema staan. We sluiten daarmee tevens aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed dat in 2018 wordt gevierd. We zullen extra aandacht besteden aan de invloed van Europa op Amersfoort. Hierbij kunt u denken aan architectuurstromingen uit Europa. Amersfoort telt namelijk verschillende monumenten, die sterk onder invloed van bouwstijlen uit andere Europese landen ontworpen en gebouwd zijn (foto: de Koppelpoort).

Tevens heeft onze stad historische gebouwen waarin bouwmaterialen gebruikt zijn, die afkomstig zijn uit verschillende delen van Europa. Deze invalshoek zult u terugvinden in de programmering van de Open Monumentendag in Amersfoort. Het programmaboekje is enkele weken voor de Open Monumentendag te verkrijgen bij VVV en meerdere boekhandels in de stad.

Ook dit keer zullen de juniorgidsen weer actief zijn in Amersfoort. Er zijn twee locaties waar u op zondag 9 september kunt deelnemen aan een rondleiding die wordt gegeven door een juniorgids namelijk de Mariënhof en het Oude Stadhuis. Kortom er is weer genoeg te doen in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september. Voor informatie kunt de website: openmonumentendag.nl/gemeente/amersfoort in de gaten houden.

Verenigingenmarkt en Kidsfun festival in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor eemplein amersfoortVerenigingen op het gebied van sport, spel, hobby , kunst en cultuur presenteren zich. Beleef op 8 september de Verenigingenmarkt op het Eemplein (foto) in Amersfoort. Na de succesvolle edities van voorgaande jaren vindt op zaterdag 8 september de Verenigingenmarkt Eemplein voor de derde keerplaats. Ongeveer 70 Amersfoortse verenigingen op het gebied van sport, spel, hobby, muziek, kunst en cultuur presenteren zich van 10.00 tot 16.00 uur.

Slenter gezellig langs de verschillende kraampjes en optredens en laat je informeren en inspireren. De Verenigingenmarkt Amersfoort wordt georganiseerd i.s.m. Scholen in de Kunst die op 8 september de Dag van de Amateurkunst organiseert op diverse locaties waaronder het Eemplein. De toegang is gratis.

Op zondag 9 september is er op het Eemplein in Amersfoort het Kidsfun festival. Van 12:00 tot 17:00 zijn alle kinderen van 2 t/m 12 jaar welkom om te klimmen, springen en glijden op vele bijzondere springkussens en attracties. De entree is € 5,00 voor kinderen en gratis voor volwassenen.  Betalen kan bij de kassa van het evenement.

De scholen zijn weer begonnen...

Afbeeldingsresultaat voor wij gaan weer naar schoolU kent ze vast: de spandoeken langs de weg met De scholen zijn weer begonnen. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.

De boodschap: kinderen moeten veilig naar school kunnen. Of ze nu zes of zestien jaar oud zijn. Direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen van 12 jaar namelijk bijna 2x zo groot als in de rest van het jaar.

De cursus Natuurouder start in september

Afbeeldingsresultaat voor het groene huis amersfoortHet IVN Amersfoort start in september voor de derde keer Natuuroudercursus in samenwerking met het CNME Amersfoort in Het Groene Huis (foto). De cursus is bedoeld voor volwassenen die het leuk én zinvol vindt om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur en iets te leren over de natuur en het milieu. Vooropleiding is niet nodig, wél interesse.  IVN is ervan overtuigd dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al kennis maken met natuur. Voor veel kinderen is dat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Ouders kunnen kinderen daarbij helpen.

De cursus natuurouder biedt enige kennis van natuur en milieu, inzicht in de omgang met kinderen en een inleiding in werkvormen en veldwerk. Natuurouders kunnen zich als vrijwilliger op vele manieren inzetten. Via natuurorganisaties, via school, via het CNME of naar je eigen initiatief.

De cursus IVN Natuurouder start op woensdag 5 september en vervolgens elke twee weken en bestaat uit zes bijeenkomsten van 09.15 uur tot 11.45 uur en wordt gegeven in het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort. De cursus kost € 20,- voor IVN Leden en € 44,- voor niet-leden en dat is inclusief een jaar lidmaatschap van IVN. Informatie en aanmelding via e-mail: cursussen@ivnamersfoort.nl

Dorpsfeest Hoogland met bijzondere optredens

Afbeeldingsresultaat voor K3Aan bekende artiesten geen gebrek tijdens het 26ste van het Dorpsfeest Hoogland. Het vierdaagse evenement, in Park Schothorst in Amersfoort, wordt muzikaal omlijst door vaderlandse artiesten als Anita Meyer, George Baker en Rowwen Héze. Ook de rappers Kraantje Pappie en Lange Frans, zangeres Maan en levensliedzanger Wolter Kroes beklimmen het podium tijdens het dorpsfeest, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Op de line-up staan ook de namen van het OneTwoTrio, de Marcel Fisser Band, Henk Dissel en Fire Beatz. Grote verrassing voor de jongste bezoekers is de lang stilgehouden komst van de meidenband K3 (foto). Het dorpsfeest Hoogland wordt gehouden van 13 september t/m 16 september. Meer informatie en kaartverkoop via de website: Dorpsfeesthoogland.nl
 

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor rijbewijskeuringSenioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 22 augustus, 12 en 26 september in het Verzorgingshuis De Liendert, Zwaluwenstraat 1 in Amersfoort.

Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag gekocht te worden. De gemeente Amersfoort verstrekt deze niet meer. U kunt het formulier downloaden via internet op mijn.cbr.nl. De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen.

Een afspraak maken: Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met  Leef3.nu, telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Senioren overwegen vaker een verhuizing

Afbeeldingsresultaat voor verhuizenSenioren dachten in 2015 vaker over een verhuizing na dan in voorgaande jaren. Het aandeel 65+ huishoudens dat aangaf eventueel te willen verhuizen steeg van 6% in 2009 naar 16%  in 2015. Het aandeel dat zei beslist te willen verhuizen bleef met 3% stabiel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS op basis van het WoonOnderzoek Nederland. Als een 65+er  ervoor kiest te verhuizen, komt er een woning vrij voor een gezin. Dit gezin laat een woning achter voor een tweepersoonshuishouden. Op deze manier krijgen ook jongeren en starters een kans.

De gezondheid was voor oudere huishoudens de belangrijkste reden om te willen verhuizen. In 2015 zei 37%  dat dit de belangrijkste reden was om beslist te willen verhuizen (bron: CBS). De Wooncoach van de Alliantie (Amersfoort) licht toe dat er naast gezondheid nog andere redenen zijn om ergens anders te gaan wonen. "Soms willen ze dichter bij de kinderen wonen, ze willen kleiner wonen, ze willen niet meer traplopen, weinig onderhoud. Ze willen ook graag tussen andere ouderen wonen, omdat ze eenzaam zijn."

Alle huurders van 65 jaar en ouder in Amersfoort, kunnen gebruik maken van gratis advies en begeleiding van een wooncoach. De wooncoach bespreekt met de bewoners de woonwensen en/of verhuismogelijkheden. De wooncoach helpt ook op financieel gebied. De wooncoaches Monique van de Walle, Christine Buist en Lucie Sargent zijn te bereiken via 088 – 00 232 00 en per e-mail: mijnwooncoach@de-alliantie.nl.

Een rondvaart door Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn amersfoortVaar mee door de grachten van Amersfoort met een boot van de Waterlijn. Geniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die de stad Amersfoort rijk is.  Al 23 jaar zijn er rondvaarten door de historische binnenstad. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. 

Dat zijn nog maar een paar van de vele hoogtepunten die te zien zijn tijdens één van de 4 rondvaarten die de Waterlijn biedt: De Westroute, de Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergerbeekroute etc. Kaartjes voor de rondvaartboot koopt je bij de winkel van de Waterlijn in de Krommestraat 5, in Amersfoort. Reserveren kan via de website van de Waterlijn of via 033-46.546.36. Kaartje € 5,00 per volwassene, Kinderen t/m 4 jaar varen gratis mee. Website: amersfoort-rondvaarten.nl

Na proef in Baarn: Nederland krijgt knalgele overwegen

Afbeeldingsresultaat voor gele spoorwegovergangKnalgeel gemarkeerde overwegen maken weggebruikers veel voorzichtiger bij het passeren. Dat blijkt uit een proef van TNO op een spoorovergang in Baarn. ProRail vertelt dat er in Nederland veel meer van zulke overgangen komen. Beter opletten schiet omhoog bij zowel automobilisten als fietsers en voetgangers. De kleur geel maakt mensen bewust van het gevaar van langsrazende treinen. Ze worden zichtbaar alerter, is de conclusie van de TNO-onderzoekers.

Spoorbeheerder ProRail noemt het experiment geslaagd. „We gaan veel meer overwegen in Nederland geel maken om het risico van dodelijke aanrijdingen te verminderen. Er is nu al protest tegen van mensen die het "geel" lelijk vinden, maar daar trekken wij ons niets van aan, omdat veiligheid boven alles gaat”, aldus Prorail.

Het doel is volgens hem om overstekers te laten inzien dat er met het spoor niet te spotten valt. Er rijden steeds korter op elkaar snelle en stille treinen. De kans op een ongeluk neemt dan ook toe. We halen alles uit de kast om mensen ervoor te waarschuwen nooit onder sluitende spoorbomen door te lopen, fietsen of rijden. En ook niet door rood licht te gaan, stil te staan op de rails of er vlak langs te lopen.

De warme zomer: Blauwalg, botulisme en dode dieren in het water

Afbeeldingsresultaat voor blauwalgWaterschap Vallei & Veluwe heeft in de afgelopen tijd op verschillende plaatsen in Amersfoort blauwalg en botulisme aangetroffen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden die wijzen op de gevaren van blauwalg en botulisme. Het gaat op de volgende plaatsen: Puntenburgerlaan in de wijk Soesterkwartier, de Klapmuts in Hoogland en bij de Posthoornslak/Waterjuffer in de wijk Nieuwland.

Blauwalgen (foto) ontstaan bij warm weer en vormen een dunne drijflaag op het water. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Iedere zomer komen er ook gevallen van botulisme voor. Botulisme is een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Met vragen of melding kan worden gebeld met het waterschap, telefoon 055-52 72 600.

Expositie Rockstars in Armen de Poth, Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor armen de poth amersfoortHet monumentale 15e eeuwse hofje Armen de Poth is de gastheer voor een buiten expositie van kunst gehouwen of samengesteld uit steen. Steen heeft bij uitstek een lange traditie in de kunst. Hedendaagse steenbeeldhouwers zijn vanuit deze traditie tot autonome beelden gekomen.

De buitenexpositie Rockstars geeft een goede indruk hoe drie beeldhouwers dit hebben opgepakt. Hoe de traditie in hun werk zichtbaar is. De individuele kwaliteiten en intenties gericht zijn op de toekomst. Kunstenaars: Eddy Gheress, Rob Schreefel en Niek Wittebrood. Het hofje de Armen de Poth is open dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang. Waar: ingang: Pothstraat of Coninckstraat (foto) van Amersfoort. De entree is gatis.

Kamp Amersfoort treurt om Armando

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoort ladderWillemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft bloemen geplaatst bij de Ladder (foto) van kunstenaar Armando, die op zondag 1 juli is overleden. "We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort. We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur". De Ladder torent nabij Kamp Amersfoort uit boven wat Armando -schuldig landschap- noemde. Het veertien meter hoge beeld is een van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn oorlogservaringen in Amersfoort.

Armando groeide op nabij Kamp Amersfoort, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Als geen ander hield de kunstenaar de beklemmende geschiedenis van het kamp levend.

Kamp Amersfoort eert Armando in het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Daar wordt dagelijks een verkorte versie van de documantaire: Geschiedenis van een plek vertoond. Dankzij die documentaire uit de jaren zeventig, door Armando en Hans Verhagen gemaakt, kreeg Kamp Amersfoort na vele jaren van stilzwijgen weer landelijke bekendheid.

Een fietstocht van Mondriaan naar Rietveld

Afbeeldingsresultaat voor fietsroute van mondriaan en rietveldTussen Amersfoort en Utrecht staan tien beelden om naar te kijken tijdens je fietsroute. De monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie.

De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met zijn 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. De beelden staan langs een doorfietsroute tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort.

Start in Amersfoort, bij het Mondriaanhuis, je fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. Het eindpunt is het Centraal Museum. De fietsroute kan op eigen gelegenheid worden gereden. De routekaart is te downloaden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

Gemeente Amersfoort deelt boete uit bij niet-opruimen hondenpoep

Afbeeldingsresultaat voor hondenpoepHondenpoep op straat is een grote ergernis van bewoners, weet de gemeente. In Amersfoort moeten hondenbezitters de poep zelf opruimen, maar doen dat vaak niet. Met grote overlast tot gevolg. Daarom gaat de Gemeente handhavers inzetten die de komende tijd extra letten op loslopende honden en de opruimplicht van hondenpoep.

In Amersfoort zijn losloopgebieden waar uw hond vrij kan rondlopen en waar u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad bent u verplicht uw hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Zorg dat u altijd een schepje of zakje bij u heeft. Als u de poep opruimt met een schepje, mag u de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Handhavers van de Gemeente spreken de hondenbezitters aan, maar schrijven ook een boete uit. Dit geldt ook voor baasjes die hun hond laten loslopen waar dit niet mag of hun huisdier meenemen naar een plek die verboden is voor honden, zoals een speeltuin.

Waarschuwing voor nepmail Belastingdienst

Afbeeldingsresultaat voor blauwe brief fiscusPrecies in de periode dat veel mensen hun belastingteruggaaf gestort krijgen, waarschuwt de Fraudehelpdesk voor een nogal gemene nepmail die van de Belastingdienst lijkt te komen. Daarmee proberen oplichters de ontvangers van de mail een kleine 300 euro uit de zak te kloppen.

De verzenders van de nepmail beweren dat de geadresseerde in december 2017 een bedrag van 297,95 euro bijgeschreven heeft gekregen, dat bedoeld zou zijn voor iemand anders. Ze vragen het zogenaamd ten onrechte ontvangen geld terug te storten op een bepaald rekeningnummer.

Wie de valse mail goed leest, ziet in de tekst veel taalfouten. Ook de afzender  Noreply@belastingteruggaaf.nl en de tenaamstelling van de rekening zijn duidelijke tekenen dat de mail niet deugt en fake is. Reageer dus niet, klik de mail gewoon weg.

Op vakantie met het vliegtuig. Maar... waar is mijn koffer?

Afbeeldingsresultaat voor koffer op schipholLuchtvaartmaatschappijen zijn sinds kort verplicht om de weg die een koffer aflegt, op vier kritieke momenten van de reis vast te leggen. Bagage die zoekraakt, vormt een grote kostenpost voor maatschappijen en is een bron van ergernis voor de reiziger. Volgens de wereldwijde brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA is het schokkend dat koffers tot dusver niet op elk moment van de reis te lokaliseren zijn.

Hoewel er steeds minder koffers zoekraken, lopen de absolute aantallen en de kosten wel op. Simpelweg omdat steeds meer mensen het vliegtuig pakken. Het kost naar schatting 100 dollar om een koffer alsnog bij de passagier te krijgen. De momenten waarop het mis kan gaan, zijn wanneer passagiers overstappen van het ene op het andere vliegtuig of bij verstoringen. Zoals bij uitval van ICT-systemen of bij stakingen van personeel ergens in de keten.

Voor alle bijna driehonderd luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA geldt dat op vier momenten in de reis moet worden vastgelegd waar de ruimbagage is. Het eerste moment is dat waarop de passagier de koffer afgeeft, vervolgens dat de koffer het ruim ingaat, dan wanneer de koffer van de ene maatschappij naar de andere gaat en als laatste wanneer die op de band komt. Dat geeft nog geen garantie dat passagier en koffer tegelijk het vliegtuig in- of uitgaan, waarschuwt IATA. Maar dan weet de maatschappij wel waar het mis is gegaan.

Er lopen schapen door Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor schaapskuddeDe schaapskudde is weer in de stad Amersfoort. Onder begeleiding van een ervaren herder en zijn honden grazen ongeveer 250 heideschapen in verschillende gebieden in Amersfoort. Het zijn 250 schapen, verdeeld over twee kuddes. De schapen zijn er tot half november. En je treft ze aan in de kantorenwijk De Hoef, de Gaardendreef, groengordel van de wijk Rustenburg, de geluidswal van de wijk Nieuwland, de Maatweg, Park Schothorst, de Zielhorsterweg.

De gemeente Amersfoort roept via Facebook op om de dieren niet te voeren. De schapen hebben genoeg aan wat ze eten. Het voeren van de schapen, hoe goed bedoeld ook, gaat ten koste van de gezondheid van de schapen. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Geef daarom geen voer aan de schapen, ook geen groente- of tuinafval.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

St. Pieters en Bloklands viert 625-jarig jubileum

Afbeeldingsresultaat voor st. pieters en bloklandMoet je voorstellen, nog voor de componist Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort al (foto). We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit gaan we vieren. De Bisschop van Utrecht keurde in 1391 de stichtingsoorkonde goed. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393.

Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd. We zijn een van de oudste vier gasthuizen, maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben, aldus Bob Pluijter, bestuurder van de stichting.

Er is een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd Nenninck. Ook verschijnt er een hernieuwde uitgave van het boek: Zes eeuwen zorg voor ouderen. Het boek is voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal, Zuidsingel, Amersfoort en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands in de binnenstad én in de wijk Vathorst in Amesfoort. Website: www.pietersenbloklands.nl

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Entreeheffing Henschotermeer definitief

Afbeeldingsresultaat voor henschotermeerZwemmen of zonnebaden bij het Henschotermeer gaat dit seizoen bijna 3 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 7 euro voor een dagkaart. Met de entreeheffing komt een einde aan de gratis recreatie in en rond het Henschotermeer. Een petitie door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en getekend door bijna 8000 sympathisanten heeft niet gebaat.

Nu het terrein niet langer door het recreatieschap beheert wordt maar door een commerciële partij gaat er veel veranderen. Het aantal ingangen wordt beperkt van 13 naar slechts twee. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen. Het hekwerk zorgt voor vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. 

Recreatie is al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de nieuwe exploitant uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan terecht bij de foodtrucks. Voor de regelmatige bezoeker zijn er goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 6 euro p.p. en een strippenkaart van vijf losse dagen naar keuze kost 12 euro p.p.

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).