headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Muziek na de zaterdagse weekmarkt

Afbeeldingsresultaat voor lutherse kerk amersfoortJan Jansen bespeelt het beroemde Bätzorgel in de Lutherse kerk. Dit orgel is gebouwd in 1766 en in 2016 volledig gerenoveerd. Het is een kleinood in de stad. Jan Jansen is oud-organist van de Utrechtse Domkerk, nu regelmatig organist van de Bergkerk Amersfoort en veelgevraagd concertorganist.

Even voor aanvang van het concert komt Sinterklaas langs de kerk bij zijn intocht in Amersfoort. Daarom... het programma met een knipoog naar de stoomboot, de bisschop van Myra en de deur waarop wordt geklopt. Wanneer: zaterdag 17 november, start om 16.00 uur. Duurt 1 uur. Entree is gratis, vrijwillige collecte na afloop. Waar: in de kleine 13e eeuwse Luterse kerk (foto), Langestraat, Amersfoort (t.o.v. Zara).

Galerie de Ploegh presenteert de Wintersalon

Afbeeldingsresultaat voor galerie de ploeghDe feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling was op zondag 11 november. Maar liefst 29 kunstenaars leveren werk aan voor deze uiterst boeiende en uitgebreide tentoonstelling. Net als in de Parijse salon tentoonstellingen (van vroeger) komt de galerie van plint tot plafond vol te hangen met schilderwerken, foto en grafiek. Daarnaast is er een stoet van beelden te zien die zich als een lint door de ruimte slingert.

Waar te zien: Galerie de Ploegh zit in het Cultuurhuis, adres: Coninckstraat 58, (bij theater de Flint), Amersfoort. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. De tentoonstelling De Wintersalon is open  t/m 6 januari 2019. Op de zondagen 25 november en 16 december, middags, is de Galerie extra open. Meer informatie op de website: www.dePloegh.nl

Aankomst Sinterklaas in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor aankomst sinterklaas 2018 amersfoortOp zaterdag 17 november zet Sinterklaas weer voet aan wal, wat direct de aftrap is voor een heerlijk gezellig en druk programma in dit weekeinde. Op deze dag is het programma:  Rond 13.00 uur aankomst en ontvangst in de Eemhaven, vanaf 14.30 uur grote feestelijke optocht door de binnenstad van Amersfoort, rond 16.30 uur Stal van Amergio, Sint Jorisplein, rond 17.00 uur Sinterklaas gaat slapen in zijn Slaapkamer, Onze Lievevrouwe Toren.

De sfeervolle Eemhaven is het decor voor de aankomst van Sinterklaas. Zorg dat je op tijd bent, kies een plekje langs de kade rond 12.30 uur want dan begint het programma. Om 13.00 uur precies zet Sinterklaas voet aan wal en dat gaan wij vieren met een superleuk Sinterklaasfeest. Wij hopen dat ook dit jaar weer alle kinderen van Amersfoort verkleed als hulp pietje of Sint naar de aankomst komen en dat alle bewoners de vlag uithangen.

Er is beperkt plaats op het Eemplein. In september zijn de bouwwerkzaamheden gestart voor de laatste fase van het Eemplein. Daarnaast is het paviljoen van Eem on Ice in aanbouw op het Eemplein als Sinterklaas aankomt in de Eemhaven.

Het kleinste Tejaterhuis van Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor tejaterthuis amersfoortIn het kleinste Amersfoortse Tejater speelt  een nieuwe voorstelling "THUIS". Het is een tragi komedie, die op pijnlijke, maar ook komische wijze de tekortkomingen in het menselijk contact laat zien. Is het gewoon een praatje in een willekeurig park of zit er meer achter? Laat u verrassen door de nieuwe productie in Tejaterthuis gaat spelen.

Het tejaterthuis is een klein vlakke vloer theater van Amersfoort, een laboratorium voor het amateurtheater. Wanneer voorstelling Thuis te zien: elke vrijdag, zaterdag en zondag  t/m 17 november. Aanvangstijd is avonds 20.30 uur en op zondag 14.30 uur. Entree € 15,00 incl. koffie en een drankje. Waar: Tejaterhuis, Nieuwstraat 17, Amersfoort. Website. www.tejarterhuis.nl

Fietsen in winkelgebied binnenstad Amersfoort = een bekeuring

Afbeeldingsresultaat voor verboden te fietsen bordDe gemeente Amersfoort gaat optreden tegen (brom)fietsers die in het winkelgebied in de binnenstad rijden. De winkelstraten zijn voetgangersgebied. Op borden, aan het begin van de winkelstraten, staat aangeven aan dat er van 17.30 uur tot de volgende ochtend 11.00 uur gefietst mag worden. Dus overdag, tijdens de openingstijden van de winkels, niet. Op donderdagavond mag er alleen na 21.00 uur negen uur gereden worden.

Dat betekent ook dat we erop toe gaan zien dat ons mooie winkelgebied veilig blijft, waarschuwt de gemeente Amersfoort op Facebook. Bij overtreding zal worden opgetreden met een stevige waarschuwing of gelijk een bekeuring.

Wie zijn straks de gebeten hond?

Afbeeldingsresultaat voor hoogbouw amersfoortDe Soesterweg, Amsterdamseweg / Nieuwe Poort, Balladelaan, Holkerweg, Liendertseweg, van Randwijklaan, Hogeweg, Leusderweg/Arnhemseweg en Utrechtseweg.  Als in een ster lopen ze naar het centrum toe. Dat is al heel lang zo. En als je naar het  centrum  van  Amersfoort  gaat,  zie  je  dus  Onze  Lieve  Vrouwetoren automatisch.

En dan nu... Onderaan de Utrechtseweg wordt iets nieuws gebouwd. Vijftien verdiepingen hoog. Wèg zicht op de Lieve Vrouwetoren. Straks heb je zicht op een woontoren. Dit plan spot met  alle  eerdere  ideeën. Niet  voor niets heet het De Spot. Vijftien  verdiepingen  hoog.  Weet  je hoe hoog dat is? Twee keer zo hoog als de hoogste gebouw dat nu aan  Stadsring staat: het  voormalig  SNS bankkantoor.

En let op! Dit is niet alles. Er liggen meer project ontwikkelende geldwolven op de loer. Onder het motto Wat hij mag, mag ik ook zijn er meteen nog twee van dit soort hoogstandjes in  de  maak.  Ook plm. vijftig  meter hoog. Nou, of je nou door de hond of de kat gebeten wordt: “We hebben al een toren”. De opbrengsten gaan naar de ontwikkelaars. De horizonvervuiling,  windoverlast, lichtvervuiling en ontsluitingsproblematiek naar de gemeenschap.  Geef mijn portie  maar aan Fikkie (bron: Binnenstad bewoners netwerk Amersfoort).

Schatten van Amersfoort, een tentoonstelling

Afbeeldingsresultaat voor de schatten van amersfoortHet klinkt nu tamelijk bizar, maar in 1884 had het gemeentebestuur van Amersfoort serieuze plannen de Koppelpoort te slopen. In een tijd van industrialisering bestond er een grote drang om rigoureus te vernieuwen; menig oud gebouw verdween.

De tentoonstelling: Schatten van Amersfoort, in samenwerking met Museum Flehite, geeft de bezoeker een indruk van waar de Oudheidkundige vereniging Flehite zich  mee heeft bezig gehouden. De tentoonstelling  is te zien in Archief Eemland aan het Eemplein. Wanneer: dagelijks t/m 7 januari 2019. Open van 9:00 - 17:00 uur. In het weekend gesloten. Waar: Eemhuis, 3e etage, Eemplein Amersfoort, entree gratis.

De Lange Jan van Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor lange jan amersfoortEen bezoek aan Amersfoort begint in de Onze-Lieve-Vrouwetoren, met haar ruim 98 meter de bekendste blikvanger van de stad en tevens het kadastraal nulpunt van Nederland. Een dynamische videoprojectie op de begane grond geeft bezoekers een boeiende introductie op het cultureel erfgoed van de stad, te beginnen bij de toren. De projectie is vrij toegankelijk en dagelijks elk kwartier te zien.

De bouw van de toren heeft alles te maken met het Mirakel van Amersfoort, de vondst van een wonderlijk Mariabeeldje dat duizenden pelgrims naar de stad trok en uiteindelijk leidde tot de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwetoren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest van het verhaal? Ga dan mee met een ervaren gids en beklim de OLV toren. Je komt tijdens een rondleiding van 60 minuten alles te weten over dit bijzondere monument. Breng een bezoek aan de houtzolder en geniet van het steeds wisselende uitzicht op een van de drie omlopen. De toren is dagelijks te beklimmen en tickets zijn zowel online als bij de VVV aan de voet van de toren verkrijgbaar. Waar: binnenstad van Amersfoort.

Als de blaadjes gaan vallen...

Afbeeldingsresultaat voor herfstVeel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes vallen en de dagen korter worden. Maar wist je dat de herfst ook heel veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed? Dit zijn de redenen waarom het najaar zo gezond is:

-Leuk hoor die zomeravonden, maar die plakkerige zomernachten kunnen ons gestolen worden. Het is bewezen dat een lage temperatuur buiten je beter helpt te slapen. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt. Omdat het later licht wordt, ben je waarschijnlijk ook later wakker, waardoor je dus veel meer slaapuren maakt.

-De herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid. Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine niveau, maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost.

-Kaneel, gember, nootmuskaat; al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor de gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.

-Bestaat er iets fijners dan tijdens een koude avond op de bank kruipen met je geliefde en een goede serie kijken? En of je nou onder een dekentje ligt met je partner, kinderen of kat; binnen blijven brengt mensen samen. Al dat knusse gehang geeft het oxytocine-niveau een boost, waardoor je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.

Opnieuw inbraak in woningen in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor woninginbraakWoninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Als u het beslag vervangt, neem dan direct beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is.

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten.

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners afwezig zijn. Wanneer u 112 belt, kan de politie wellicht snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden.

Senioren overwegen vaker een verhuizing

Afbeeldingsresultaat voor verhuizenSenioren dachten in 2015 vaker over een verhuizing na dan in voorgaande jaren. Het aandeel 65+ huishoudens dat aangaf eventueel te willen verhuizen steeg van 6% in 2009 naar 16%  in 2015. Het aandeel dat zei beslist te willen verhuizen bleef met 3% stabiel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS op basis van het WoonOnderzoek Nederland. Als een 65+er  ervoor kiest te verhuizen, komt er een woning vrij voor een gezin. Dit gezin laat een woning achter voor een tweepersoonshuishouden. Op deze manier krijgen ook jongeren en starters een kans.

De gezondheid was voor oudere huishoudens de belangrijkste reden om te willen verhuizen. In 2015 zei 37%  dat dit de belangrijkste reden was om beslist te willen verhuizen (bron: CBS). De Wooncoach van de Alliantie (Amersfoort) licht toe dat er naast gezondheid nog andere redenen zijn om ergens anders te gaan wonen. "Soms willen ze dichter bij de kinderen wonen, ze willen kleiner wonen, ze willen niet meer traplopen, weinig onderhoud. Ze willen ook graag tussen andere ouderen wonen, omdat ze eenzaam zijn."

Alle huurders van 65 jaar en ouder in Amersfoort, kunnen gebruik maken van gratis advies en begeleiding van een wooncoach. De wooncoach bespreekt met de bewoners de woonwensen en/of verhuismogelijkheden. De wooncoach helpt ook op financieel gebied. De wooncoaches Monique van de Walle, Christine Buist en Lucie Sargent zijn te bereiken via 088 – 00 232 00 en per e-mail: mijnwooncoach@de-alliantie.nl.

Na proef in Baarn: Nederland krijgt knalgele overwegen

Afbeeldingsresultaat voor gele spoorwegovergangKnalgeel gemarkeerde overwegen maken weggebruikers veel voorzichtiger bij het passeren. Dat blijkt uit een proef van TNO op een spoorovergang in Baarn. ProRail vertelt dat er in Nederland veel meer van zulke overgangen komen. Beter opletten schiet omhoog bij zowel automobilisten als fietsers en voetgangers. De kleur geel maakt mensen bewust van het gevaar van langsrazende treinen. Ze worden zichtbaar alerter, is de conclusie van de TNO-onderzoekers.

Spoorbeheerder ProRail noemt het experiment geslaagd. „We gaan veel meer overwegen in Nederland geel maken om het risico van dodelijke aanrijdingen te verminderen. Er is nu al protest tegen van mensen die het "geel" lelijk vinden, maar daar trekken wij ons niets van aan, omdat veiligheid boven alles gaat”, aldus Prorail.

Het doel is volgens hem om overstekers te laten inzien dat er met het spoor niet te spotten valt. Er rijden steeds korter op elkaar snelle en stille treinen. De kans op een ongeluk neemt dan ook toe. We halen alles uit de kast om mensen ervoor te waarschuwen nooit onder sluitende spoorbomen door te lopen, fietsen of rijden. En ook niet door rood licht te gaan, stil te staan op de rails of er vlak langs te lopen.

Expositie Rockstars in Armen de Poth, Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor armen de poth amersfoortHet monumentale 15e eeuwse hofje Armen de Poth is de gastheer voor een buiten expositie van kunst gehouwen of samengesteld uit steen. Steen heeft bij uitstek een lange traditie in de kunst. Hedendaagse steenbeeldhouwers zijn vanuit deze traditie tot autonome beelden gekomen.

De buitenexpositie Rockstars geeft een goede indruk hoe drie beeldhouwers dit hebben opgepakt. Hoe de traditie in hun werk zichtbaar is. De individuele kwaliteiten en intenties gericht zijn op de toekomst. Kunstenaars: Eddy Gheress, Rob Schreefel en Niek Wittebrood. Het hofje de Armen de Poth is open dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang. Waar: ingang: Pothstraat of Coninckstraat (foto) van Amersfoort. De entree is gatis.

Gemeente Amersfoort deelt boete uit bij niet-opruimen hondenpoep

Afbeeldingsresultaat voor hondenpoepHondenpoep op straat is een grote ergernis van bewoners, weet de gemeente. In Amersfoort moeten hondenbezitters de poep zelf opruimen, maar doen dat vaak niet. Met grote overlast tot gevolg. Daarom gaat de Gemeente handhavers inzetten die de komende tijd extra letten op loslopende honden en de opruimplicht van hondenpoep.

In Amersfoort zijn losloopgebieden waar uw hond vrij kan rondlopen en waar u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad bent u verplicht uw hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Zorg dat u altijd een schepje of zakje bij u heeft. Als u de poep opruimt met een schepje, mag u de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Handhavers van de Gemeente spreken de hondenbezitters aan, maar schrijven ook een boete uit. Dit geldt ook voor baasjes die hun hond laten loslopen waar dit niet mag of hun huisdier meenemen naar een plek die verboden is voor honden, zoals een speeltuin.

Er lopen schapen door Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor schaapskuddeDe schaapskudde is weer in de stad Amersfoort. Onder begeleiding van een ervaren herder en zijn honden grazen ongeveer 250 heideschapen in verschillende gebieden in Amersfoort. Het zijn 250 schapen, verdeeld over twee kuddes. De schapen zijn er tot half november. En je treft ze aan in de kantorenwijk De Hoef, de Gaardendreef, groengordel van de wijk Rustenburg, de geluidswal van de wijk Nieuwland, de Maatweg, Park Schothorst, de Zielhorsterweg.

De gemeente Amersfoort roept via Facebook op om de dieren niet te voeren. De schapen hebben genoeg aan wat ze eten. Het voeren van de schapen, hoe goed bedoeld ook, gaat ten koste van de gezondheid van de schapen. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Geef daarom geen voer aan de schapen, ook geen groente- of tuinafval.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl