headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


nieuwe Stadsdichter

Op 31 januari wordt de nieuwe Stadsdichter verkozen. De Amersfoorters die kans maken op deze titel zijn Gerard Dummer, Jolanda Oudijk, Ali Serik, Twan Vet en Jacques de Waard. De genomineerden zijn door een professionele jury geselecteerd uit alle inzendingen. Wethouder Fatma Koşer Kaya maakt tijdens de voordrachtavond de winnaar bekend.

Interview met Micky Adriaansens, directievoorzitter van Twynstra Gudde

Een nieuwe thuisbasis in een vertrouwde stad. Twynstra Gudde verlaat na bijna dertig jaar het Stationsplein om na de zomer van 2019 op de Oliemolenhof neer te strijken. Daar, in de dynamische omgeving van De Nieuwe Stad, wil het landelijk actieve adviesbureau de verbinding met Amersfoort nog meer aangaan. Vanuit een zwevend kantoor boven op online supermarkt Picnic en poppodium FLUOR. Het hoogste punt is bereikt, de contouren zijn zichtbaar. Directievoorzitter Micky Adriaansens van Twynstra Gudde kijkt alvast vooruit. Nieuw elan geven aan een omgeving die rijk is aan historie, dat spreekt ons ontzettend aan.
 

Amersfoort in nieuwe televisieserie

Yes! Nog maar 9 nachtjes slapen tot we de lang verwachte televisieserie Oogappels kunnen zien op NPO 1. De makers van Divorce en Gooische Vrouwen hebben weer een spannend verhaal gemaakt. De serie gaat over puberteit en hoe verschillende gezinnen daarmee om gaan. En, niet onbelangrijk de serie is opgenomen in Amersfoort!

Online supermarkt Picnic had uitstekend jaar in Amersfoort

Meer dan 25 procent huishoudens in Keistad is klant bij websuper.

Online supermarkt Picnic groeide in 2018 hard in Amersfoort, de bakermat van het bedrijf. Aan het eind van vorig jaar maakten 24.000 huishoudens gebruik van de websuper die de boodschappen gratis thuisbezorgt tegen de laagste prijs. Dat is meer dan 25 procent van de huishoudens. In Amersfoort staan nog zo n duizend mensen op de wachtlijst.

In 2018 breidde Picnic het aantal steden waarin het bezorgt uit naar 70 en steeg het aantal klanten van 90.000 naar ruim 275.000. Amersfoort staat op de eerste plek als het gaat om het aantal huishoudens dat in een stad van Picnic gebruikmaakt, afgezet tegen het aantal inwoners. In het Bergkwartier en Soesterkwartier wordt 30 procent meer besteld dan gemiddeld in Amersfoort.

Het best verkochte product in Amersfoort was in 2018 halfvolle melk, gevolgd door bananen, komkommer, mineraalwater zonder koolzuur en scharreleieren. Custardmix, witte wijn uit Zuid-Afrika en filterkoffie werden in Amersfoort minstens vier keer zoveel verkocht als in de rest van Nederland.

Duurzame bezorging
De compacte elektrische wagentjes waarmee Picnic bezorgt zijn milieuvriendelijk, stil en staan niet in de weg. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van auto s, die consumenten normaal gebruiken om een paar keer per week op en neer naar de supermarkt te rijden. Picnic maakt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen die levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk door haar klanten zijn besteld. Op die manier gaat er niets verloren.

Er staan in Amersfoort zo n duizend mensen op de wachtlijst, dus in 2019 wordt het aantal bezorgwagentjes en bezorgers aanzienlijk uitgebreid. Picnic begon in 2015 in Amersfoort met 3 wagentjes en 15 bezorgers, inmiddels is dat gegroeid tot 45 wagentjes en 150 bezorgers.

Over Picnic
Voor de lancering in Nederland eind 2015 heeft Picnic drie jaar lang in stilte met een team van 30 specialisten gewerkt aan het thuisbezorgen van boodschappen zonder onnodige tussenschakels. De klant kiest welke rit het beste uitkomt en weet via de Picnic boodschappenradar tot op de minuut precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. De kosten van deze nieuwe manier van distributie zijn zo laag, dat de bezorging gratis is en de boodschappen daarnaast de laagste prijs hebben.
Picnic is een initiatief van Nederlandse ondernemers: internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys waren de eigenaren van Fredhopper, de ontwikkelaar van personalisatiesoftware voor webwinkels. Serie-ondernemer Michiel Muller stond eerder aan de wieg van de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel en ondernemer Bouke van der Wal is eigenaar van supermarktketen Boni. Daarna is ook retailondernemer Gerard Scheij aan boord gekomen.

Vind schoonheid in vreemde cultuur!

Het Nederlandse mystieke project Paper Branches maakt alternatieve (pop)muziek en lanceert een music video op a.s. 21 Januari. Het doel van deze video is om mensen te inspireren met het vinden van schoonheid buiten eigen cultuur. De video zal door Paper Branches zelf op facebook gereleased worden.

Paper Branches schrijft muziek over mystieke thema s geïnspireerd door schoonheid en liefde. De eerste single werd gereleased in September 2018 en heeft al over de 55k streams op Spotify. Daarnaast vond het eerste live optreden op Radio 2 plaats. Het doel van de music video is om een brug te maken over de muren van culturen. Dat mensen met verschillende achtergronden zich verwonderen over de schoonheid van de kunst van andermans cultuur. Er wordt een combinatie gemaakt met beelden van een Turkse Derwisj danser en een (eigen geschreven) lied waarin een poëzie boek van Solomon (Hooglied) geciteerd wordt. Met deze video wordt het statement gemaakt dat schoonheid een universeel begrip is.

De datum waarop deze verschijnt is 21 Januari, ook wel Blue Monday genoemd. Dit is de datum waarop de meeste mensen een dip krijgen en erachter komen dat de goede voornemens mislukt zijn. Juist op deze datum is het belangrijk te laten zien dat er altijd schoonheid om ons heen is dat licht geeft in een sombere tijd.

Beauforthuis Pop in de kerk Dayna Kurtz en Pink Floyd Project

Soms moet je voor een concert uitwijken naar een grotere locatie of een plek die er gewoon voor geknipt is. Om die laatste reden heeft de Peppel aan Dayna Kurtz gevraagd om in de Broederkerk op te treden, op 25 januari.

Op zondag 10 februari kun je in De Oosterkerk naar de unplugged setting luisteren van het 10-koppige Pink Floyd Project. Ze spelen een verzameling van iconische songs van één van de meest invloedrijke bands uit onze popgeschiedenis.

Beauforthuis Flamenco van Maria Marin & chanson van Philippe Elan

Zaterdag 19 januari, 20.15 u - De Uitdaging

Zaterdag een wel heel fijne combinatie van Frans chanson (Philippe Elan) en flamencogitaar en -zang van Maria Marin. Bekijk en beluister hiernaast wat een geweldige artiest zij is. Ze spelen in De Uitdaging, inmiddels een begrip: twee uiteenlopende muzikanten wordt gevraagd om elkaar op het podium te inspireren, tot grote hoogten te brengen, te verrassen.

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe kameel

De groep kamelen in DierenPark Amersfoort heeft gezelschap gekregen van een nieuwe mannetjeskameel. “De introductie gaat goed en kameel Bertil lijkt zich al prima thuis te voelen”, vertelt dierverzorger Richard van Sluis. “De nieuwe kameel staat tussen zijn soortgenoten alsof hij hier al jaren woont.”

Kameel Bertil komt uit een Deense dierentuin en leeft nu in Amersfoort samen met drie volwassen vrouwtjes en de jonge Eddy. “Wij hopen dat er met de komst van deze nieuwe man straks meer kleine kamelen rondlopen”, vertelt Richard. “De paring tussen kamelen vindt vaak ’s nachts plaats, dus of er al een klik is tussen Bertil en de vrouwtjes? Dat zal de tijd uitwijzen.”

De nieuwe kamelenman in DierenPark Amersfoort is makkelijk te herkennen. “De forse Bertil is niet over het hoofd te zien, want hij is de grootste kameel die wij hier hebben rondlopen”, aldus Richard. “De tweebultige dieren zijn dankzij hun dikke vacht goed bestendig tegen de kou en zij zijn dus volop buiten te bewonderen.” De kamelen lopen rond in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.

Stadswormerij een nieuw initiatief in circulaire economie

In de Keistadloods op bedrijventerrein Vinkenhoef komt de StadsWormerij, een tijdelijk intiatief op het terrein van circulaire economie.

In de StadsWormerij wordt afval (GFT) verwerkt als voer voor dieren (de wormen). Deze wormen maken van deze GFT wormencompost. Deze compost wordt vervolgens afgezet bij particulieren/bedrijven.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in deze landelijke week van de Circulaire Economie een besluit genomen zodat de StadsWormerij kan starten. De Stadswormerij vestigt zich tot 2022 in de Keistadloods, als een van de initiatiefnemers van het kennisproject Refill, met als doelstelling circulaire economie.

Regelgeving
Het initiatief heeft te maken met diverse wet- en regelgeving. Omdat de StadsWormerij werkt met met GFT-afval, wormen houdt en compost produceert, zouden zij te maken hebben met verschillende wetten die vooral bedoeld zijn voor grote bedrijven, maar die moeilijk passen op dit kleinschalige circulaire initiatief. Daarom zijn de initiatiefnemer en de gemeente lang met elkaar in overleg geweest over de vestiging van deze StadsWormerij.

Ruimte om te experimenteren
Omdat circulaire economie een belangrijke ambitie van dit college is, is besloten om de vestiging van de StadsWormerij mogelijk te maken, ondanks een afwijking van landelijke regelgeving en verplichtingen.

Edgar van Groningen “Na jarenlange voorbereiding kunnen we van start met onze “Schillenboer 2.0”! Met hulp van mond en kont van compostwormen maken we van GFT-afval straks een excellente bodemverbeteraar. En daarmee sluiten we een stukje van de voedselkringloop in Amersfoort.”

Wethouder Fatma Koşer Kaya vindt het belangrijk om te experimenteren “Om onze wereld duurzamer te maken, moeten we innoveren. En dat lukt alleen als we nieuwe dingen durven uitproberen. Een grote uitdaging voor het gemeentebestuur, want het vraagt van ons het lef om dat avontuur samen met bevlogen mensen als Edgar van Groningen aan te gaan. Ik heb veel bewondering voor zijn doorzettingsvermogen.”

Dansvoorstelling Le Temps Perdu

Na het enorme succes van haar acht voorgaande theaterproducties, keert gelauwerd choreografe Isabelle Beernaert in haar nieuwe dansvoorstelling Le Temps Perdu terug naar de theaters. Op zondag 23 januari is de voorstelling te zien in Flint.

Nieuwe expositie ART ABSOLUUT

Het jaar 2019 is voor Galerie Absoluut een bijzonder jaar. Tien jaar geleden kwamen een aantal Amersfoortse kunstenaars bij elkaar en zochten zij een plek om hun werk tentoon te stellen. Nu tien jaar verder is Galerie Absoluut een gevestigde galerie met iedere 2 maanden een nieuwe expositie, zijn we een ontmoetingsplek en broedplaats voor creatieve ideeen en initiatieven.

In ART ABSOLUUT presenteren wij onze kunstenaars en het werk waar zij zich op dit moment mee bezig houden. Schilderkunst, grafiek, fotografie, beeldhouwkunst, mixed media en phoneart, met ART ABSOLUUT tonen wij de diversiteit, creativiteit en diepgang die onze galerie en onze kunstenaars karakteriseert.

U bent van harte welkom deze groepsexpositie te bekijken vanaf vrijdag 11 januari t/m zondag 3 maart.Onze gastdames en -heren ontvangen u hartelijk, koffie en thee staat altijd klaar en desgewenst kunnen zij u ook meer vertellen over de expositie en de kunstenaars en u eventueeel begeleiden bij uw keuze en aankoop van onze kunst.

Wij zijn geopend iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 1 tot 5 uur en mogelijk op afspraak, Weverssingel 37, Amersfoort.

Nieuwe Stadsdichter

Op 31 januari wordt de nieuwe Stadsdichter verkozen. De Amersfoorters die kans maken op deze titel zijn Gerard Dummer, Jolanda Oudijk, Ali Serik, Twan Vet en Jacques de Waard. De genomineerden zijn door een professionele jury geselecteerd uit alle inzendingen. Zaterdag 12 januari 2019 in Actueel tussen 9 en 11 uur interviews

RootzStock meets Jaap Roggeveen

De Amersfoortse band RootzStock nodigt een keer per maand bijzondere gastartiesten uit om met hen op te treden bij Stadscafé de Observant. Woensdag 23 januari is dat Jaap Roggeveen. Zij spelen oude en nieuwe songs van Jaap, zowel in het Engels als Nederlands. RootzStock bestaat uit Frank Stukker, gitaar en zang, Pascal Haverkate, trompet en zang, Ramon Doornekamp, cajon en zang en gastmuzikant Xander Buvelot op bas. De aanvang is 20.30 uur en de entree €5,00. Singer-songwriter en producer Jaap Roggeveen is al geruime tijd actief in de Nederlandse popmuziek. Als side man bij onder andere Ruth Jacott en als frontman bij The Parker Bros is hij jarenlang live te horen geweest. De laatste jaren is hij vooral actief als songwriter en docent. Zijn songs zijn uitgevoerd door onder andere Shirma Rouse, Wolter Kroes en Stanley Burleson. Als producer maakt hij gebruik van de artiestennaam Rakatah en produceert hij instrumentale lounge muziek. Tickets zijn verkrijgbaar via www.observant.nl Stadspodium de Observant Stadhuisplein 7 3811 LM Amersfoort