headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


PETITComité speelt de voorstelling BUBBEL

Afbeeldingsresultaat voor Petitcomite bubbelVan 8 t/m10 september speelt de voorstelling BUBBEL op een unieke locatie in Amersfoort. Deze Amersfoortse productie speelde afgelopen zomer op verschillende theaterfestivals in Nederland en is tijdens het Uitweekend te zien in een prachtige stadstuin aan het Zand in Amersfoort. De Amersfoortse theatermaker Isaäk Hofland maakte samen met Maud Dolsma en Alexander de Bruijn (foto) dit muzikale science-fiction sprookje.

BUBBEL  is een  sprookje   vol  zwarte  humor  en   fantasie.   Het   publiek  is getuige  van  de  wereld  die theatermakers binnen in de bubbel gecreëerd hebben. Alsof het tafereel in een glazen sneeuwbol tot leven komt. Na de apocalyps probeert de directie grip te houden op de bewoners van de bubbel. Met hun eigen regels, rituelen en ergernissen proberen de drie figuren in deze minimaatschappij samen te leven. Deze speelse en kleurrijke voorstelling geeft een frisse blik op onze huidige samenleving. In een verre verre, boosaardige toekomst, hier niet ver ver vandaan. Ziet u een kale kille wereld, en daar treft u een bubbel aan. De toekomst is onleefbaar, alles grauw en grijs. Maar tussen de ruïnes staat dit kleine paradijs.

Wanneer te zien: Vrijdag 8 september om 19:30 uur en 21:00 uur. Zaterdag 9 september én zondag 10 september om 13:00 uur en 15:00 uur. Entree 5 euro p.p. via flint.nl of 033-4229229. U  wordt ontvangen in de Sint Aegtenkapel (het Zand  37, Amersfoort).

Een Drijf In Bioscoop, neem je opblaasboot mee

Afbeeldingsresultaat voor film la la landOp zaterdagavond 19 augustus is er een echte Drijf In Bioscoop. Voor deze gelegenheid wordt midden op de waterplas van de Emiclaer een enorm drijvend scherm (60m2) geplaatst. Koop snel een opblaasboot en kom vanaf het water genieten van de film: La La Land (foto). Vanaf 19:30 uur ben je welkom om een mooi plekje te bemachtigen. Deze filmavond duurt van 20:00 tot 22:30 uur. De toegang is gratis.

Tot en met half augustus is het winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort heus strand bij de vijver. Op het strand staan de strandstoelen al op jou te wachten. Je kan lekker in het pierenbad spelen en natuurlijk met zand spelen. Houd je meer van actie? Ga dan lekker op de vijver waterfietsen en rust daarna lekker uit in een luie strandstoel. Middags kan je jouw lunch opeten aan de picknick tafels. Voor de jeugd zal er een chill & selfie hoek komen waar ze lekker kunnen hangen. Iedere dag is er toezicht, maar zwemmen in de vijver is verboden.

Wanneer is het strand open: dagelijks t/m 19 augustus. Waar: winkelcentrum Emiclaer, bij de grote vijver grenzend aan de wijk Kattenbroek, Amersfoort.

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Afbeeldingsresultaat voor hoe hollands is mijn klederdrachtIn Museum Spakenburg is op dit moment de tentoonstelling: Hoe Hollands is mijn klederdracht te bezichtigen. Een grote tentoonstelling waarmee uiteraard de nodige kosten waren gemoeid. Gelukkig was Rabobank bereid de helpende hand toe te steken met het toekennen van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Nu de tentoonstelling al weer enige tijd geleden is geopend, kon de bijdrage definitief worden gemaakt.

Klaas Bos, directeur Rabobank Randmeren, overhandigde daartoe een cheque met het toegekende bedrag aan Arie ter Beek, directeur van Museum Spakenburg. Uiteraard is het museum bijzonder verguld met deze bijdrage waardoor het in staat was een mooie tentoonstelling te realiseren. Een tentoonstelling die bijzonder in de smaak valt. Veel bezoekers zijn benieuwd naar het verhaal achter de klederdrachtstoffen en maken de reis mee van Wimpje en Hendrikje naar de herkomst van de klederdrachtstoffen (foto). Eerder was al bijdrage toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? is nog tot het einde van het jaar 2017 in het museum te bekijken. Waar: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63, Bunschoten-Spakenburg.

Het Eemhaven Festival

Afbeeldingsresultaat voor dries roelvinkHet Eemhaven Festival brengt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus één en al gezelligheid in- en om de Eemhaven In Amersfoort. Het gebied wordt omgetoverd tot festivalterrein waar valt te genieten van de bekende artiesten, een Ibiza markt, waterspelen en heel veel lekker eten en drinken bij de talloze bars en foodtrucks.

Ongeveer 75 Ibiza kramen en 25 foodtrucks vormen de natuurlijke omheining van het terrein, waarop twee podia worden geplaatst. Het kleine podium aan de Grote Koppel staat in het teken van Nieuw Amersfoorts Peil, het cultuur-concours van het Eemhaven Festival, waar getalenteerde zangers, zangeressen en bands hun muzikale kunnen presenteren. Het hoofdpodium op het Eemplein vormt het kloppend hart van het festival.

Op vrijdag staat het Radio 100% NL Meezingspektakel geprogrammeerd met live optredens van onder andere zanger/rapper Billy Dans en Dries Roelvink (foto). Op zaterdag gaat het festival terug in de tijd met Radio Veronica Goes 90, de pop- en soul coverband Xite en het destijds wereldberoemde duo Twenty 4 Seven, die hun reeks van internationale tophits nog één keer de revue laten passeren. De zondag is een gevarieerde familiedag met onder andere de partyband Groove Planet. Het festival wordt afgesloten met een live optreden van Thomas Berge. De toegang is gratis. Meer informatie vind je op de website: www.vvvamersfoort.nl

Overdracht aan bed: duidelijk en effectief

Afbeeldingsresultaat voor meander medischOverdracht aan bed geeft patiënten meer inbreng in de zorg die zij krijgen tijdens hun opname in Meander Medisch Centrum In Amersfoort. Als de ene verpleegkundige de andere aflost, is de overdracht niet meer achter gesloten deuren, maar bij de patiënt op de kamer. Verschillende verpleegafdelingen werken inmiddels op deze manier.

Het voordeel voor de patiënt is dat hij ziet wie de verpleegkundige dienst overneemt. Hij hoort zelf welke informatie over zijn situatie wordt overgedragen en kan hier zelf ook informatie aan toevoegen. Vragen kunnen direct worden gesteld en beantwoord. Dit geeft de patiënt meer grip op zijn situatie en vergroot de betrokkenheid bij de verpleging. Ook voor verpleegkundigen is de nieuwe werkwijze prettig; het is voor iedereen duidelijk en efficiënt.

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het Amersfoortse ziekenhuis in vervulling. De overdracht aan bed werd mogelijk doordat patiënten op éénpersoonskamers worden verpleegd. De privacy is daarmee verzekerd. Ook was de komst van de computer on wheels, een belangrijke voorwaarde. Doordat alle computers verrijdbaar zijn, kunnen de verpleegkundigen op elk moment de actuele informatie in het patiëntendossier inzien en deze ter plekke aanvullen.

Oogstfeest op Stadsboerderij de Vosheuvel

Afbeeldingsresultaat voor stadsboerderij de vosheuvel amersfoortDe Stadsboerderij van Amersfoort: de Vosheuvel organiseert, in samenwerking met Vlaams Friteshuis van Gogh, een oogstfeest. Dit oogstfeest zal geheel in het teken van de nieuwe aardappeloogst staan. Van Gogh zal deze middag met hun speciale  "piepermobiel " op het terrein van de Vosheuvel staan.

De mensen kunnen bij van Gogh een aardappelplant adopteren, de oogst die van deze planten afkomt mag men meebrengen en daar kunnen de frieten van gebakken worden. Maar natuurlijk zijn er ook aardappels van de eigen oogst aanwezig op de Stadsboerderij, zodat je ook een frietje kunt laten bakken als je thuis geen adoptieplantje hebt. Van opbrengst van het eerste zakje Frites wordt het adoptiegeld van de grote Poitou ezel Toos gesponsord aan de Vosheuvel. Verder zal de ponykar rijden en kunnen de kinderen leuke knutselactiviteiten doen. Kortom; een leuke middag voor jong en oud.

Wanneer: woensdag 23 augustus, van 14:00 en 16:00 uur. Waar: Stadsboerderij de Vosheuvel (foto), Heiligenbergerweg 187, Amersfoort.

Zomermarkt in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor zomermarktDe binnenstad van Amersfoort staat in het teken van de zomer. Op 4 donderdagen in de zomermaanden is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat en Utrechtsestraat. De laatste markt voor dit seizoen staat gepland op donderdag 17 augustus van 11.00 uur tot 21.00 uur (incl. koopavond).

Op deze gezellige zomermarkten kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om tijdens de zomermarkten naar het centrum van Amersfoort te komen.

Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort. Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Wat denkt u van mondriaansouveniers, bedrukte shirts en rompertjes en ibiza tassen? Geen enkele zomermarkt (foto) is gelijk.

Inloopavond vervanging openbare verlichting in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor openbare verlichtingDe gemeente Leusden organiseert voor inwoners op 17 augustus in het gemeentehuis een inloopavond over de vervanging van de openbare verlichting in Leusden. In augustus worden alle armaturen voor de openbare verlichting in de gemeente Leusden vervangen. Tijdens de inloopavond kunt u zich laten informeren over welke keuzes voor openbare verlichting de gemeente Leusden heeft gemaakt. De nieuwe verlichting heeft tal van mogelijkheden en lichtsterktes die  live worden getoond hoe via de verlichting gedimd kan worden.

De armaturen worden vervangen door een energiezuinig Led-armatuur met een ingebouwd telemanagementsysteem. Dit systeem registreert o.a. het energieverbruik van de installatie en zet  storingen aan de openbare verlichting direct door naar de onderhoudsaannemer. . Het gaat om circa 5500 armaturen die vervangen worden in Leusden, en circa 1000 armaturen waarvan de lichtunit vervangen wordt. De armaturen worden geassembleerd  bij Amfors, een regionaal leer-werkbedrijf uit Amersfoort voor mensen met  een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat de lichtmasten zelf nog in goede staat zijn, wordt alleen het armatuur vervangen of van een nieuwe lichtunit voorzien. De totale vervanging zal  1 mei 2018 klaar zijn.

Wanneer: donderdag 17 augustus. Tussen 17.00 tot 20.00 uur kan iedereen binnenlopen. Locatie: Gemeentehuis Leusden, Fokkerstraat 16, Leusden. Meer info op www.leusden.nl/openbareverlichting

Nieuw: Het senioren kwartiertje

Afbeeldingsresultaat voor kwartierDagelijks is het radioprogramma GB actueel te horen op Golfbreker radio.  Speciaal voor de senioren die op maandag luisteren is er een nieuwe rubriek: Het senioren kwartiertje. En senior ben je al snel hoor, zeker als 45+ er.

Tijdens het senioren kwartiertje hoor je 3 + 1 muziek nummer wat is aangevraagd door een senior luisteraar. Alles kan je aanvragen,  bijv.  een nummer van de Beatles, Fats Domino, Elvis noem maar op.

Wil je ook  3 + 1 verzoeknummers aanvragen? Dat kan. Stuur een e-mail naar: info@golfbreker.nl ter attentie van Senioren kwartier / Rob van Rijn. Noem ook je naam en wat je herinnering is bij dat nummer is. Uit de ontvangen mails maken we een keus. Die is te horen op maandag tussen 09.00- 11.00 uur en tussen 18.00-20.00 uur op Golfbreker radio.
 

Openluchtfilm bij de toren in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor openluchtfilm Jij zorgt voor een luie stoel, wij voor de beste films en sfeer op het Lieve Vrouwekerkhof in de binnenstad van Amersfoort. Schuif op donderdag 10 en donderdag 17 augustus na zonsondergang aan en vier de zomer. Vanaf het horeca terras of vanuit je zelf meegenomen stoel of kleedje genieten van de beste zomerfilms.

Enkele praktische tips: De toegang openluchtfilm is gratis. Eten en drinken is op de terrassen beschikbaar. Het is niet toegestaan zelf consumpties mee te nemen. Kom op de fiets of lopend. Vol=Vol.

Donderdag 10 augustus, film: PERFETI SCONOSCIUTI, start om 21.45 uur.
Een bioscoop hit uit Italië: een dramatische komedie met Italiaanse sterrencast. Een groepje goed bevriende echtparen besluit tijdens een etentje alle telefoontjes en berichtjes te delen die ze binnenkrijgen. Ze blijken meer geheimen voor elkaars partner en vrienden te hebben dan ze dachten… Wat bij de pasta nog een leuk spelletje lijkt te zijn, ontwikkelt zich tussen het vlees en de tiramisu tot een pijnlijk gebeuren.

Donderdag 17 augustus, film: LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT, start om 21.45 uur.
In deze komedie zien we dat God echt bestaat. Hij woont in Brussel met zijn vrouw en zijn tienjarige dochter Ea. Hij is chagrijnig en ontregelt alles op aarde. Op een dag komt Ea in opstand. Ze hackt de computer van haar vader en verspreidt de sterfdata van iedereen op Aarde. Ea ontsnapt en zoekt naar eigen, nieuwe apostelen om de wereld mooier te maken.
 

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Inschrijving Halve van Hoogland geopend

Afbeeldingsresultaat voor halve marathonTijdens het Dorpsfeest Hoogland organiseert atletiekvereniging Altis op zondag 17 september de 39ste editie van de Halve van Hoogland. Dit loopevenement behoort tot de grootste in de regio. Deelnemers uit het hele land komen af op de gecertificeerde 5-, 10 kilometer of halve marathon wedstrijden en prestatielopen.

Voor de jeugd is voorzien in een Kidsrun over 900 meter en een Juniorenrun van 2 kilometer. Aan de allerjongsten is gedacht met een speels parcours op het feestterrein. De inschrijving is geopend op de website www.halvevanhoogland.nl. Door jouw deelname aan de Halve van Hoogland help je mee om de CliniClowns te steunen. Je kunt bij je inschrijving bovendien extra doneren aan de CliniClowns.

Eikenprocessierups in veel bomen

Afbeeldingsresultaat voor eikenprocessierupsenDe eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Amersfoort. De rups is in het begin van de zomer in veel eikenbomen aanwezig. Contact met de brandharen van deze rups kan klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. Wij adviseren u daaromde nesten niet zelf te verwijderen. Bestrijding vindt plaats door de nesten met een grote stofzuiger weg te halen uit de boom.

Ziet u een boom met een rood/wit lint er omheen dan is het bekend dat de rups zich in die boom bevindt, en heeft de bestrijding nog niet plaatsgevonden. Als de rups is weggehaald uit de boom, wordt het lint er af gehaald. De boom wordt naderhand nog gecontroleerd.

Heeft u de eikenprocessierups (foto) ergens gesignaleerd? Neemt u dan contact op met de gemeente via het Meldpunt Woonomgeving of telefoon 14033. Eikenprocessierupsen in bomen in openbaar gebied, bestrijden wij vanuit de gemeente. Als de boom op uw privé terrein staat, moet u zelf een aannemer bellen om de nesten weg te laten halen. Een lijst met aannemers die dit kunnen doen staat op www.Amersfoort.nl

Een braak liggende plek wordt Stijlpaviljoen

Afbeeldingsresultaat voor stijlpaviljoen amersfoortDat het Trapezium dé plek is waar de rauwe randjes nog goed voelbaar zijn is duidelijk. Een uit de grond gestampt tijdelijk paviljoen met kunst van 15 getalenteerde kunstenaars. De komende tijd worden allerlei activiteiten programmeren. Onder de naam “On the Spot” krijgt talent de ruimte. Muziek, performance, theater, cabaret, het is allemaal mogelijk. Stichting Stijlpaviljoen voert het stijlpaviljoen-project uit in het kader van het stijljaar in 2017. Een paviljoen volgens de stijl, gemaakt met jonge kunstenaars in Amersfoort.

Een Stijlpaviljoen als basisvorm dat heeft beeldend kunstenaars uitgedaagd om het paviljoen hun eigen invulling te geven die geïnspireerd is op het gedachtegoed van De Stijl. Een hedendaagse invulling van een concept dat een eeuw geleden ontstond. Het paviljoen wordt dus geen 1 op 1 invulling van De Stijl, maar juist heel hedendaags, met vernieuwende ideeën, technieken en uitingsvormen. De Stijl 2.0 zeg maar.

Samen met Studio FCG en AVenue ontstaat “Music on the Spot” voor de komende 16 zondagen. Van 15.30 uur tot 18.00 uur. Het programma staat op de website. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Het Stijlpaviljoen is goed bereikbaar. Stel uw navigatie in op Gaslaan en dan ziet u het Stijlpaviljoen in de kom van het Trapezium liggen. Waar: Het Trapezium, Piet Mondriaanlaan, Amersfoort. Te zien tot half november 2017. Website: www.stijlpaviljoen.nl (foto: David Pronk).

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Zomervakantie is hét inbraakseizoen voor...

Afbeeldingsresultaat voor inbrekersLaat uw ramen en deuren niet open staan bij mooi weer. Sluit alles af, ook als u maar kort de deur uit gaat! Gaat u op vakantie? Of een aantal uurtjes verkoeling opzoeken bij het zwembad? Voor het inbrekersgilde is de zomer het seizoen waar zij redelijk eenvoudig haar slag kan slaan. Ga maar na: openstaande ramen die tijdens het doen van een boodschap niet worden afgesloten. Huizen waar duidelijk te zien is dat de post al een aantal dagen niet van de deurmat is gehaald. Woningen die geen teken van leven tonen. Voldoende aanwijzingen voor ons allemaal dat bewoners niet thuis zijn. En dus kansen voor inbrekers om een succesvolle poging te wagen.

Een woninginbraak heeft een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Zelf heeft u een belangrijke sleutel in handen om inbrekers én insluipers buiten de deur te houden. Zorg bijvoorbeeld voor goede sloten en sluit- al gaat u maar even weg, of naar buiten- ramen en deuren. Kijk wat u nog meer kunt doen op website: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

En gaat u voor lange of kortere tijd weg? Spreek dan met de buren af dat zij een oogje in het zeil houden als u er niet bent. En plaats tijdschakelaars op verlichting en radio, zodat uw woning een bewoonbare indruk maakt.

Levende Historie in het Burgerweeshuis, Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor levende historie burgerweeshuis amersfoortWanneer je door de oude gietijzeren poort van het Burgerweeshuis gaat zullen de binnenmoeder en weeskinderen u van harte begroeten. Het Burgerweeshuis werd in 1551 gesticht en verhuisde in 1611 naar het klooster de Mariënhof. Via de ingangspoort aan de Zuidsingel kom je in de authentieke regentenkamer, een pronkstuk met prachtige schilderijen, meubels en wandborden met de namen van alle bestuurders. 

Hier kun je de binnenmoeder ontmoeten en haar zorgen aanhoren of Christien, de chirurgijnsvrouw die weeskinderen verzorgt. Op de werkzolder zie je waarin kinderen les kregen: spinnen, breien, weven, schrijven, breien en kantklossen. Vaak zijn  de kinderen er zelf om erover te vertellen. Net als Rutger, die hen leert lezen en schrijven met een ganzenveer. Regelmatig komen de dienstmeiden binnen voor een hapje of een spannende roddel.

Wanneer te zien: elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag in de maanden: juli en augustus open van13.00 - 16.30 uur. Entree is gratis. Waar: Zuidsingel 25, Amersfoort (door de poort gaan).

Nepagenten actief in en rond Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor nep politieDe politie in Amersfoort waarschuwt voor twee mannen die zich voordoen als agenten. Zij dragen geen uniform maar bellen bij mensen aan terwijl zij normale kleding dragen. Toch zeggen zij dat ze agenten zijn en tonen daarbij een legitimatiebewijs van de politie. Trap daar niet in.

Afgelopen maandag deden twee mannen zich voor als agent en belden zij om 15.00 uur aan op de Ganzenstraat. Zij reden in een zwarte auto. Hetzelfde gebeurde aan de Pieter Bothlaan in Amersfoort, de Molenweg in Hoogland en bij het Maarenplein in Soesterberg. Zij gaven onder andere aan dat er was ingebroken, aldus twitter van de Politie Amersfoort. Een van de twee nepagenten is rond de dertig jaar en de ander is rond de 50. Zij hebben kort haar en zijn blank.

De politie komt alleen na een misdrijf bij u langs, laat een echte wijkagent weten. U belt dan zelf de politie en of het is de wijkagent in uniform. Bel 112 als mannen zich voordoen als politie en zomaar bij u langs komen. Zij hebben het met name voorzien op oudere mensen. Hou dus uw buren in de gaten.

Uniek in Amersfoort: de mobiele Mondriaan boombank

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan boombank amersfoortOp twaalf plekken rondom de binnenstad van Amersfoort zijn Mondriaan boombank geplaatst (foto). De boombank, bedacht door kunstenaar Rogier Martens, is een mobiele stadsbank waar iedere bezoeker of inwoner kan plaatsnemen en genieten van de omgeving. De locaties bevinden zich voornamelijk in het groen rondom de binnenstad en zijn ontworpen in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch design.

De boombank is zo geconstrueerd dat de bank rondom de boom wordt geplaatst zonder dat de boom er hinder van ondervindt. De banken staan in de zomerperiode bij verschillende bomen en gaan daarna naar de opslag om vervolgens een volgend jaar weer ergens anders in Amersfoort op te duiken met een ander uiterlijk. De bomenbank maakt onderdeel uit van Beelden van Banken. Dit is een project waarin twintig kunstenaars en vormgevers ontwerpen voor hedendaagse stadsbanken hebben gemaakt in opdracht van de gemeente Amersfoort. De boombank is één van deze ontwerpen.

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio door het hele land. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Lopende band maakt helling fietsenstalling minder steil

Afbeeldingsresultaat voor lopende band fietsenstallingJe fiets stallen in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen nabij de Kamperbinnenpoort en/of het St. Jorisplein in Amersfoort is nu nog gemakkelijker. Sinds deze week hebben de trappen een smalle lopende band die ondersteuning geeft bij het omhoog gaan met de fiets (foto).

Ook nieuw is dat de fietsgeul naar beneden toe voorzien is van een borstelbaan waardoor de velgen van je fiets een poetsbeurt krijgt én je fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de andere fietsenstalling Amicitia, bij de Utrechtsestraat in Amersfoort.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Leusden wandelgemeente 2017

Afbeeldingsresultaat voor leusden wandelenLeusden mag zich een jaar lang wandelgemeente noemen. Een mooie overwinning waar hard en vol enthousiasme aan is gewerkt, zegt wethouder Jan Overweg. Samen met Apeldoorn en Alkmaar was Leusden in de race voor de titel wandelgemeente 2017.  De wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door wandelkrant te Voet. De dit jaar genomineerde gemeentes, selecteerden ter beoordeling een route waarbij veel afwisselend natuurschoon voorbij komt. Leusden is als uiteindelijke winnaar gekozen door de redactie van de krant, maar heeft de titel ook te danken aan de internetverkiezing.

Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de route die Leusden selecteerde ter beoordeling door de wandelkrant. Zo werd de Valleiroute als verrassend en afwisselend ervaren, met veel verschillende landschappen. Maar ook het het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers,  boerderijen en bossen viel in goede aarde. De geselecteerde tocht voerde daarnaast ook door het nieuwe landschap van een kronkelende beek en een imposant waterbergingsgebied. De route volgt op veel plekken toegankelijke en onverharde paden.

Andere punten waarmee de Leusdense route scoort, zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto, het afgewogen gebruik van informatiepanelen onderweg én de mooie spreiding van horeca. De wandelroutes van Leusden maken volgens de verslaggever van de wandelkrant goed gebruik van de ligging van de gemeente op de beboste Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als laatste punt valt op dat de route precies en foutloos is beschreven in de wandelgids. Meer informatie: www.vvvleusden.nl/fietsen-wandelen/wandelroutes

Het leukste uitje van de provincie Utrecht: de Waterlijn in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn amersfoort rondvaartGeniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten die te zien zijn tijdens de rondvaarten van de Waterlijn door de Amersfoortse grachten (foto).

De  verschillende vaarroutes zijn: de  Westroute, Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergbeekroute. Er zijn ook speciale vaarten met een thema zoals: Natuur op de kademuur, Vleermuisboot, de Droomboot, Mysterietour, Zomervaarten en de Piratenboot. Het vaarseizoen is al begonnen (hoogseizoen).

Wanneer: op maandag alleen middags, alle andere dagen ochtends én middags. Meevaren (reguliere routes) 5 euro p.p. kinderen t/m  4 jaar gratis. Meer informatie via de winkel: Krommestraat 5, Amersfoort. Website: www.amersfoort-rondvaarten.nl

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

De Kleuren van De Stijl

Afbeeldingsresultaat voor whos afraid of red yellow and blueRood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren werden het gezicht van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Zo archetypisch als rood, geel en blauw echter lijken voor de stroming, zo divers waren uiteindelijk de ideeën van de verschillende leden. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Vilmos Huszár formuleerden ieder een eigen kleurvisie.

Kunsthal KAdE in Amersfoort zoomt in op het kleurgebruik van de zes protagonisten van De Stijl en kijkt vervolgens verder hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur: via het abstract expressionisme en de concrete kunst in de jaren zestig en zeventig naar hedendaagse kunstenaars die kleur als zelfstandig element onderzoeken. Uit het Stedelijk Museum worden onder meer Who Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman en het drieluik Untitled van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum komen onder meer de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater Aubette in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth. Uit de studio van Olafur Eliasson komt de lichtinstallatie Ephemeral afterimage star.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het themajaar Mondriaan to Dutch Design, waarin de oprichting van het tijdschrift De Stijl wordt herdacht. Waar te zien: Kunsthal Kade, Eemplein 77 (Eemhuis), Amersfoort. Toegang: 12,- euro. Museumkaart: 2 euro. Te zien van 6 mei t/m 3 september. Website: www.kunsthalkade.nl

De Japanse duizendknoop is een probleem...

Afbeeldingsresultaat voor japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente Amersfoort bestrijdt de plant en vraagt daarbij uw hulp.

Via de foto kunt u zien hoe de Japanse duizendknoop er uitziet om zo een vergelijking maken. De gemeente Amersfoort vraagt om uw tuin of terrein te controleren op de Japanse duizendknoop en het door te geven als de plant in uw tuin groeit. Wanneer u de Japanse duizendknoop aantreft kunt u dat via de website: www.Amersfoort.nl melden. Het is heel erg belangrijk dat u enkele foto met uw uw melding meestuurt zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

De gemeente neemt binnen twee weken contact met u op. Als de plant in uw tuin staat, wordt er een afspraak gemaakt om in het najaar de plant chemisch te bestrijden. De gemeente doet dit voor u. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Oplossing voor spoorlawaai in de avonduren

Afbeeldingsresultaat voor dubbeldekstreinSamen met de actiegroep spoorverdovens Soest heeft de gemeente Soest zich hardgemaakt om een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast van de dubbeldekkers (foto) op de spoorlijn Baarn - Den Dolder. Met name in de boog bij station Soestdijk. De NS heeft op verzoek van de gemeente onderzocht inzet van ander matriaal mogelijk was. De resultaten zijn positief. Vanaf spetember gaat de NS in de avonduren z.g. Sprinters treinen inzetten op dit gedeelte.

Burgemeester Rob Metz: "Wij zijn blij met het resultaat van onze inspanningen. Wij blijven ons natuurlijk hard maken voor onze inwoners om de geluidsoverlast niet alleen in de avonduren, maar ook op andere tijdstippen van de dag op te lossen.". De gemeente Soest heeft met ProRail de afspraak gemaakt dat zij in Soest een spoorstaaf conditioneringssysteem plaatsen. De staatssecretaris heeft hiervoor geld ter beschikking gesteld.

Vanaf september 2017 stelt de NS Sprinters van het type SGM beschikbaar om tijdens de avonduren op deze spoorlijn te laten rijden. Dit wordt verwerkt in de planning van september en wordt daarmee definitief.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.

Leusden steunt uitbreiding kamp Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortDe gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort (foto). De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie. Het voormalige concentratiekamp ligt op grondgebied van de gemeente Leusden.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor ontwikkelen tot een centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de uitbreidingsplannen behoren een vernieuwd bezoekerscentrum, een heringerichte binnenplaats en een paviljoen voor tentoonstellingen. Nu heeft het herinneringscentrum te maken met een groot tekort aan ruimte.

Ook de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn van plan een financiële bijdrage te leveren aan de uitbreiding. De verwachting is dat zij de komende maanden een definitieve beslissing nemen. Zodra zij hun steun formeel hebben bekrachtigd, kan de schop de grond in. Eerder deden de Postcodeloterij en het vfonds al een financiële bijdrage.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Magazijn NS overvol met gevonden voorwerpen

Afbeeldingsresultaat voor gevonden voorwerpen nsDe NS moet het magazijn voor gevonden voorwerpen opnieuw gaan inrichten. De spullen die treinreizigers laten liggen passen niet meer in de gewone schappen. Volgens de spoorwegen hebben mensen vorig jaar (2016) zeker 111.942 voorwerpen in de trein of op een station laten slingeren. Dat is een forse toename in vergelijking met 2015, toen er nog 100.482 gevonden spullen werden gemeld.

Meestal zijn het telefoons en portemonnees die achter worden gelaten. Zo werden er het afgelopen half jaar bijna 3000 portemonnees gevonden in de coupés en op de stations. En dagelijks verliezen meer dan 18 reizigers hun mobiele telefoon in de trein. Onder de gevonden voorwerpen zijn ook veel ov-chipkaarten, sleutelbossen, maar ook skateboards, vogelkooitjes en tuinkabouters. Volgens de NS lukt het doorgaans om meer dan zestig procent van de spullen bij de eigenaren terug te bezorgen, meestal zelfs binnen vijf dagen.

Bent u een voorwerp verloren of heeft u iets gevonden in de trein of op het station? Lever het voorwerp dan in bij het treinpersoneel. Meer informatie op website: www.ns.nl onder klantenservice.

Waarschuwing Bosch en Siemens gaskookplaten en gasfornuizen

Afbeeldingsresultaat voor onveilig gasfornuisEr bestaat ontploffingsgevaar bij Bosch en Siemens tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen. Het bedrijf BSH Huishoudapparaten waarschuwt voor dit ernstige probleem. De waarschuwing geldt voor tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen die geproduceerd zijn van januari 2009 tot en met oktober 2011.

Het is mogelijk dat er een defect is ontstaan aan de gaskoppeling. Door dit defect kan er gas ontsnappen. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot ontploffingsgevaar. BSH Huishoudapparaten biedt consumenten, die een betroffen apparaat hebben, een gratis vervanging van de gaskoppeling aan. De vervanging zal door een erkend technicus aan huis uitgevoerd worden. Na vervanging van de gaskoppeling is het probleem opgelost.

Om te controleren of uw apparaat mogelijk een defecte gaskoppeling heeft moet u het E-nummer en het FD-nummer van uw Bosch apparaat weten. Deze nummers vindt u bij de vrijstaande tafelmodelgaskookplaten op de onderzijde van het kooktoestel of in de handleiding. Bij de vrijstaande gasfornuizen vindt u het typeplaatje aan de binnenzijde van de opberglade of aan de binnenzijde van de oven, als uw toestel niet over een opberglade beschikt.

U kunt met deze gegevens controleren of van uw toestel de gaskoppeling vervangen moet worden op de website www.gascookingsafety.com. Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing, en assistentie kunt u contact opnemen met  BSH Huishoudapparaten via het telefoonnummer 0800 – 1908 (gratis).

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.