headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Rob van Essen, winnaar van de Libris Literatuurprijs, signeert op 26 mei bij boekhandel Veenendaal

Op zaterdag mei is het Bookstore Day, maar op zondag 26 mei zet boekhandel Veenendaal dat feestje gewoon nog even voort met een signeersessie van Libris Literatuurprijs-winnaar, Rob van Essen. Van 15.30 uur tot 16.30 uur is hij te gast bij de boekhandel in de Langestraat om zijn roman De goede zoon te signeren.
Begin deze maand won Rob van Essen met De goede zoon de Libris Literatuurprijs 2019. Eerder dit jaar stond hij ook op de shortlist voor de Boekhandelsprijs.
In een wereld vol zorgrobots en zelfrijdende auto s, waar iedereen schrijft, maar niemand leest, gaat de hoofdpersoon op een road trip zonder te weten waarheen en waarom. Heerlijk vervreemdend en soms akelig herkenbaar. En na de laatste pagina wil je direct terug naar het begin, opzoek naar de subtiele lijntjes, hints en verwijzingen die je al vermoedde.

2e Editie Fete de la Nature 26 mei 2019

Op zondag 26 mei 2019 vieren Stichting Elisabeth Groen en het Parkhuis van Bijzondere Gasten voor de tweede maal het grassroots festival Fête de la Nature.
Park Elisabeth Groen en het pop-up Parkhuis aan het Vosheuvelpad op het voormalige Elisabeth terrein staan die middag in het teken van het vieren van wat voor velen het mooiste seizoen van het jaar is de lente! Voor jong en oud zijn er activiteiten, workshops, wandelingen en muziek allemaal in het teken van dit seizoen en het prachtige stadspark dat op deze plek steeds meer vorm krijgt.

Programma
Om 13 uur barst het natuurfeest los. Na de opening kunnen kinderen zich uitleven tijdens het waterspeurneuzen rond de Heiligenbergerbeek. Ook kunnen ze creatief aan de slag met natuurarmbandjes, insectenpotjes of bloemzaadbommen maken. In een workshop leren ze hoe ze elektriciteit kunnen maken. Ook voor volwassenen is er van alles te doen en te zien. Er zijn rondleidingen door het net aangelegde deel van park Elisabeth Groen, stiltewandelingen en er zijn diverse optredens van lokale Amersfoortse muzikanten waaronder een koor van verzorgingshuis Nijenstede. Natuurlijk is het ook mogelijk gewoon rustig te genieten van de mooie omgeving, met een drankje en een hapje op het terras bij het pop-up Parkhuis.

Wat is Fete de la Nature?
Fete de la Nature is een gratis natuurfestival. Na je bezoek mag je beslissen wat je ervoor wilt betalen. Meer informatie over het festival en tijden van workshops en optredens is te vinden op de websites van Elisabeth Groen en Fête de la Nature.

Wie organiseren het?
Elisabeth Groen is het park dat bedacht is en aangelegd wordt vóór en dóór bewoners, op het terrein van het voormalig Elisabeth Ziekenhuis, ten zuiden van park Randenbroek. Aanleg en beheer zijn toevertrouwd aan bewoners van Amersfoort, sinds 2014 verenigd in Stichting Elisabeth Groen zij vieren dit jaar dus hun eerste lustrum. In 2018 is begonnen met de eerste fase van de aanleg van het park. Het ziekenhuis is inmiddels grotendeels gesloopt en eind dit jaar wordt gestart met de aanleg van de tweede fase van het stadspark

Bijzondere Gasten creëert op dit terrein het Parkhuis een levendige ontmoetingsplek voor de wijk in het voormalige ketelhuis van het Elisabeth Ziekenhuis. Het Parkhuis wordt in 2020 geopend. Tot die tijd wordt het Pop-up Parkhuis gebruikt om alvast te kunnen starten met een deel van de activiteiten.

Hoe kom je er?
Het stadspark Elisabeth Groen is goed bereikbaar met fiets en openbaar vervoer (halte Heiligenbergerweg of Ringweg-Randenbroek). De ingang ligt aan het Vosheuvelpad bij het pop-up Parkhuis of bij de natuurspeelplaats.

Vier ook de lente op zondag 26 mei tijdens Fete de la Nature!

Zondag 19 mei gaat de zesde editie van KiKa De Berg Op van start

Aanstaande zondag 19 mei is het zover, dan fietsen en lopen voor de zesde keer honderden kinderen voor KiKa De Berg Op door Amersfoort-Zuid, om zo geld in te zamelen voor Stichting Kinderen
Kankervrij (KiKa). Vele kinderen tussen de 6 en 13 jaar zijn nu nog druk bezig geld in te zamelen voor KiKa. Het wordt zondag een feestelijke en gezellige dag, met tussen het fietsen en hardlopen door optredens van onder andere A-Dance en Iris Noëlle en Jelle Glasbergen (deelnemers aan the Voice of Holland).
We starten zondag om 11.30 uur en even na 16.00 uur houdt burgemeester Lucas Bolsius een toespraak. Daarna wordt aan KiKa de cheque overhandigd. We nodigen iedereen uit om de kinderen aan te moedigen.
Borneoplein in Amersfoort.
www.kinderenvoorkika.nl/?state=programma

OERRR Bossafari met de boswachter in ’s-Graveland

Ga zondag 26 mei samen met de boswachter op safari over de buitenplaatsen. Je gaat hier niet op zoek naar de Big Five, maar naar de vele kleine kriebelbeestje en andere bewoners van het bos.

Ga samen met de boswachter op ontdekkingsreis door de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh en maak kennis met de bewoners van het bos. Zorg dat je een tasje bij je hebt voor bijzondere vondsten. In het bezoekerscentrum krijgen de vondsten een plek in de interactieve natuurwand.

Gewapend met een loeppotje en een zoekkaart ga je op jacht in de wonderlijke wereld van de kleine kruipers. Ontdek wat een regenworm eet en hoeveel pootjes een pissebed heeft. De boswachter vertelt je leuke weetjes en heeft antwoord op al je vragen.

Handig om te weten
•    Dit is een gezinsexcursie, zowel volwassenen als kinderen melden zich aan als deelnemer.
•    Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
•    Koop van tevoren je tickets online.
•    Honden kunnen niet mee.

Waar en Wanneer
Voor Gezinnen in Boekesteyn
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54-b
1243 JJ ’s-Graveland
Informatie 035 - 656 30 80
Zondag 26 mei 2019 van 11.00 uur tot 12.30 uur
Leden Natuurmonumenten € 5,00, niet leden € 8,00
Kind t/m 12 jaar lid/OERRR € 4,00, Kind niet lid € 7,00   
www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek
 

Nieuwsbrief De War mei 2019

Koningsdag
Afgelopen Koningsdag stond De WAR flink in de schijnwerpers met Meet je Stad. Op de Varkensmarkt in Amersfoort was een duurzaamheidsplein ingericht met allerlei interessante duurzaamheidsprojecten, zoals Operatie Steenbreek, de 3D betonprinter (die uit ons Fablab voortgekomen is), de Stadswormerij en de Kringloopwinkel.
Bij Meet je Stad waren Erica en Francisca aan het solderen en daarnaast was Robert er om de koning te vertellen over het onderzoek dat met data van meet je Stad gedaan is, en waren Harmen, Diana en Sandra er. De koning kwam direct bij Meet je Stad aan de tafel zitten en daar heeft hij een ledje gesoldeerd en gehoord hoe Meet je Stad werkt. Ook princes Alexia kwam aan de tafel zitten en zij heeft van Francisca leren solderen.

Serendiep
Het schip Serendiep ligt momenteel in Harderwijk, op een mooi plekje bij het Dolfnarium. De laatste dingen worden nu gebouwd. Er is een extra nooduitgang aangelegd en er wordt nog volop geklust aan de noodverlichting en andere electra. Eind mei vertrekken we naar Rotterdam, waar het Knopjesmuseum open zal zijn voor publiek. We liggen dan bij het Maritiem Museum in de Leuvenhaven.
Er begint zich langzaam een tourschema te vormen voor de rest van het jaar. Na Rotterdam varen we door naar Groningen voor de nacht van kunst en wetenschap. Het tourschema wordt steeds bijgewerkt op www.serendiep.nl. Kom eens kijken als Serendiep in de buurt is!

Ombudsman werpt blik op digitalisering

Openbaar vervoer moet ook voor digibeten toegankelijk blijven
 
OV-bedrijven en hun opdrachtgevers (overheden) moeten rekening houden met reizigers die niet uit de voeten kunnen met computers en met smartphones. Dit schrijft het OV loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer, in zijn rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar. Het gebruik van apps, e-tickets en digitaal betalen heeft voor grote groepen reizigers voordelen, maar niet voor een deel ouderen, laaggeletterden en nieuwkomers, die de Nederlandse taal nog niet beheersen.

“Openbaar vervoer is bij uitstek een voorziening die voor iedereen toegankelijk moet zijn, dus ook voor wie digitaal minder vaardig is”, aldus de ombudsman.
Het OV loket, dat klachten behandelt van reizigers die er met een OV-bedrijf niet uitkomen, krijgt geregeld meldingen over de voortschrijdende digitalisering. Het gaat dan bijvoorbeeld over de ‘keuzedagen’ die horen bij een NS-kortingsabonnement voor 60-plussers. De vroegere papieren dagkaarten zijn vervangen door een online variant. Voor sommige reizigers is het ook lastig dat ze soms een digitaal account nodig hebben voor het afsluiten, verlengen of stopzetten van OV-abonnementen. Ook het vervangen van papieren OV-actiekaartjes, die via de detailhandel verkrijgbaar waren, door e-tickets stuit op bezwaren van reizigers. De klagers hebben één ding gemeen: ze hebben geen printer en geen smartphone.
Het OV loket waarschuwt voor een ontwikkeling waarbij er geen alternatief is voor de digitale optie. “We moeten nog zeker enkele decennia rekening houden met mensen die niet goed uit de voeten kunnen met digitalisering. Dus bij elke verandering op het gebied van ICT moeten vervoerders zich afvragen: hoe voorkomen we dat dit een verslechtering oplevert voor wie geen computer of smartphone heeft?”, aldus de ombudsman.

Concessiewisselingen
In zijn rapportage over het eerste kwartaal van 2019 vraagt de ombudsman ook aandacht voor problemen rond concessiewisselingen. Het openbaar vervoer in Nederland is gebaseerd op concessies. Via een concessie krijgt een vervoerder van de overheid een vergunning om voor een bepaalde periode het openbaar vervoer in een bepaalde regio of op een bepaald traject te verzorgen. Omdat concessies gemiddeld eens in de tien jaar wisselen, ontbreekt bij de betrokken partijen soms voldoende kennis en ervaring om dit traject goed te laten verlopen.
Vanuit de optiek van reizigers gaat er daarom nogal eens wat fout als de ene vervoerder wordt ingeruild voor de andere: abonnementen hebben een andere geldigheid, apparatuur werkt anders, informatievoorziening is ontoereikend en bij de opzet van de dienstregeling wordt te weinig rekening gehouden met ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld bestaande forensenstromen). Het komt ook voor dat de voorbereidingstijd van een concessiewisseling te kort is. De ombudsman vindt dat kennis en ervaring op het gebied van concessiewisselingen beter geborgd moeten worden. “Overheden en OV-bedrijven hebben daarin gezamenlijk een taak.”

Boekpresentatie van Atze Haytsma

Boekpresentatie met uitgebreid programma bij FotoExpo202
FotoExpo202 en Roelof Meijer van radiostation de Golfbreker Amersfoort hebben de handen in één geslagen voor de komende boekpresentatie van het boek van “Atze Haytsma, leven in de Kantlijn”.

Op dinsdag 14 mei, om 20.00 uur is het zover. Atze, fotograaf, beeldend kunstenaar, dichter wordt met zijn 90 jaren jong in het zonnetje gezet. Met deze feestelijke presentatie van zijn, door Roelof Meijer geschreven boek, “Leven in de Kantlijn”, krijgt Atze het eerste exemplaar uitgereikt.

boekpresentatie
Naast deze presentatie is ook de nieuwe expositie te bekijken van Atze s kunst. Naakten. Deze expositie is meer dan een paar foto s. 
Bij t Nonnetje drinken, eten en meer is op 2 plekken zijn werk te bekijken. Boven staan sculpturen, bustes en zijn foto s opgehangen. Op de beneden verdieping is zijn ook foto s te zien van door Atze gemaakt materiaal.

boekpresentatie
Je kan reserveren Kosten zijn dan € 10,00 voor het programma en je kan dan het boek daar bestellen. Je krijgt daarvoor 2 consumptie munten en er gaat € 2,50 naar FotoExpo202).

Je kan natuurlijk ook het hele programma inclusief het boek bestellen voor slechts € 35,00. 
Daarvoor heb je dan ook wel wat! 
Als één van de eersten een gesigneerd exemplaar van het boek (straks te koop voor € 29,50 in het reguliere circuit) “Atze Haytsma, Leven in de Kantlijn”, 
Twee drankjes (bier, fris, wijn, koffie of thee), hapjes,
Live muziek, 
Mooie gesprekken en een live radio uitzending van de Golfbreker Amersfoort met diverse interviews.

Je kan er bij zijn. Een vol programma met gesprekken, live radio, muziek en de aanschaf van een gesigneerd exemplaar van het boek van Atze Haytsma.

Programma* boekpresentatie leven in de kantlijn:
19:30 Inloop
20:00 Start live radio de Golfbreker
20:15 Introductie Roelof Meijer | Atze Haytsma | 
20:20 Officieel deel
20:30 Muzikaal intermezzo
20:15 Inteview radio Atze Haytsma 
21:00 Rondleiding expositie bij t Nonnetje drinken , eten en meer (artroom en bovenverdieping)
21:10 Emma Lou & Jouke Westra
21:30 Live interview radio 
21:45 Muzikaal intermezzo
22:00 uur sluiting officiële deel
*Onder voorbehoud van wijzigingen!


Meld je hier aan!

Volg je ons al op Facebook?https://www.facebook.com/FOTOexpo202/

Nieuwe de Bibliotheek op school in de St. Aloysiusschool Baarn

Na de zomervakantie opent de St. Aloysiusschool de eerste Bibliotheek op school in Baarn.

Het belang van lezen
Lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt en dat zij zich beter kunnen verplaatsen in anderen.

Buurtvereniging zet Varkensmarkt op de kaart

De Varkensmarkt is een belangrijke schakel in de binnenstad van Amersfoort, maar ligt er verwaarloosd en rommelig bij. Daar verandering in brengen, is de lang gekoesterde wens van Buurtvereniging Zuidsingel.

Met het Ontwerplab Varkensmarkt wil de buurtvereniging een inspirerende ontmoetingsplek creëren waar omwonenden, ondernemers en gebruikers van het plein meedenken en meepraten over de inrichting van het plein. Tegen de achtergrond van een tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van het plein worden tijdens een aantal bijeenkomsten ideeën en plannen gevormd voor een aantrekkelijk plein. Het Ontwerplab is een initiatief van Buurtvereniging Zuidsingel en 033Fotostad en speelt zich af in het kantoor van Kien Ontwerp aan de Zuidsingel 8a.

Petitie
Al jarenlang maken bewoners van de Zuidsingel, Varkensmarkt en Kleine Haag zich sterk voor een mooiere en veiligere buurt. “Het is allemaal begonnen met een petitie tegen de enorme hoeveelheid bussen die destijds over de Varkensmarkt en door onze straat, de Zuidsingel, reed. Die petitie werd door veel mensen ondertekend en dat heeft ertoe geleid dat de bussen nu niet meer over het plein rijden”, vertelt Gereon Bargeman, voorzitter van de buurtvereniging. “Er liggen enorme kansen, nu ook de gemeente bezig is met het autoluw maken van de binnenstad. We hebben de Varkensmarkt letterlijk op de kaart gekregen, want de aanpak van het plein is als prioriteit opgenomen in de Visie Stadshart.”

Ontwerplab
Samen met de ondernemers en bewoners op en rond het plein wordt de komende twee maanden gewerkt aan een visie voor de herinrichting van de Varkensmarkt, waar alle betrokkenen achter staan. Dit gebeurt in het Ontwerplab. De gemeente steunt het initiatief, zodat de kans groot is dat de plannen straks ook gerealiseerd worden.

Foto-expositie ‘Ontmoetingen’
Tegelijkertijd brengt de foto-expositie ‘Ontmoetingen’ het verleden, heden en de toekomst van de Varkensmarkt in beeld. Fotografen van 033Fotostad hebben de mooie en minder mooie aspecten van de huidige Varkensmarkt vastgelegd. Voor de foto’s van het verleden wordt samengewerkt met Archief Eemland. Het onderdeel toekomst wordt gedurende de looptijd van de tentoonstelling gevuld met beelden die uit de ontwerpsessies naar voren komen.

Opening
Het startschot voor het Ontwerplab wordt vrijdagmiddag 10 mei gegeven door wethouder Willem-Jan Stegeman (Stadshart), die de fototentoonstelling opent en een eerste bijdrage zal leveren aan de plannenmakerij. De expositie loopt van 10 mei tot en met 5 juli 2019 en is te bezoeken op woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in het kantoor van Kien Ontwerp aan de Zuidsingel 8a. De toegang is gratis.

Meet je Stad

Amersfoort nodigt je uit voor een open brainstorm over een uitbreiding van het initiatief met een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Amersfoort en omstreken.

Na eerdere openbare bijeenkomsten over dit onderwerp in november en januari komen we weer bijeen op vrijdag 17 mei, van 15.00 tot 17.00 uur. We willen je graag vertellen over wat er intussen is gebeurd en, belangrijker nog, met jou en de andere mensen het gesprek aangaan over wat we hierna allemaal gaan doen. En nòg belangrijker, van jou horen welke rol jij wilt spelen en met wie je dit samen wilt doen.

Wil je hierover meedenken? Heb je specifieke ervaring met of interesse in het meten van luchtkwaliteit? Wil je meedoen met Citizen Science, of meedraaien in een groep die ontwikkelt aan meetkastjes en software?

Kom op 17 mei om 15.00 uur naar:

De WAR
Geldersestraat 6
Amersfoort

Achtergrond
We hebben van de gemeente Amersfoort, de Provincie Utrecht en het RIVM extra financiering om MeetjeStad uit te breiden met metingen naar luchtkwaliteit. We doen dit door fijnstof, dat door allerlei oorzaken in de lucht terecht komt, te gaan meten naar hoeveelheid en deeltjesgrootte. We weten zeker dat we allerlei uitdagingen zullen tegenkomen, zeker als je weet dat fijnstofmetingen van oudsher alleen met dure apparatuur gemeten kon worden. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer goedkope sensoren en die we kunnen we mooi inzetten in dit burgerwetenschapsproject. Het idee is een meetnetwerk dat Amersfoort en omgeving omspant op te zetten en zo in kaart te brengen hoe het zit met de luchtkwaliteit in onze omgeving. Of ten minste, in hoeverre doe-het-zelf metingen met low cost sensoren deze adequaat in kaart kan brengen.
   
Inlichtingen 17mei@meetjestad.net

18e Benelux Harley Rally

Op zondag 2 juni vindt de grote parade van de 18e Benelux Harley Rally plaats. Dit is een parade van 4 km, met meer dan 1000 Harley Davidson rijders vanuit de Benelux en verder en gaat deze keer dwars door Amersfoort. Beginnend bij de Hogeweg en daarna verder over de Stadsring.

Deze jaarlijks terugkerende Benelux Rally is dit jaar door de Amersfoortse Harley Club Rock City Chapter in Nederland georganiseerd in verband met het 25-jarig bestaan van deze club en het 50-jarig bestaan van de sponsor dealer Motorsaloon uit Amersfoort. Het zal een kleurrijke stoet worden en het zal zeker de aandacht trekken. Een echt feest om te zien!

Bezoek zeker de website  www.hogstock.nl voor nog meer informatie. Dit is het evenement dat vooraf aan de parade plaatsvind.

Theaterversie Casablanca als echo naar de toekomst

Op 15 mei staat de theatervoorstelling Casablanca, in het theater De Flint in Amersfoort, geïnspireerd op de Oscar-winnende film met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart.

Casablanca  is  een  echte  Hollywood-klassieker.  De  in  1942  uitgebrachte  romantische  dramafilm speelt zich af in de Marokkaanse stad Casablanca gedurende de Tweede Wereldoorlog, met twee gedoemde geliefden in de hoofdrol. MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties gieten het verhaal in de vorm van een fonkelnieuwe theatervoorstelling met live muziek.
De cast bestaat uit Tjebbo Gerritsma, Gürkan Küçüksentürk, Marijn Klaver, Carmen van Mulier, muzikant Sinan Arat en hoofdrolspelers Jamie Grant en Stefan Rokebrand.

Wie schrijft net zulke grappige versjes als Annie M.G. Schmidt

Wie schrijft net zulke grappige versjes als Annie M.G. Schmidt? Bestaan er nog andere peuter-hoofdpersonen naast Jip & Janneke? Wie zijn de nieuwe Nederlandse kinderboekenschrijvers? Welk boek wordt een voorleesklassieker zoals Pluk van de Petteflet? Tijdens de Annie M.G. Schmidt-week heeft de Bibliotheek Eemland op alle vestigingen een Voorleesfeestje waar bezoekers leuke boekentips krijgen.

kaartverkoop Flint

Zaterdag 25 mei start de reguliere kaartverkoop voor nieuwe theaterseizoen 19-20 van Flint. Vrienden van Flint hebben de mogelijkheid om een week eerder kaarten te bestellen voor het nieuwe seizoen. De kaartverkoop voor Vrienden start op zaterdag 18 mei, 9.00 uur.

Opmaat naar Amersfoort Jazz in Observant

De Observant heeft traditiegetrouw de opmaat naar het festivalweekend van Rabobank Amersfoort Jazz (23 t/m 26 mei). Woensdag 22 mei treedt The Bop Collective op. De aanvang is 20.30 uur en de toegang € 5,00.

Deze band bestaat uit vijf energieke, jonge, kleurrijke jazzmusici. Hun repertoire bestaat uit originele werken en arrangementen gemaakt door saxofoniste Irene Reig. Hun lyrische melodieën worden gemixt met diverse grooves en ritmes uit de jazztraditie. Het resultaat is een interessante mix van sounds die het publiek boeit van het begin tot aan het einde. De groep won de publieksprijs van de Dutch Jazz Competition 2018.

Bandleider Irene Reig is altsaxofonist uit Barcelona. Ze woont momenteel in Amsterdam, waar ze haar master in Jazz Performance behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam. Irene kwam al in haar kindertijd in aanraking met muziek en ontwikkelde in haar middelbareschooltijd interesse voor jazz: vanaf dat moment is ze betrokken geweest bij verschillende muzikale projecten, zowel in Amsterdam als in Barcelona.

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Stadspodium de Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
www.observant.nl

HET MEEST KNUSSE FOODFESTIVAL VAN NEDERLAND KOMT NAAR AMERSFOORT

Van mei tot en met september vult Rrrollend Foodtruck Festival leuke pleinen en locaties in Nederland met tientallen foodtrucks, een specialbar, een cocktailbar en nog veel meer! Dit jaar rrrollen we van vrijdag 17 mei tot en met zondag 19 mei naar het Eemplein in Amersfoort.
Houd jij van gezelligheid, heerlijk eten en drinken en een grote portie vermaak? Dan ben je bij Rrrollend Food Festivals aan het juiste adres! Het leukste foodfestival van Nederland biedt niet alleen een grote verscheidenheid aan food, maar zorgt ook voor onwijs leuk entertainment. Relaxte jazzbandjes zorgen overdag voor de perfecte sfeer en s avonds draaien de Dj s de sterren van de hemel!
Terwijl jij van de lekkere tunes geniet vermaken de kinderen zich in de ballenbak, worden prachtig geschminkt of zweven rondjes in de zweefmolen (volwassenen mogen hier ook in).
Openingstijden Rrrollend is tijdens het festival op de volgende uren geopend:
Vrijdag 17 mei van 17.00 tot 23.00 uur
Zaterdag 18 mei van 14.00 tot 23.00 uur
Zondag 19 mei van 12.00 tot 21.00 uur

Amersfoort, Eemplein
Meer informatie en interviewverzoeken voor de organisatie en/of deelnemende foodtrucks rrrollend.nl
www.facebook.com/Rrrollend
vimeo.com/277040785
myalbum.com/album/u95LLwaYmp5Q

BoekStart viert 10-jarig bestaan met Gouden Wikkelactie in de bibliotheek Soest

BoekStart voor baby s bestaat 10 jaar. Om dit succes te vieren lanceert Boekstart een Gouden Wikkelactie. Ouders van baby’s ontvangen op het consultatiebureau een brief met een waardebon. In Bibliotheek Idea kunnen ze hun kindje gratis lid maken en met deze bon krijgen ze het BoekStartkoffertje met twee leuke babyboekjes cadeau. In een van de koffertjes zit een Gouden Wikkel. De gelukkige vinders van een Gouden Wikkel ontvangen van de bibliotheek een mooi BoekStart prijzenpakket voor hun baby.
Plezier in lezen
Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Jonge ouders kunnen dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart 10 jaar geleden ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Plezier in lezen leidt tot een betere taal- en spraakontwikkeling. Het is dus heel belangrijk dat kinderen al heel jong ontdekken hoe leuk boekjes zijn!

Babyboekenfestival
Voor alle baby s en dreumesen die al lid zijn van de bibliotheek of lid willen worden is er in Bibliotheek Idea Soest op zondagochtend 22 september een babyboekenfestival met muziek, theater, babylezen en andere leuke workshops. Wil je het niet missen? Zet de datum alvast in je agenda en houd de website ideacultuur.nl in de gaten.

De Bibliotheek biedt met BoekStart een gratis lidmaatschap voor de allerjongsten, het BoekStartkoffertje als cadeau bij inschrijving en een BoekStart collectie met baby- en peuterboekjes om te lenen. Ook organiseert de Bibliotheek regelmatig leuke activiteiten voor ouders en jonge kinderen. Meer informatie is te vinden op ideacultuur.nl en in de jeugdnieuwsbrief van Bibliotheek Idea en op Boekstart.nl.
 

Leusder gaZeT

Het is inmiddels mei en dus is de nieuwste Leusder gaZeT nu beschikbaar. Je kunt de wijkkrant downloaden op onze website via www.leusdenzet.nl/leusdergazet

In deze editie lees je alles over

    Het eerste Buurtbord
    Een interview met vrijwilliger Ellen Jumelet
    Aankondiging van de eerste Algemene Leden Vergadering met Pubquiz!
    De volgende proeverij van 10 mei
    Een interview met Shelley Brandon
    En natuurlijk alle activiteiten in de maandkalender.

Veel leesplezier!

Museum Huis Doorn presenteert docudrama Kaisersturz

Vrijdag 24 mei wordt het docudrama Kaisersturz vertoond in de Koningshof / Maartenskerk in Doorn. Kaisersturz is een film van Christoph Röhl uit 2018 en gaat over de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, het uitbreken van de revolutie en de val van het Duitse keizerrijk.
De hoofdrollen zijn voor Wilhelm II, zijn echtgenote Auguste Victoria, Friedrich Ebert (de eerste president van Duitsland) en Max von Baden (generaal en laatste kanselier van Wilhelm II).
De film is gebaseerd op het boek van Prof. Dr. Lothar Machtan die intensief betrokken was bij het maken van de film.

Regisseur Christoph Röhl zal de film inleiden en na afloop zullen Dr. Thomas von der Dunk en Prof. Dr. Machtan in dialoog gaan over de historische achtergronden.
De film is in Duits gesproken en de voertaal tijdens het programma is Engels / Duits.

Aanvang 19.00 uur en de toegangsprijs is € 10,-.
Reserveren via info@huisdoorn.nl
Meer informatie www.huisdoorn.nl/nl/agenda/vertoning-docudrama-kaisersturz/

Voetballegende Willem van Hanegem te zien in Flint

Op zaterdag 28 september is voetballegende Willem van Hanegem te zien in Flint. Tijdens deze exclusieve en bijzondere avond neemt interviewer Eddy van der Ley Van Hanegem aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven. De Kromme, een van de beste en meest markante voetballers die Nederland gekend heeft, geeft in Flint een heus theatercollege Een bijzondere avond met De Kromme.

Op zaterdag 25 mei om 13.30 uur organiseert Museum Flehite lezing De zaak Oldenbarnevelt

Spreker is Wilfried Uitterhoeve, auteur van het gelijknamige boek dat onlangs is verschenen en lovende recensies ontving.

Wilfried Uitterhoeve (1944) is historicus en publiceerde onlangs De zaak Oldenbarnevelt. Over deze publicatie schreef NRC Handelsblad De reconstructie van Uitterhoeve is nauwgezet. Zeker in dit herdenkingsjaar een aantrekkelijk handzaam relaas, ook vanwege de prachtige illustraties.

Eerder schreef Uitterhoeve een aantal boeken waarin de Bataafs-Franse tijd centraal staat: een biografie van Cornelis Kraijenhoff (2009), Koning, keizer, admiraal (2010), 1813 – Haagse bluf (2013) en Een innige vereeniging (2015).

Tijdens de lezing De zaak Oldenbarnevelt, loopt UItterhoeve met zijn gehoor het hele proces tegen Oldenbarnevelt door: de val, de arrestatie, de verhoren, het doodvonnis, de bijna-gratie, de executie.

Praktische informatie
Datum zaterdag 25 mei
Tijd 13.30 - 14.30 uur
Reserveren aanmelden via info@museumflehite.nl is noodzakelijk
Kosten de lezing is gratis bij museumbezoek

25 mei Bookstore Day! Live uitzending in boekhandel Veenendaal van Radio Golfbreker interviews met 15 Amersfoortse auteurs

Zaterdag 25 mei is het weer Bookstore Day, de dag dat we in heel Nederland de onafhankelijke boekhandel vieren. Traditiegetrouw besteden we in boekhandel Veenendaal vooral heel veel aandacht aan Amersfoortse schrijvers en hun boeken.
Voor de derde keer vieren wij Bookstore Day met een live marathonuitzending van Golfbreker Radio vanaf de bovenverdieping van de winkel. De uitzending is vrij toegankelijk en terwijl wij koffie en thee schenken, interviewen onze favoriete radiomannen, Erik van Venetië en Roelof Meijer, tal van Amersfoortse auteurs. Na afloop van elk interview zal de betreffende auteur zijn/haar boek signeren.
Speciaal op deze dag zijn er ook exclusieve uitgaven, gesigneerde boeken en eenmalige aanbiedingen te koop. In het bijzonder het schitterende Zeldzame aarden van Sandro Veronesi voor maar €7,95.
Hierbij de radioprogrammering van de auteurs en hun boeken


PROGRAMMERING RADIO-UITZENDING BOOKSTORE DAY IN BOEKHANDEL VEENENDAAL
START RADIO 9.00 UUR
9.20 uur
interview met Ali Serik De stem die baart poëziebundel
9.40 uur
interview met Rik Bronkhorst De buurt was veilig
10.00 uur
interview met Dirk van den Hoek Gevangen zonlicht  met passie Nederlandse wijn maken
10.20 uur
interview met Wilco Kruijswijk Geertje Arendspad  op zoek naar thuisgevoel
10.40 uur onder voorbehoud
interview met Jan Niessen Johan van Oldenbarnevelt Vormgever van de Republiek
11.00 uur
interview met Gaston Dorren Babel  de twintig reuzentalen van de wereld
uitreiking eerste exemplaar door Patrick Nederkoorn (cabaretier, oud gemeenteraadslid Amersfoort)
11.20 uur
interview met Michelle van Roost en Manon van Eijsden Wegwijs in de voedingsjungle
11.40 uur
interview met Evelien Otto Ik vind papa veel liever dan jou
12.00 uur
interview met Marita Coppes De laatste verhalenweefster
12.20 uur
interview met Nicky Kroon Het Zero Waste Project
12.40 uur
interview met Diggy Dex Taalkunstenaars
13.00 uur
interview met Gerard Pedroli Hoe mijn hoofd een nachtclub werd
13.20 uur
interview met Willem Wernsen over 101 tips voor straatfotografie
13.30 uur-14.00 uur interview met Atze en Roelof over Atze Haytsma  leven in de kantlijn
13.30 uur
begane grond
uitgebreid interview met Willem Wernsen door Lex van de Haterd
14.00 uur
workshop van Willem Wernsen over theorie achter straatfotografie
Willem Wernsen gaat met groep de straat op.