headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Buxusrupsen in Amersfoort en Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor buxusrupsenWarme dagen zijn heerlijk, maar hebben ook een nadeel. De buxusrupsen houden ook van het lekkere weer. Ze zijn alweer gespot in de Amersfoortse buxussen. De beestjes migreren als een olievlek door het land, maar ook in andere landen hebben ze er last van. In het najaar zijn de eitjes gelegd door de mot. Aanvankelijk zijn ze moeilijk te spotten omdat ze dan nog in hun pop-stadium zitten en dus lastig te zien zijn, want het heeft bijna dezelfde kleur als de takjes. Eenmaal uit zijn pop is, dan kun je de rups herkennen aan een zwarte kop en een felgroen lichaam met zwarte stippen. Bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad zijn symptomen van een door de buxusrups aangetaste buxus.

Afgelopen tijd hebben de buxusrupsen het levenslicht gezien en ze lieten hun pop achter. Diverse Amersfoorters zijn de afgelopen dagen druk geweest met kammen van hun buxus. Om de buxusrups te bestrijden raden experts een biologisch middel aan en om frequent die bestrijdingsmiddelen te blijven gebruiken. Als je het één keer doet, zijn ze zo weer terug. En zorg ook dat je buren hun buxussen bestrijden, want anders blijf je aan de gang. Als je er last van hebt, dan moet je snel zijn met het kopen van die bestrijdingsmiddelen... Hoe eerder hoe beter.

Festival Amersfoort Jazz

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort jazzAmersfoort Jazz beleeft dit weekend de veertigste editie van het festival. Het evenement was soms op sterven na dood, maar groeide uit tot een festival van internationale betekenis. Enkele jaren geleden pakten donkere wolken zich samen. De hoofdsponsor, de verzekeraar Anova, haakte af in 2005. Besloten werd het festival dat jaar maar af te blazen. Het bericht bereikte de Rabobank in Amersfoort. De bank wilde wel hoofdsponsor worden vanaf 2006. De deal was: de Rabobank werd naamdrager van het festival.

De hoogtepunten van Amersfoort Jazz zijn de bigband van het Metropole Orkest, dat onder leiding van de Japanse dirigente Miho Hazama een ode brengt aan Thelonious Monk, de topsaxofonist Eric Alexander uit New York en Eric Vloeimans (trompet), die als artist in residence in allerlei bezettingen zal optreden. Dergelijke exclusieve concerten maken van Amersfoort Jazz méér dan het zoveelste regionale festival. Het gaat ons uiteindelijk om de kwaliteit, niet om het trekken van zoveel mogelijk publiek. Er komen nu ongeveer 80.000 duizend mensen in vier dagen. Je moet van het ene plein van het andere kunnen lopen. De terrassen mogen blijven staan gedurende de concerten, zo creëren we een theaterbeleving in de openlucht.

Wanneer: donderdag 24 mei t/m zondag 27 mei. Waar: in de binnenstad van Amersfoort. De toegang is gratis. Kijk voor het volledige programma op de website: www.Amersfoortjazz.nl

Avondvierdaagse Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor avondvierdaagseIn 2018 wordt voor de 35ste keer de Avondvierdaagse Hoogland georganiseerd. Van dinsdag 29 mei t/m  vrijdag 1 juni zullen ruim 4000 wandelaars van jong tot oud zich 4 avonden lang verzamelen voor de mooiste wandeltochten door Hoogland en Amersfoort-Noord. Ook dit jaar staat de 5 kilometer weer voor de allerjongsten uit groep 3 en 4, onder begeleiding van een volwassene, op het programma. Maar natuurlijk staat ook de 10 én 15 kilometer gewoon weer op het programma.

De startlocatie is weer zoals gebruikelijk de accommodatie van de Eemruiters, Engweg 115 in Hoogland. De 15 en 10 km afstanden zullen weer om 17:45 uur starten en de 5 km zal direct nadat deze afstanden weg zijn starten en dat zal rond de klok van 18:00 uur zijn. De enige ingang voor alle wandelaars en begeleiders is aan de kant van het grasveld. Hier bevindt zich ook de officiële fietsenstalling. Hou zelf het weerbeeld goed in de gaten en pas de kledingkeuze daar ook op aan. Wij hopen op zonnig T-shirt weer maar zorg dat je dan goed bent ingesmeerd en genoeg water mee neemt. Regent het neem dan ook de nodige beschermde kleding mee.

De officiële intocht op vrijdag 1 juni: De start vanaf de Kabof om 19:45 uur. De intocht zal ook dit jaar via de oude vertrouwde route gaan: R Bieshaarlaan, L Kraailandhof, Oversteken Zevenhuizerstraat, L Berkenlaan, R Kerklaan,  R Engweg, Einde intocht bij Paardensportterrein.

Groene wandeling door Park Schothorst en wijk Zielhorst

Afbeeldingsresultaat voor vijver emiclaer amersfoortOp 27 mei organiseert het IVN een natuur- wandelexcursie. De natuurgidsen gaan met u naar de wijk Zielhorst in Amersfoort en de vijver van Emiclaer via de buitenrand van Park Schothorst. De IVN gidsen zullen met u stil staan bij de geschiedenis van het gebied en de natuurwaarden die we tegen komen.

Park Schothorst ligt als een groene oase te midden van bebouwing. Het omringende, oorspronkelijk agrarisch gebied is inmiddels vervangen door woonwijken. De in de jaren negentig gebouwde wijk Zielhorst is de eerste wijk in Amersfoort waarbij landschapselementen werden opgenomen in het ontwerp. Rondom de nieuw gegraven vijver van Emiclaer (foto)  ontstond nieuwe natuur. Project Zielhorst-park werd een experiment met vernieuwende architectuur, waarvan het Russisch paleisje een bekend voorbeeld is. We lopen langs de buitenrand van het park en zullen oude en nieuwe elementen in deze wijk bekijken. We staan stil bij de geschiedenis van het gebied en de natuurwaarden die we tegenkomen.

Wanneer: zondag 27 mei. De start is rechts van de ingang van Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort. De wandel-excursie duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Honden kunnen niet mee. Niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Open Huis in het Eemhuis in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor eemhuis amersfoortHet Open Huis is het uitgelezen moment kennis te maken met het brede cursusaanbod van Scholen in de Kunst. Bezoekers kunnen op een ontspannen, laagdrempelige wijze kennismaken met theater, dans, beeldend en muziek. Door te kijken naar anderen of zelf actief deel te nemen. Op het Eemplein, in de bibliotheek, Café Bruis en in de muziekzaal van het Eemhuis zijn vele optredens van orkesten en ensembles te zien. Zo kunnen liefhebbers genieten van het Juniorenorkest, de Flexband met Eric Vloeimans, Saxoholics, Jongerenkoor Bruis, STIX 3.0 en een hiphopoptreden.

Wil je liever zelf aan de slag? Pak dan een muziekinstrument ter hand en probeer het uit! Uiteraard zijn muziekdocenten aanwezig om advies te geven, alle vragen te beantwoorden en instrumenten te demonstreren. En in bijna ieder lokaal zijn er workshops dans, beeldend en theater. Loop binnen en doe mee.

Tijdens het Open Huis is er de nieuwe, gratis brochure met alle cursussen in het seizoen 2018-2019. Ook wordt vanaf dat moment het aanbod op de website gepubliceerd. Kijk op: www.scholenindekunst.nl. Wanneer: zaterdag 26 mei van 13.00 - 16.00 uur. Waar: Scholen in de Kunst, het Eemhuis, Eemplein in Amersfoort. De toegang is gratis én meedoen ook.

Het Havik concert: Keihard (licht) klassiek

Afbeeldingsresultaat voor havik amersfoortIn het hart van Amersfoort ligt het Havik, in oude tijden een uitloper van de rivier de Eem, met aan beide zijden enkele huizen van onder meer scheepstimmerlieden. Ook nu, in onze tijd, ademt het Havik (foto) met zijn middeleeuwse huizen nog de sfeer van de rijke historie van de stad. Bij de bewoners en de vele bezoekers die Amersfoort een warm hart toedragen, roept het Havik dan ook een speciale emotie op. Het Havik is, komend vanuit de moderne stadse bedrijvigheid, een oase van rust, stilte en reflectie. Hier kunt u nog genieten van architectonische en historische schoonheid.

Dit beeld bracht een aantal muziekliefhebbers en omwonenden van het Havik tot het initiatief de Stichting Havikconcert op te richten, met het doel een droom waar te maken en Amersfoorters en niet-Amersfoorters eenmaal per jaar te laten genieten van grachtenconcerten op het Havik. Jaarlijks wordt een afwisselend programma geboden van klassieke en licht-klassieke muziek, waarbij zowel blazers, strijkers als zang in wisselende combinaties aan bod komen.

Wanneer: vrijdag 15 juni t/m zindag 17 juni. Waar: Havik (binnenstad) Amersfoort. De toegang is gratis, wél wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor het programma op de website: www.havikconcerten.nl

Landelijke Wandeldag met ANWB Lenterondjes in Utrecht

Afbeeldingsresultaat voor wandelenDe ANWB en de 12 provinciale landschappen organiseren op zondag 27 mei voor het eerst een Landelijke Wandeldag om te genieten van de lente in de ontluikende natuur. Er zijn drie Lenterondjes in de gebieden van het Utrechts Landschap. Vrijwilligers van de ANWB en de Landschappen hebben routes uitgezet en zullen de deelnemers ontvangen. In de provincie Utrecht zijn vanuit Paviljoen Beerschoten in De Bilt drie wandelroutes van circa 4.5, 6 en 12 kilometer uitgezet. Het is de mogelijk om de route van 4,5 kilometer met gids te lopen, die de bezoekers alles vertellen over de omgeving en geschiedenis van de landgoederen.

De route van 12 kilometer door de landgoederen en Houdringe en Beerschoten en het Panbos is meer voor de fanatieke wandelaars. Deze wandeltocht loopt niet alleen door de prachtig aangelegde lanen van de landgoederen en keurig onderhouden parkbossen, maar ook door het Panbos, een gebied met stuifzandduinen en wandelende bomen. Bij het Paviljoen kan er gratis geparkeerd worden en kunnen bezoekers terecht voor een drankje en zijn er toiletten aanwezig. ANWB-leden en Beschermers van Utrechts Landschap krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart een leuke goodiebag.

De kosten voor deelname aan de Lenterondjes zijn € 5,- per volwassene, kinderen t/m 17 jaar wandelen gratis mee. Daarvan wordt € 1,- gedoneerd aan Utrechts Landschap voor onderhoud van de wandelvoorzieningen. Tickets zijn tot 26 mei te koop via www.anwb.nl/lenterondjes.

Luister jij graag naar de radio?

Afbeeldingsresultaat voor regionale radioOPROEP: Voor het bekende radioprogramma Golfbreker Actueel is er momenteel een vacature. Lijkt het je leuk om enkele uurtjes te besteden aan het maken van live radio, uitgezonden in de regio Eemland? Heb je op dinsdagmorgen een paar uutjes tijd én woon je in Amersfoort, Hoogland, Leusden of Nijkerk? Reageer dan snel. Stuur een e-mail naar: info@golfbreker.nl

Golfbreker radio maakt al ruim 60 jaar radio voor de regio Eemland. Wij zijn vereniging, een vrijwilligersorganisatie. Met name 50+ ers met wat vrije tijd zijn hartelijk welkom.

Meedoen met de kofferbakmarkt in Amersfoort?

Afbeeldingsresultaat voor kofferbak verkoopTweedehands spullen (ver)kopen is hot. En hoe makkelijk is het om dat vanuit je auto te doen... Dat kan op de kofferbakmarkt op zaterdag 16 juni. Voor het eerst wordt het plein dan omgetoverd tot een grote handelsplaats vol met leuke tweedehands spullen. Kofferbakmarkten hebben ook in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Voor het eerst in Amersfoort organiseren wij een kofferbakmarkt. De markt wordt gehouden op van Eemplein Amersfoort 10.00 tot 16.00 uur. De winkels van het Eemplein zijn open. De toegang voor bezoekers is gratis..

Zelf spullen verkopen? Aanmelden kan nog. Wil je je spullen verkopen op de kofferbakmarkt van zaterdag 16 juni op het Eemplein Amersfoort? Aanmelden is verplicht; dat kan via de website: www.kofferbakmarktnederland.nl

De kofferbakmarkt kun je vergelijken met een rommel of vlooienmarkt. Je kunt direct vanuit de kofferbak tweedehands spulletjes aan de man brengen. Ook is het mogelijk om spulletjes uit te stallen op een zelf meegebracht kleed of tafel. Een kofferbakmarkt is een waar paradijs voor de snuffelaar en verzamelaar. Je weet immers nooit wat er tevoorschijn komt uit die kofferbak.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor rijbewijskeuringSenioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 11 en 25 mei en 8 juni bij Wonen, Zorg en Welzijn, Larikslaan 2, Leusden. Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met  Leef3.nu (Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag gekocht te worden. Het keuringsformulier is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl. De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

Politie zoekt getuigen van ramkraak op Bruna in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ramkraak amersfoortDe recherche zoekt getuigen van de ramkraak die zondagavond 29 april rond 23.10 uur is gepleegd op de Bruna aan het Euterpeplein in Amersfoort. De daders namen sigaretten mee, maar lieten een afgebroken autospiegel achter. De politie de omgeving af, maar het lukte hen niet om de daders te vinden. Die afgebroken spiegel leidt hopelijk tot bruikbare informatie om de dieven op te sporen.

Het zou gaan om een spiegel van grijskleurige Renault Twingo uit 2011. De auto is waarschijnlijk behoorlijk beschadigd. In combinatie met de afgebroken zijspiegel, hopen we dat er mensen zijn die ons meer informatie kunnen geven over waar de auto nu is, zegt een politie woordvoerder. De Renault Twingo is vanaf het Euterpeplein in de richting van de Ringweg-Randenbroek zijn weggereden. Weet u informatie? Bel: 0900-8844 of 0800 - 6070 (gratis).

St. Pieters en Bloklands viert 625-jarig jubileum

Afbeeldingsresultaat voor st. pieters en bloklandMoet je voorstellen, nog voor de componist Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort al (foto). We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit gaan we vieren. De Bisschop van Utrecht keurde in 1391 de stichtingsoorkonde goed. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393.

Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd. We zijn een van de oudste vier gasthuizen, maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben, aldus Bob Pluijter, bestuurder van de stichting.

Er is een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd Nenninck. Ook verschijnt er een hernieuwde uitgave van het boek: Zes eeuwen zorg voor ouderen. Het boek is voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal, Zuidsingel, Amersfoort en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands in de binnenstad én in de wijk Vathorst in Amesfoort. Website: www.pietersenbloklands.nl

Pakjes ophalen en retour via de kluis-automaat

Afbeeldingsresultaat voor postNL automaatBegin mei mei wordt de eerste oranje PostNL pakket automaat geplaatst in Amersfoort aan het Operaplein in de wijk Schuilenburg. De overige automaten worden geplaatst in de wijken Schothorst, Vathorst, Leusderkwartier, Eemplein, Isselt en bij NS station Schothorst. De PostNL automaten in de vorm van een kluis, zijn twee meter breed en 1.90 meter hoog (foto).  De automaat is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te gebruiken. In eerste instantie komen er acht PostNL automaten in Amersfoort.

Als een klant via een webwinkel een product bestelt en klikt op een automaat bij de optie ophalen op een PostNL-locatie, volgt per mail of sms een code waarmee de klant een deurtje van de automaat kan openen. Het pakje blijft drie dagen liggen. Ook retourneren en het versturen van pakketten is met de automaat mogelijk. Via de site van PostNL kan een label worden geprint en op de doos worden geplakt. Als het label wordt gescand, gaat een vak in de kluis open.

Volgens PostNL wordt het versturen en ontvangen van pakketten makkelijker. Men kan om deze manier zelf bepalen wanneer je het pakket ophaald of retour stuurt. Almere kreeg al eerder vijftien automaten. Nu is Amersfoort aan de beurt. (bron: AD).

Amersfoort heeft een olympisch zwembad

Afbeeldingsresultaat voor amarena amersfoortHet gloednieuwe sportcomplex Amerena in Amersfoort (aan De Velduil) is op 16 april feestelijk geopend. Eind april begint de Amersfoortse Zwem4daagse. Deelname is  gratis en je kunt je nu inschrijven via de website: www.amerena.nl.  Het zwembad Liendert en sporthal Schuilenburg zullen als gevolg van de opening van sportcomplex Amerena hun deuren sluiten.

Amerena (foto) heeft topfaciliteiten zoals een hoge duiktoren voor het schoonspringen en een olympisch bad. Lekker zwemmen in één van de zwembaden kan natuurlijk ook. De fraaie sporthal is geschikt voor topsport en biedt alle ruimte voor wedstrijden en trainingen. In de comfortabele horeca is het goed toeven. Daarnaast krijgt Amerena een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk met moderne faciliteiten. Kortom, het beste van het beste om iedereen lekker in beweging te krijgen.

Het Openluchttheater in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor openluchttheaterIn het voorjaar en de zomer is het genieten voor kinderen en ouders bij het Openluchttheater in Amersfoort. Er zijn een aantal voorstellingen voor de kleintjes én voor de wat oudere kinderen, vanaf 6 jaar. Kaarten zijn in de voorverkoop online verkrijgbaar en daarnaast, indien nog beschikbaar, op de dag zelf bij het theater. Met een kaartje voor de voorstellingen kan gratis gezwommen worden in ernaast gelegen Bosbad.

De kindervoorstellingen voor de kleintjes zijn iedere tweede zondag van de maand. Zondag 13 mei wordt het seizoen afgetrapt door Hakim, een theaterartiest en mimespeler die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat.

Iedere vierde zondagochtend van de maand staat een voorstelling voor de wat oudere kinderen op de planken. Op zondag 27 mei komt Cowboy Billie Boem naar het Openluchttheater. Deze cowboy bracht al vele vrolijke kinderliedjes uit, die nog erg veel gezongen worden. Kijk voor het volledige programma op: www.openluchttheateramersfoort.nl. Adres: Openluchttheater (naast het Bosbad), Barchman Wuytierslaan 232, Amersfoort.

Imkervereniging Eemkwartier organiseert een kennismakingscursus

Afbeeldingsresultaat voor imkerImkeren is helemaal hip. Veel mensen hebben belangstelling voor de bijen en het imkeren. Ze willen daar meer over te weten komen zonder zich meteen praktisch met het bijenhouden bezig te gaan houden. Imkers krijgen dan ook regelmatig veel vragen over hun hobby en daar heeft onze vereniging een mooi antwoord op, namelijk een: kennismakingscursus.

Het doel van de cursus is dus niet om een volleerd imker te worden. Wij willen graag een antwoord geven op vragen van partners, kinderen, familieleden, buren etc. Vooral ook jonge mensen met belangstelling zijn van harte uitgenodigd. Marius Woensdregt, docent bijenhouden, is bereid om aan belangstellenden te vertellen over bijen en het bijenhouden. Na afloop geen diploma maar is de deelnemer wel veel informatie rijker.

De bijeenkomsten zijn op donderdagavond 17 en 31 mei van 20.00 uur tot 22.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort. Deelnamekosten zijn voor deze twee avonden zijn € 15,00 p.p. Aanmelden kan via e-mail: m.lesger64@gmail.com met vermelding van naam en adres en telefoonnummer en kennismakingscursus.

Controleurs hondenbelasting weer op pad...

Afbeeldingsresultaat voor hondenbelastingDe meeste Amersfoortse hondenbezitters hebben hun hond aangegeven bij de gemeente en betalen daarvoor hondenbelasting. Omdat er toch veel mensen zijn die hun hond niet hebben aan- of afgemeld, is controle nodig. Daarom gaan de hondencontroleurs weer op pad. Iedereen die één of meerdere honden heeft, is verplicht deze aan te melden bij de afdeling Belastingen van de gemeente. In 2018 betaalt u als eigenaar voor het houden van een hond € 86,16 per hond per jaar. Aanmelden kan op www.amersfoort.nl/hondenbelasting.

De controleur belt aan bij de voordeur en stelt vragen over de aanwezigheid van een hond. Zij legitimeren zich met een legitimatiebewijs van het bedrijf Legitiem B.V. uit Velp. Als in het huis een hond aanwezig is die niet op de lijst van de gemeente voorkomt, verzorgt de controleur direct de aanmelding van uw hond. Bent u niet thuis, dan probeert de controleur het later op die dag nog een keer. Treft hij dan ook niemand aan, maar vermoedt hij wel dat er een hond aanwezig is, dan laat hij een flyer achter.

Heeft u geen hond meer of is uw hond overleden? Meld dit dan bij de afdeling Belastingen via bovenstaande website. Dit kan ook per e-mail: belastingen@amersfoort.nl. Eventueel te veel betaalde hondenbelasting krijgt u terug. Bij overlijden is een kopie van de verklaring van de dierenarts of van het crematorium voldoende.

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Entreeheffing Henschotermeer definitief

Afbeeldingsresultaat voor henschotermeerZwemmen of zonnebaden bij het Henschotermeer gaat dit seizoen bijna 3 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 7 euro voor een dagkaart. Met de entreeheffing komt een einde aan de gratis recreatie in en rond het Henschotermeer. Een petitie door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en getekend door bijna 8000 sympathisanten heeft niet gebaat.

Nu het terrein niet langer door het recreatieschap beheert wordt maar door een commerciële partij gaat er veel veranderen. Het aantal ingangen wordt beperkt van 13 naar slechts twee. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen. Het hekwerk zorgt voor vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. 

Recreatie is al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de nieuwe exploitant uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan terecht bij de foodtrucks. Voor de regelmatige bezoeker zijn er goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 6 euro p.p. en een strippenkaart van vijf losse dagen naar keuze kost 12 euro p.p.

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Jumbo-klant betaald bij het ene filiaal meer dan bij het andere...

Afbeeldingsresultaat voor supermarkt afrekenenSupermarkten laten hun prijzen afhangen van de concurrenten in de buurt. Daarom zijn er relatief dure Jumbo en Hoogvliet winkels én goedkopere vestigingen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek 7000 prijzen van allerlei boodschappen. Daarbij waren 150 producten van A-merken en 120 van huismerken. Goedkope en dure Jumbo vestigingen zijn soms relatief dicht bij elkaar te vinden.

De verdeling tussen goedkopere en duurdere Hoogvliet supermarkten is ongeveer 50/50. Bij Jumbo vraagt 14 procent van de filialen lage prijzen, 32 procent van de winkels zit op een gemiddeld niveau en 54 procent heeft hogere prijzen. Friesland, Groningen en Limburg hebben vooral dure Jumbo winkels. Richting Utrecht en de Randstad wordt de Jumbo wat goedkoper. Op de site www.Consumentenbond.nl staat een overzicht van dure én goedkope Jumbo- en Hoogvliet supermarkten van heel Nederland.

Ook online zijn er verschillen bij Hoogvliet of Jumbo. Het prijspeil hangt dan af van de locatie waar de bestelling moet worden bezorgd of waar de boodschappen worden opgehaald. Bij Plus Supermarkten zijn ook onderlinge verschillen tussen de winkels, maar die zijn minder groot dan bij Jumbo en Hoogvliet (bron: AD).

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Kamp Amersfoort vindt bureau kampcommandant terug

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortKamp Amersfoort heeft het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het bureau is te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp. Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant. Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg.

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen. Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. Waar: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden. Website: www.kampamersfoort.nl

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.