headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Nationaal Hitteplan: code Geel

Afbeeldingsresultaat voor hitteplan temperatuurHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het RIVM roept op tot extra zorg voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. “Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken”, aldus het instituut. Het KNMI heeft gelijktijdig code geel voor aanhoudende hitte afgekondigd. Het alarm geldt voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden. Volgens voorspellingen van het KNMI zal het de komende dagen overdag plm. 32 graden worden. Ook nachts blijft de temperatuur hoog, rond een graad of 23. De kracht van de uv-straling van de zon ligt rond de 7. Dit betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Het hete weer kan bovendien leiden tot uitdroging en oververhitting bij: ouderen, chronisch zieken, mensen in verzorgingstehuizen, mensen met overgewicht en jonge kinderen. Het RIVM raadt aan voldoende te drinken. Ook is het verstandig om dunne kleding te dragen die de huid beschermt tegen de zon. Verder moet goed gesmeerd worden met zonnebrandcrème en zoveel mogelijk schaduw opgezocht worden. Tot slot raadt het RIVM aan in de middag lichamelijke inspanning te beperken en je woning koel te houden met ventilators of airco.

Van een landelijke hittegolf wordt gesproken als de temperatuur in de De Bilt minimaal 25 graden is. Daarnaast moet de temperatuur in De Bilt op drie dagen minimaal 30 graden zijn.

De warme zomer: Blauwalg, botulisme en dode dieren in het water

Afbeeldingsresultaat voor blauwalgWaterschap Vallei & Veluwe heeft in de afgelopen tijd op verschillende plaatsen in Amersfoort blauwalg en botulisme aangetroffen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden die wijzen op de gevaren van blauwalg en botulisme. Het gaat op de volgende plaatsen: Puntenburgerlaan in de wijk Soesterkwartier, de Klapmuts in Hoogland en bij de Posthoornslak/Waterjuffer in de wijk Nieuwland.

Blauwalgen (foto) ontstaan bij warm weer en vormen een dunne drijflaag op het water. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Iedere zomer komen er ook gevallen van botulisme voor. Botulisme is een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Met vragen of melding kan worden gebeld met het waterschap, telefoon 055-52 72 600.

Boekenmarkt, boekenbal en gedichten voordracht

Afbeeldingsresultaat voor boekenmarktVoor de tweede keer vindt het Boekenfestijn plaats op het Eemplein in Amersfoort georganiseerd door Winkeliersvereniging Eemplein en de Bibliotheek Eemland in het Eemhuis. Er is een boekenmarkt, een boekenvrijmarkt voor kinderen, een kinderboekenbal en er wordt voorgelezen. Ook vindt de uitreiking plaats van de gedichtenwedstrijd Parade der Poëten.

Bezoekers kunnen snuffelen bij de diverse kraampjes en net dat ene boek vinden waar ze al lang naar zochten. Amersfoortse schrijvers nemen deel aan de boekenmarkt en verkopen en signeren hun werk. Dichters uit en buiten Amersfoort doen aan de wedstrijd "Parade der Poëten". Ze mogen maximaal 3 gedichten schrijven over cultureel erfgoed in de Keistad. De beste tien dichters worden geselecteerd en komen hun gedicht voordragen tijdens het Boekenfestijn in de tent op het Eemplein.

Er is Kinderboekenbal: Kinderen kunnen lekker dansen met levensgrote knuffels. Wanneer: zaterdag 28 juli van 10.00 - 17.00 uur. Waar: Eemplein Amersfoort, de toegang is gratis.

Gaypride Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor gay pride amersfoort 2018Op 26 juli is het al weer tijd voor de 16e editie van de Gaypride in Amersfoort. Naast het spetterende feest op de Hof met Drag Queens en live acts zijn er ook diverse andere onderdelen. Ben je homo, lesbisch, bi, transgender, ergens tussenin, hetero, jong of oud? Heb je zin in een feestje, of vindt je het leuk om sportief bezig te zijn, iedereen is welkom.

Voor lesbo, homo, bi, transgenders en in dubio tot en met 18 jaar wordt er in de avond samen met Jong & Out Amersfoort een dance-feest georganiseerd op het Lieve Vrouwenplein, aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren. Op de Groenmarkt zal dit jaar voor de 3e keer Améézing Pink worden georganiseerd. Een swingende band speelt bekende nummers uit de Homo Top-100.

De Rainbow Run is een social run van 2,5 of 5 kilometer door de binnenstad van Amersfoort. Start en finish zijn op het Lieve Vrouwekerkhof. Onderweg verzamel je polsbandjes in alle kleuren van de regenboog. Wanneer: donderdag 26 juli. Waar: op verschillende pleinen in de binnenstad van Amersfoort van 14.00-23.00 uur. Toegang is gratis.

Let goed op wáár je gaat zwemmen...

Afbeeldingsresultaat voor water in in te zwemmenDoor het warme en droge weer van de laatste tijd neemt de waterkwaliteit af. Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen daarom op alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is.

Er zijn de afgelopen week steeds meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in zoet water. De verwachting is dat de watertemperatuur de komende week verder zal stijgen en daarmee de kwaliteit verder daalt. Op de website zwemwater.nl staat de waterkwaliteit van populaire zwemplekken weergegeven.

Inbrekers werken tijdens uw vakantie...

Afbeeldingsresultaat voor woning inbraak vakantieWoninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Als u het beslag vervangt, neem dan direct beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is.

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten.

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden.

Expositie Rockstars in Armen de Poth, Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor armen de poth amersfoortHet monumentale 15e eeuwse hofje Armen de Poth is de gastheer voor een buiten expositie van kunst gehouwen of samengesteld uit steen. Steen heeft bij uitstek een lange traditie in de kunst. Hedendaagse steenbeeldhouwers zijn vanuit deze traditie tot autonome beelden gekomen.

De buitenexpositie Rockstars geeft een goede indruk hoe drie beeldhouwers dit hebben opgepakt. Hoe de traditie in hun werk zichtbaar is. De individuele kwaliteiten en intenties gericht zijn op de toekomst. Kunstenaars: Eddy Gheress, Rob Schreefel en Niek Wittebrood. Het hofje de Armen de Poth is open dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang. Waar: ingang: Pothstraat of Coninckstraat (foto) van Amersfoort. De entree is gatis.

Beleef cultuurhistorie: de Spakenburgse Dagen

Afbeeldingsresultaat voor spakenburgse dagenDit jaar worden, voor de 48e keer, op vier woensdagen in de zomerperiode de Spakenburgse Dagen georganiseerd en die zijn inmiddels een traditie. De schilderachtige Oude Haven ligt gedurende de Spakenburgse Dagen vol met botters, die je graag meenemen voor een tochtje over de Randmeren. De Spakenburgse musea zijn op hun best. Ze verwelkomen je en maken je wijzer over de historie van het boeren bestaan in Bunschoten en dat van de vissers in Spakenburg.

Vrouwen in klederdracht zijn een dagelijks, vertrouwd beeld. Op de Spakenburgse Dagen zijn ook veel mannen en vooral veel kinderen weer in de dracht gestoken en zo doen de inwoners samen de oude cultuur herleven. Er wordt gedanst, er is een bruiloftsoptocht, nieuwe en oude vormen van de klederdracht worden gepresenteerd, er worden netten geboet, scheepsmodellen getoond en visveilingen gehouden. Natuurlijk is er muziek, een poppenkastvoorstelling voor de kleintjes, een clown voor de wat grotere kinderen. Er is een draaimolen, er zijn oude ambachten, kortom... origineel, levendig en zonnig.

Wanneer: woensdag 18 en 25 juli, woensdag 1 en 8 augustus, telkens van 10.00-17.30 uur. Waar: Oude haven (centrum) van Spakenburg. De toegang is gratis. Eén van de hoogtepunten op de eerste en derde Spakenburgse Dag is een historische optocht van alle klederdrachten uit heel Nederland. Die optocht is ochtends.

Maansverduisteringparty in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor maansverduisteringOp vrijdagavond 27 juli is er een bijzonder natuurverschijnsel: een totale maansverduistering. Rond 22.30 uur trekt de maan door de aardschaduw en kleurt dan bloedrood. Sterrenwacht Midden-Nederland houdt op vrijdagavond 27 juli een Maansverduisteringparty om onder het genot van een drankje en hapje te genieten van de verduistering.

Op een prachtige locatie aan de rand van Leusden starten we om 20.00 uur met een heerlijke BBQ en daarna gaan we het nabije veld in. We zijn te gast bij Kanocentrum Boerderij Berg, Langesteeg 2a, Leusden. Leden van de sterrenwacht stellen telescopen op, maar neem gerust je eigen telescoop of verrekijker mee. Meld je uiterlijk op 17 juli voor de BBQ aan, deelname kost    €23,50 p.p. inclusief drie consumptiebonnen. Bij slecht weer gaat de BBQ door, onder de kapschuur.

Als je alleen komt kijken hoef je uiteraard geen ticket te kopen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en er zijn max. 50 stoelen. Dus wellicht is het handig om je eigen stoel mee te nemen voor het geval het druk is geworden. Website: Sterrenwacht-mn.nl

Zomermarkt in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor braderieHet centrum van Amersfoort staat de maanden juli en augustus in het teken van de zomer. Op 4 donderdagen is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat en Utrechtsestraat (de binnenstad) van Amersfoort. Op deze gezellige zomermarkten kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal.

Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort. Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Wanneer: donderdag 12 en 26 juli én donderdag 9 en 23 augustus tekens van 11.00 - 21.00 uur inkl. koopavond (op 26 juli van 11.00-17.00 uur wegens de Graypride). Entree is gratis.

Kamp Amersfoort treurt om Armando

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoort ladderWillemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft bloemen geplaatst bij de Ladder (foto) van kunstenaar Armando, die op zondag 1 juli is overleden. "We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort. We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur". De Ladder torent nabij Kamp Amersfoort uit boven wat Armando -schuldig landschap- noemde. Het veertien meter hoge beeld is een van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn oorlogservaringen in Amersfoort.

Armando groeide op nabij Kamp Amersfoort, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Als geen ander hield de kunstenaar de beklemmende geschiedenis van het kamp levend.

Kamp Amersfoort eert Armando in het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Daar wordt dagelijks een verkorte versie van de documantaire: Geschiedenis van een plek vertoond. Dankzij die documentaire uit de jaren zeventig, door Armando en Hans Verhagen gemaakt, kreeg Kamp Amersfoort na vele jaren van stilzwijgen weer landelijke bekendheid.

Geen geld voor de vakantie

Afbeeldingsresultaat voor op vakantieJaarlijks blijft ongeveer een kwart van de Nederlanders zomers thuis, blijkt uit onderzoek van het voorlichtingsbureau Nibud. Daar zit sinds 2003 geen verandering in. Het percentage mensen die niet op vakantie gaan omdat dat te duur is neemt toe: van 42 naar 54 procent. Die groep bestaat vooral uit werkenden, en maar voor een derde uit mensen met een uitkering. De mensen die wél op vakantie gaan, geven flink minder uit dan een jaar geleden. De helft van de vakantiegangers houdt het bij maximaal 1500 euro.

Huishoudens met een benedenmodaal inkomen profiteren maar mondjesmaat van de economische opleving, concludeert het Nibud uit de cijfers. Uit de koopkrachtplaatjes van Rutte III bleek dit najaar al dat de grote plussen bij de hogere inkomens zitten. Dat is terug te zien in de uitgaven van verschillende inkomensgroepen. Van de gezinnen met een lager inkomen blijft vier op de tien dit jaar thuis, tegen een derde vorig jaar. De groep heeft het geld te hard nodig om schulden af te lossen. Dat veel mensen, ook uit de lage inkomensgroepen, de afgelopen jaren aan het werk zijn gekomen en dus een koopkrachtsprong hebben gemaakt, is in de cijfers nog niet te zien (bron: Nibud).

Een fietstocht van Mondriaan naar Rietveld

Afbeeldingsresultaat voor fietsroute van mondriaan en rietveldTussen Amersfoort en Utrecht staan tien beelden om naar te kijken tijdens je fietsroute. De monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie.

De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met zijn 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. De beelden staan langs een doorfietsroute tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort.

Start in Amersfoort, bij het Mondriaanhuis, je fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. Het eindpunt is het Centraal Museum. De fietsroute kan op eigen gelegenheid worden gereden. De routekaart is te downloaden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

In het Burgerweeshuis herleeft de historie

Afbeeldingsresultaat voor burgerweeshuis amersfoortGedurende de maanden juli en augustus wordt in het Burgerweeshuis in Amersfoort de situatie nagespeeld van opvang van wees(kinderen) anno 1600. De spelers acteren zo naturel mogelijk. Ze zijn druk met alledaagse bezigheden in hun eigen historische omgeving of vertellen op een eenvoudige manier over hun dagelijks leven. De persoonlijke ervaring van zowel het personage als de bezoeker staat centraal. De personages geven geen geschiedenisles, maar door middel van gesprekjes met bezoekers geven zij op een ongedwongen en manier ongemerkt veel informatie. De regenten, bestuurders, van het Burgerweeshuis, vergaderden in de regentenkamer. Ook onderdeel van het spel.

Het Burgerweeshuis werd in 1551 het St. Nicolaasweeshuis opgericht op de plek waar nu de St. Gregoriuskerk is. 60 jaar later werd een betere plek gevonden: het inmiddels verlaten klooster Mariënhof. Toen na 1579 in de Nederlanden katholieke bezittingen in handen kwamen van het stadsbestuur, werd aan deze gebouwen nieuwe bestemmingen gegeven. De verlaten gebouwen werden geschikt gemaakt om er armen, zieken, wezen op te vangen.

Wanneer: van 10 juli t/m 31 augustus. Open: dinsdag t/m vrijdag van 13.00-16.15 uur. Waar: Burgerweeshuis, Zuidsingel 25, Amersfoort.  Entree is kosteloos. Website: www.Levendehistorie.nl

Gemeente Amersfoort deelt boete uit bij niet-opruimen hondenpoep

Afbeeldingsresultaat voor hondenpoepHondenpoep op straat is een grote ergernis van bewoners, weet de gemeente. In Amersfoort moeten hondenbezitters de poep zelf opruimen, maar doen dat vaak niet. Met grote overlast tot gevolg. Daarom gaat de Gemeente handhavers inzetten die de komende tijd extra letten op loslopende honden en de opruimplicht van hondenpoep.

In Amersfoort zijn losloopgebieden waar uw hond vrij kan rondlopen en waar u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad bent u verplicht uw hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Zorg dat u altijd een schepje of zakje bij u heeft. Als u de poep opruimt met een schepje, mag u de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Handhavers van de Gemeente spreken de hondenbezitters aan, maar schrijven ook een boete uit. Dit geldt ook voor baasjes die hun hond laten loslopen waar dit niet mag of hun huisdier meenemen naar een plek die verboden is voor honden, zoals een speeltuin.

Waarschuwing voor nepmail Belastingdienst

Afbeeldingsresultaat voor blauwe brief fiscusPrecies in de periode dat veel mensen hun belastingteruggaaf gestort krijgen, waarschuwt de Fraudehelpdesk voor een nogal gemene nepmail die van de Belastingdienst lijkt te komen. Daarmee proberen oplichters de ontvangers van de mail een kleine 300 euro uit de zak te kloppen.

De verzenders van de nepmail beweren dat de geadresseerde in december 2017 een bedrag van 297,95 euro bijgeschreven heeft gekregen, dat bedoeld zou zijn voor iemand anders. Ze vragen het zogenaamd ten onrechte ontvangen geld terug te storten op een bepaald rekeningnummer.

Wie de valse mail goed leest, ziet in de tekst veel taalfouten. Ook de afzender  Noreply@belastingteruggaaf.nl en de tenaamstelling van de rekening zijn duidelijke tekenen dat de mail niet deugt en fake is. Reageer dus niet, klik de mail gewoon weg.

Er zijn weer eikenprocessierupsen...

Afbeeldingsresultaat voor processierupsProcessierupsen verraden hun aanwezigheid door hun sociaal gedrag. Ze eten steeds nachts in groepen en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. De processierupsen danken hun naam aan de gewoonte om "in processie" vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar het gebladerte te trekken. De processierupsen hebben een grijs-grauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met lange haren. In mei komen ze te voorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. Ze worden volwassen in juni. Vaak worden ze pas opgemerkt, als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten.

Contact met de huid: De netelharen dringen in de opperhuid met een ernstige ontsteking tot gevolg. Binnen acht uur na het contact met de haren verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact met de rupsen geweest is. De haartjes kunnen meegevoerd worden door de wind en zo ook in kleding terechtkomen. Ze kunnen verwijderd worden door de kleren grondig te spoelen.

Contact met de ogen: Als de haartjes in aanraking komen met het oogwit, kunnen ze een acute ontsteking veroorzaken. Dringen ze nog dieper in het oog binnen, dan kunnen ze een chronische oogontsteking met een soort knobbelvorming teweegbrengen. Omdat er dan al maanden verstreken kunnen zijn, wordt het verband niet meer gelegd. Enkel met een operatieve ingreep kunnen de haartjes dan nog verwijderd worden.

Op vakantie met het vliegtuig. Maar... waar is mijn koffer?

Afbeeldingsresultaat voor koffer op schipholLuchtvaartmaatschappijen zijn sinds kort verplicht om de weg die een koffer aflegt, op vier kritieke momenten van de reis vast te leggen. Bagage die zoekraakt, vormt een grote kostenpost voor maatschappijen en is een bron van ergernis voor de reiziger. Volgens de wereldwijde brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA is het schokkend dat koffers tot dusver niet op elk moment van de reis te lokaliseren zijn.

Hoewel er steeds minder koffers zoekraken, lopen de absolute aantallen en de kosten wel op. Simpelweg omdat steeds meer mensen het vliegtuig pakken. Het kost naar schatting 100 dollar om een koffer alsnog bij de passagier te krijgen. De momenten waarop het mis kan gaan, zijn wanneer passagiers overstappen van het ene op het andere vliegtuig of bij verstoringen. Zoals bij uitval van ICT-systemen of bij stakingen van personeel ergens in de keten.

Voor alle bijna driehonderd luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA geldt dat op vier momenten in de reis moet worden vastgelegd waar de ruimbagage is. Het eerste moment is dat waarop de passagier de koffer afgeeft, vervolgens dat de koffer het ruim ingaat, dan wanneer de koffer van de ene maatschappij naar de andere gaat en als laatste wanneer die op de band komt. Dat geeft nog geen garantie dat passagier en koffer tegelijk het vliegtuig in- of uitgaan, waarschuwt IATA. Maar dan weet de maatschappij wel waar het mis is gegaan.

Er lopen schapen door Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor schaapskuddeDe schaapskudde is weer in de stad Amersfoort. Onder begeleiding van een ervaren herder en zijn honden grazen ongeveer 250 heideschapen in verschillende gebieden in Amersfoort. Het zijn 250 schapen, verdeeld over twee kuddes. De schapen zijn er tot half november. En je treft ze aan in de kantorenwijk De Hoef, de Gaardendreef, groengordel van de wijk Rustenburg, de geluidswal van de wijk Nieuwland, de Maatweg, Park Schothorst, de Zielhorsterweg.

De gemeente Amersfoort roept via Facebook op om de dieren niet te voeren. De schapen hebben genoeg aan wat ze eten. Het voeren van de schapen, hoe goed bedoeld ook, gaat ten koste van de gezondheid van de schapen. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Geef daarom geen voer aan de schapen, ook geen groente- of tuinafval.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

St. Pieters en Bloklands viert 625-jarig jubileum

Afbeeldingsresultaat voor st. pieters en bloklandMoet je voorstellen, nog voor de componist Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort al (foto). We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit gaan we vieren. De Bisschop van Utrecht keurde in 1391 de stichtingsoorkonde goed. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393.

Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd. We zijn een van de oudste vier gasthuizen, maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben, aldus Bob Pluijter, bestuurder van de stichting.

Er is een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd Nenninck. Ook verschijnt er een hernieuwde uitgave van het boek: Zes eeuwen zorg voor ouderen. Het boek is voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal, Zuidsingel, Amersfoort en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands in de binnenstad én in de wijk Vathorst in Amesfoort. Website: www.pietersenbloklands.nl

Pakjes ophalen en retour via de kluis-automaat

Afbeeldingsresultaat voor postNL automaatBegin mei mei wordt de eerste oranje PostNL pakket automaat geplaatst in Amersfoort aan het Operaplein in de wijk Schuilenburg. De overige automaten worden geplaatst in de wijken Schothorst, Vathorst, Leusderkwartier, Eemplein, Isselt en bij NS station Schothorst. De PostNL automaten in de vorm van een kluis, zijn twee meter breed en 1.90 meter hoog (foto).  De automaat is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te gebruiken. In eerste instantie komen er acht PostNL automaten in Amersfoort.

Als een klant via een webwinkel een product bestelt en klikt op een automaat bij de optie ophalen op een PostNL-locatie, volgt per mail of sms een code waarmee de klant een deurtje van de automaat kan openen. Het pakje blijft drie dagen liggen. Ook retourneren en het versturen van pakketten is met de automaat mogelijk. Via de site van PostNL kan een label worden geprint en op de doos worden geplakt. Als het label wordt gescand, gaat een vak in de kluis open.

Volgens PostNL wordt het versturen en ontvangen van pakketten makkelijker. Men kan om deze manier zelf bepalen wanneer je het pakket ophaald of retour stuurt. Almere kreeg al eerder vijftien automaten. Nu is Amersfoort aan de beurt. (bron: AD).

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Entreeheffing Henschotermeer definitief

Afbeeldingsresultaat voor henschotermeerZwemmen of zonnebaden bij het Henschotermeer gaat dit seizoen bijna 3 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 7 euro voor een dagkaart. Met de entreeheffing komt een einde aan de gratis recreatie in en rond het Henschotermeer. Een petitie door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en getekend door bijna 8000 sympathisanten heeft niet gebaat.

Nu het terrein niet langer door het recreatieschap beheert wordt maar door een commerciële partij gaat er veel veranderen. Het aantal ingangen wordt beperkt van 13 naar slechts twee. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen. Het hekwerk zorgt voor vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. 

Recreatie is al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de nieuwe exploitant uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan terecht bij de foodtrucks. Voor de regelmatige bezoeker zijn er goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 6 euro p.p. en een strippenkaart van vijf losse dagen naar keuze kost 12 euro p.p.

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Jumbo-klant betaald bij het ene filiaal meer dan bij het andere...

Afbeeldingsresultaat voor supermarkt afrekenenSupermarkten laten hun prijzen afhangen van de concurrenten in de buurt. Daarom zijn er relatief dure Jumbo en Hoogvliet winkels én goedkopere vestigingen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek 7000 prijzen van allerlei boodschappen. Daarbij waren 150 producten van A-merken en 120 van huismerken. Goedkope en dure Jumbo vestigingen zijn soms relatief dicht bij elkaar te vinden.

De verdeling tussen goedkopere en duurdere Hoogvliet supermarkten is ongeveer 50/50. Bij Jumbo vraagt 14 procent van de filialen lage prijzen, 32 procent van de winkels zit op een gemiddeld niveau en 54 procent heeft hogere prijzen. Friesland, Groningen en Limburg hebben vooral dure Jumbo winkels. Richting Utrecht en de Randstad wordt de Jumbo wat goedkoper. Op de site www.Consumentenbond.nl staat een overzicht van dure én goedkope Jumbo- en Hoogvliet supermarkten van heel Nederland.

Ook online zijn er verschillen bij Hoogvliet of Jumbo. Het prijspeil hangt dan af van de locatie waar de bestelling moet worden bezorgd of waar de boodschappen worden opgehaald. Bij Plus Supermarkten zijn ook onderlinge verschillen tussen de winkels, maar die zijn minder groot dan bij Jumbo en Hoogvliet (bron: AD).

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).