headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Theo Nijland speelt Desalniettemin

Afbeeldingsresultaat voor theo nijlandIn alle eenvoud aan de vleugel gezeten, weet Theo Nijland (foto) je elke keer weer te betoveren met zijn liedjes. In deze reprise van het enthousiast ontvangen Desalniettemin toont Nijland zich ook een ware entertainer. Hij is erudiet en toch sexy, bloedserieus en toch grappig. Zijn liedjes zijn muzikale en tekstuele hoogstandjes en bovenal heel persoonlijk en toegankelijk. Ze laten je voelen dat je niet alleen staat in alle ellende.

Nijland-liedjes zijn altijd van topkwaliteit, met Desalniettemin heeft hij dat niveau nog meer weten op te krikken. Van het bitterzoete Deadline  tot Hou vast! waarin de essentie van het leven zowel kaal als liefdevol wordt bezongen, is Desalniettemin een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst, aldus  de Volkskrant. Dagblad Trouw schreef in haar recensie: Nijland is zeer op dreef in Desalniettemin. Hij is grappiger dan ooit in zijn tussenteksten en ook de eerste liedjes, onder meer Crowdfunding en Ik vind helemaal niks meer zijn spottend. Als hij losgaat over toeschouwers op een festival en de hippe hapjes die er zijn, is hij op zijn best. Ook zijn vaste thema - ik ben miskend en mindere goden zijn bekender - wordt opnieuw geweldig uitgewerkt in het lied: Miljonair.

Theo Nijland won twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs. Wanneer: vrijdag 24 november. Tijd: 20:00 uur. Toegang: € 17,- Waar: theater De Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Website: www.detuininleusden.nl

Speurtocht, lampionnenoptocht én vuurwerkshow...

Afbeeldingsresultaat voor lampionnen optochtOok is er dit jaar weer een Pietenpuzzelspeurtocht. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 25 november tussen 13:00 en 16:00 uur in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort. Net zoals vorig jaar kunnen de kids weer op zoek in de winkels naar alle cadeautjes en snoepgoed die op het verlanglijstje staan. Deelname is voor alle kinderen tussen de 3 en 8 jaar mogelijk. Je kunt meedoen door je deelnameformulier op te halen bij de Pietencentrale, bij de oliebollenkraam (in het winkelcentrum). Uiteraard helpen de Pieten je op weg.

Op zondag 26 november is er een sfeervolle lampionnenoptocht (foto) met vuurwerk als spetterende afsluiting. We verzamelen rond 16:30 uur bij de oliebollenkraam en starten om 17:00 uur met de optocht rondom de vijver van Emiclaer. Deelname is gratis. Kom jij ook met je hele familie, buren, vriendjes en vriendinnetjes? Vergeet je lampion niet! Als iedereen de Oversteek gepasseerd is, start de vuurwerkshow om 17:30 uur, te zien boven de vijver van de Emiclaer.

Internationale Kerststallenexpositie in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kerststalAlweer voor de 33 ste keer wordt de Internationale Kerststallenexpositie georganiseerd in de Ansfriduskerk in Amersfoort. Deze kerk is 102 jaar oud en  gebouwd in neogotische stijl en geeft daarom de tentoonstelling een bijzondere sfeer. We mogen ons verheugen op een jaarlijks grote belangstelling van bezoekers uit het gehele land. De expositie wordt gehouden van vrijdag 8 t/m zondag 17 december.

Ook dit jaar hebben we een nieuwe collectie van bijna 300 kerstgroepen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa, waaronder uit de Provence in Frankrijk een kerstgroep van meer dan 45 Santons, geplaatst in een miniatuur dorpje. Tijdens de avonduren én op zaterdag en zondag zullen 28 zangkoren uit de wijde omgeving van Amersfoort zorgen voor een gevarieerde vocale omlijsting van deze expositie.

Waar te zien: Sint Ansfridus kerk, Jacob Catslaan 28,  te Amersfoort. De openingstijden zijn: op vrijdag en zaterdag 9.30 – 17.30 uur, op zondag van 12.30 - 17.30 uur en alle andere dagen van 9.30 - 21.30 uur. Entree: Volwassene € 2,00. Kinderen 4-12 jaar € 0,50. De organisatie is in handen van een groep vrijwilligers en de netto opbrengst komt ten goede aan het tuinproject voor de ernstige zieke kinderen van het Ronald Mc Donald huis Utrecht.  Meer info: www.sintansfridus.n/kerststallen

Schemerconcert over het dilemma: restauratie, renovatie, remake

Afbeeldingsresultaat voor schemerconcertIn het kader van de tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. vindt in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort op 26 november een Schemerconcert plaats. Ditmaal heeft het concert een intrigerend en meditatief karakter. Drie kunstenaars in muziek, video, fotografie en beeldende kunst geven het publiek met hun installatie van video, water en geluid, een onvergetelijke ervaring.

Video-kunstenaar Martin Boverhof, percussionist Michael Weilacher en muzikant Miako Klein, beiden uit Berlijn, combineren muziek, fotografie en beeldende kunst en maken daarbij gebruik van geluidgolven die een wateroppervlak in beweging brengen. In de installatie worden beelden verticaal geprojecteerd door een basin met water (foto). Klanken van de contrabas-blokfluit brengen het wateroppervlak in beweging en vervormen daarmee het licht van de projecties tot kristal-achtige patronen. Het concert bestaat uit drie onderdelen: verkennen, focus en transformatie.

Start van het concert is rond zonsondergang. Wanneer; zondag 26 november, 17.00-18.30 uur (inloop vanaf 16.30 uur). Waar: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. Entree: € 10,- incl. toegang tot de tentoonstelling. Vooraf aanmelden via e-mail: reserveringen@fasade.nl

Aankomst Sinterklaas

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas amersfoortHet duurt nog even, maar de zwarte pieten zijn achter de schermen al gestart met de voorbereidingen voor het leukste kinderfeest van het jaar. Sinterklaas (foto) komt op zaterdag 18 november naar Amersfoort. Dan ben jij er toch ook weer bij? Zodra de pakjesboot is aangemeerd in de Eemhaven, start een vrolijk en gezellig programma met vele activiteiten in Amersfoort.

De Eemhaven is het decor voor de aankomst van Sinterklaas. Zorg dat je op tijd bent, kies een plekje langs de kade of op het Eemplein voor 12.30 uur want dan begint het programma. Om 13.00 uur precies zet Sinterklaas voet aan wal en dat gaan wij vieren met een superleuk Sinterklaasfeest. Wij hopen dat ook dit jaar weer alle kinderen verkleed als hulp piet naar de aankomst komen.

Na de aankomst in de Eemhaven start rond 14.30 uur de grote, feestelijke optocht door de binnenstad van Amersfoort. Kijk voor de route op de website: www.sinterklaasstad.nl

Opnieuw een slijptrein door Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slijptrein prorailOm de spoorrails in goede conditie te houden en stiller te maken wordt de rails geslepen. Daarom rijdt in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 november op het traject Utrecht-Amersfoort een slijptrein.

Woon je in Amersfoort in de buurt van dit spoor, dan kan je hinder ondervinden van het nachtelijke slijpgeluid. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Voor meer informatie of klachten kan je contact opnemen met Prorail, telefoon 0800-7767 245 tijdens kantooruren (gratis) of via de website: www.prorail.nl/contact.

Nadja Filtzer zingt: Vive Edith Piaf

Afbeeldingsresultaat voor edith piafNadja Filtzer en musici nemen je mee in de achtbaan van Edith Piaf (foto) haar leven en chansons. Na uitverkochte voorstellingen met enthousiast publiek door het land van Sneek tot aan Maastricht en het Brighton Fringe Festival wordt dit programma doorgespeeld in het seizoen 2017-2018. Nadja Filtzer, de Piaf van de 21e eeuw.

Vive Piaf vertelt het levensverhaal van Edith Piaf, een kronkelig pad van Parijse bordelen tot uitverkochte concertzalen. De onweerstaanbare levensvreugde van het meisje mus echoot door de voorstelling heen met nummers als Padam Padam, Rien de rien en La Vie en Rose, maar ook in eigen Nederlandse vertalingen en minder bekende juweeltjes. Nadja : "Ik voel me aan Piaf verwant. Met haar muziek kruip ik in haar huid, verbind me met haar melancholie, levenslust en vurig temperament, die ik herken vanuit mijn Mexicaans-Joods-Oekraïense roots."

Bij het winnen van de publieksprijs Concours de la Chanson 2009 - Alliance Française noemde Liesbeth List de vertolking door Nadja van Piaf La Foule "Impeccable." Nadja wordt begeleid door Leo Bouwmeester (piano), André Vrolijk (accordeon), Harm Wijntjes (contrabas). Wanneer:  Zaterdag 18 november, aanvang: 20:00 uur. Toegang:€ 17,50. Waar: theater de Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Parkeren bij het theater is kosteloos. Website: www.detuininleusden.nl

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Soest

Afbeeldingsresultaat voor rijbewijskeuringSenioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 10 en 24 november en 8 december in Verpleeghuis Mariënburg, Burgemeester Grothestraat 80 in Soest.

Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met  Leef3.nu (een activiteit van Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911.

Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 42,50, medisch € 59,50, C/D/E (ook voor code 95). Leden van Leef3.nu, CNV, ouderenbonden krijgen € 7,50 korting op de 75+ B/E en medisch. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl. Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

Meander ziekenhuis hoog in de in AD Top 100

Afbeeldingsresultaat voor meander amersfoortMeander Medisch Centrum (foto) heeft de 3e plaats behaald in de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Dit is een flinke stijging ten opzicht van vorig jaar (15e plek). De top-3 notering geeft aan dat de kwaliteit van het ziekenhuis prima op orde is op een groot aantal onderdelen. Meander scoort goed op veel voorkomende ingrepen zoals het verwijderen van de galblaas, het behandelen van darm- en borstkanker en heupfracturen. Ook de controle op ondervoeding, delier en bloedvergiftiging is beter dan elders.

Frank de Reij, CEO van Meander: "Ik ben enorm trots op deze plek in de AD Top 100. Het is een groot compliment voor alle artsen en medewerkers van ons ziekenhuis. Zij zetten zich elke dag in voor excellente zorg. De hoge positie in de AD Top 100 Ziekenhuizen bevestigt het rapportcijfers 8,5 dat patiënten ons geven. Patiënten kunnen bij ons rekenen op een hoge kwaliteit van zorg, in onze operatiekamers, aan bed en op onze poliklinieken."

De Ziekenhuis Top 100 kijkt voor de beoordeling van de Nederlandse ziekenhuis puur naar medische indicatoren: dat geeft het meeste inzicht in de kwaliteit van zorg. Andere zaken worden niet meegewogen. Dit jaar is de 14e keer dat de ranglijst verschijnt. Elke keer worden de ziekenhuizen op verschillende punten beoordeeld. Meander heeft door de jaren heen bijna altijd een positie in de top 20 behaald. Dit geeft aan dat, welke criteria ook worden gehanteerd, de kwaliteit in Meander Medisch Centrum op orde is.

Tentoonstelling Iconen

Afbeeldingsresultaat voor icoon “Moeder Gods van Tederheid”Wat is het geheim achter deze beeltenissen die gebruikt worden in de oosters-orthodoxe kerk? Ze hebben een religieuze betekenis en nemen eenzelfde plaats in als het geschreven woord van het evangelie en maken ook deel uit van de liturgie. De afbeelding toont de icoon “Moeder Gods van Tederheid”, uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. Deze wordt toegeschreven aan de schilder-evangelist Lucas.

Geruime tijd geleden raakte het echtpaar Voorwinden-Duurkoop geïnteresseerd in vragen als: wat is een icoon, hoe wordt die gemaakt en hoe ontwikkelde zich de inhoud en de vorm? Nadat Anke haar werk als beeldend creatief therapeute had beëindigd, schreven zij zich beiden in voor een cursus icoon-schilderen om antwoorden te vinden op deze vragen. Nadien volgde jaren van vaardigheidsontwikkeling in het atelier van Annemarie Schijf in Schoonhoven. Enige jaren geleden is Arie Voorwinden helaas overleden. Van hun werk wordt een aantal iconen tentoongesteld.

Door het schilderen ontstond voor Anke een sterke binding met het kerkelijk en liturgisch leven. Het bracht haar innerlijke rust en gaf vorm aan meditatie. Wanneer te zien: elke zondag van 5 november t/m 12 januari 2018 om 11.45 uur of op afspraak met dhr. R. Buijk, telefoonnummer: 033-4617917. Waar: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort. Entree is gratis.

Soest onderzoekt sport- en beweegdeelname

Afbeeldingsresultaat voor onderzoek doenWe weten allemaal dat sporten en bewegen belangrijk is. Maar hoeveel bewegen we in Soest om gezond te blijven? Zitten onze inwoners net zo veel als de gemiddelde Nederlander? En hoe combineren zij bewegen met gezin, (huis)werk, studie, eventuele ziekte, handicap of blessures? Wij vragen uw mening en ervaring over sport en bewegen.

De gemeente Soest voert dit iedere vier jaar samen met onderzoeksbureau Sportscan een sportdeelname onderzoek uit. Voor het onderzoek wordt een steekproef getrokken uit de inwoners van onze gemeente. Vanaf 6 november ontvangen 10.000 volwassenen tot en met 75 jaar en 3000 jongeren van 12 tot 18 jaar een persoonlijke uitnodiging. We vragen hen een online vragenlijst in te vullen. Daarnaast krijgen bijna 3000 basisscholieren het formulier op school.

Het doel van het onderzoek is om sportparticipatie en beweeggedrag van inwoners in beeld te brengen. Als gemeente Soest willen we graag inspelen op ontwikkelingen en passende maatregelen treffen om sport en bewegen onder jong en oud te stimuleren.

Veertig jaar bij Golfbreker Radio

Afbeeldingsresultaat voor christian klems golfbreker radioChristian Klems (foto), bijna veertig jaar vrijwilliger bij Golfbreker Radio, werd geboren in Amersfoort en streek via Zeven (Duitsland) en Zoetermeer in Nijkerk neer. "Mijn vader was militair en het gezin verhuisde bij iedere overplaatsing met hem mee." Vrijwilligerswerk zit in zijn genen. "Al vanaf de middelbare school".

Toen het gezin naar Zoetermeer verhuisde, klopte Christian aan bij de lokale omroep. Daarna kwam het gezin in Nijkerk terecht. Christian wilde zijn radiowerk voortzetten. "In Nijkerk zat alleen ziekenomroep De Merel. Dat was te klein voor mij. Ik belde naar Golfbreker Radio en kon meteen beginnen als technicus bij een kinderprogramma. In 1982 begon ik met een sportprogramma." En dat doet Christian nog steeds.

Naast zijn volledige baan als elektronicus is hij elke zaterdag bij Golfbreker Radio te vinden. In de ochtend als technicus bij welk programma dan ook. Hij geeft de opleidingen voor nieuwe technici en onderhoudt de apparatuur. Van twee tot zes is hij technicus/redacteur van het sportprogramma Golfbreker Sportief. "Het betreft vooral sport uit de regio, Amersfoort, Leusden, Hoevelaken, Nijkerk, Bunschoten en Soest. De meeste verenigingen hebben een contactpersoon. Zij doen dan de voor- en nabeschouwingen telefonisch live in de uitzending. Vergelijkbaar met: Langs de lijn," legt Christian uit.

In de hoogtijdagen van Golfbreker Radio waren er honderd vrijwilligers. Nu zijn dat er nog vijftig. Met zijn allen hebben we 15.000 luisteraars via de radio. Via internet nog veel meer. "Dat weten we omdat mensen reageren". Een aantal collega bij dé radio werken er nog langer. Eigenlijk zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen. Er zijn nooit vrijwilligers genoeg. Wil jij het team te versterken, mail naar info@golfbreker.nl. (bron: Amersfoort Nu)
 

Chocoladeletteractie voor het goede doel

Afbeeldingsresultaat voor chocoladeletterVeel bedrijven geven rond Sinterklaas een attentie aan hun medewerkers en/of hun relaties. Al 14 jaar verkoopt JCI Eemland chocoladeletters voor het goede doel. Dankzij deze actie kunnen bedrijven gelijk bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en werkelijk kinderen helpen.

Vorig jaar heeft JCI Eemland een fantastisch bedrag opgehaald voor het project Samen naar School van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De opbrengst van voorgaande jaren ging naar Stichting Sinterklaas Kapoentje, het Toon Hermans Huis, Bart de Graaff Foundation , het Meander Medisch Centrum. Het kind in nood staat altijd centraal. Ook dit jaar steunt JCI Eemland een goed doel dat kinderen helpt, namelijk de VoorleesExpress Amerfoort. Zij dragen bij aan het verkleinen van onderwijsachterstanden. De VoorleesExpress  richt zich op gezinnen waarbij de kinderen van 3-8 jaar een taalachterstand hebben of ontwikkelen.

Op dit moment wordt het project Voorleesexpress uitgevoerd op 100 locaties. In de regio Eemland wordt het project uitgevoerd door Bibliotheek Eemland onder leiding van Jessica Jager. Wil jij of jouw bedrijf ook bijdragen aan de betere kansen in het onderwijs voor de kinderen uit onze regio? Koop dan jouw Sinterklaas attentie via: www.jci-eemland.nl. Elke letter telt.

Tentoonstelling: Het Bad. Sportfondsenbad in beelden

Afbeeldingsresultaat voor sportfondsenbad amersfoortDe bekroonde Amersfoortse fotografe Carla Kogelman maakte kiekjes van de gebruikers van het zwembad dat volgend jaar wordt afgebroken. In de tachtig jaar dat het Sportfondsenbad bestaat, brachten vele Amersfoorters menig uur door in het bad. Gastcurator Carla Kogelman maakte foto van de mensen in het Sportfondsenbad: van hen die er werken en van degenen die gebruik maken van het bad. Kogelman: “Al jaren trek ik  morgens om 07.00 uur met enige regelmaat baantjes in het in het Sportfondsenbad. In het diepe bassin word ik al spartelend wakker. Ik ben niet de enige die dan zwemt, met mij doen dat vele anderen. De fototentoonstelling is een eerbetoon aan het bad en de gebruikers ervan.”

Naast de fototentoonstelling verschijnt ook een gedenkboek over het Sportfondsenbad. De tentoonstelling sluit goed aan bij de presentatie van het gedenkboek van Madeline van Heemstra over het Sportfondsenbad. Ina Loovers, directeur Archief Eemland: “Wij kregen dit initiatief in de schoot geworpen. Het past heel goed bij ons motto: Van, voor en door de stad. Veel Amersfoorters bewaren herinneringen aan het Sportfondsenbad. Voor volgende generaties restten van het Sportfondsenbad straks alleen nog herinneringen en deze beelden.”

Waar te zien: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73, Amersfoort. Open op werkdagen van 10.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Te zien t/m 31 december 2017. Meer informatie: www.archiefeemland.nl

Plastickunst te zien in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor plasticIn het Kringloop Amersfoort staat de expositie: Plastickunst van zeven kunstenaars. Zij stelden zichzelf de uitdaging om te werken met plastic afval, en dat kunstzinnig te hergebruiken.
“Twee weken kunst maken met alleen plastic afval”. Zo luidde de uitdaging die de zeven kunstenaars aangingen. Gedurende het jaar komt deze groep, allen oud-studenten van de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Zeist, bij elkaar om te werken en elkaar te inspireren.

Geen van hen had ooit eerder met plastic gewerkt, laat staan met afvalplastic. Zij verzamelden gebruikte plastic zakjes, bakjes, flessen, touw en experimenteerden volop met lijmpistool en verfbrander. De resultaten zijn verrassend en de moeite waard om gezien te worden. De expositie Plastickunst is te zien t/m 30 november in het Kringloopcentrum Amersfoort, Zwaaikom 21, Amersfoort.  Voor iedereen gratis toegang.

Inzage en inspraak in WOZ waarde woning

Afbeeldingsresultaat voor woz waarde woningenBinnenkort kunnen ongeveer 2000 eigenaren van woningen in Amersfoort de nieuwe WOZ-waarde voor het belastingjaar 2018 vooraf inzien, de gegevens beoordelen en eventuele wijzigingen doorgeven. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amersfoort een aantal proeven gedaan met deze manier van werken. Dit werd gewaardeerd door de eigenaren die hieraan meewerkten. Ook dit jaar benadert de gemeente een willekeurig samengestelde groep huiseigenaren. Zij kunnen via DigiD inloggen op de gemeentelijke belastingsite en het formulier Voormelding taxatie woning downloaden.

De ingevulde gegevens worden vervolgens gecontroleerd. Waar nodig past de taxateur de WOZ-waarde aan. Deze waarde is terug te zien op de definitieve belastingaanslag van 2018. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de WOZ-aanslag, waterschapslasten en uw belastingaangifte. De WOZ-waarde van woningen is vanaf 1 oktober 2016 openbaar en in te zien via het WOZ-waardeloket.

Elisabeth Groen een stadspark voor én door bewoners

Afbeeldingsresultaat voor elisabeth ziekenhuis amersfoortStichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het inrichting en beheerplan voor een groene inrichting van het voormalige ziekenhuisterrein Elisabeth in Amersfoort (foto). De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met betrokkenen Amersfoorters. Tijdens een droomavond werden 200 ideeen verzameld.

Het stadspark wordt allereerst een rijk, zeer gevarieerd natuurgebied. Langs de beek wordt de natte natuur hersteld, zodat er moerasachtige oevers ontstaan met onder meer amfibieënpoelen, de hoger gelegen bomenstrook langs de Heiligenbergerweg wordt versterkt met verse aanplant waardoor een eetbare bosstrook ontstaat en er komen nutstuinen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor recreatie, zoals een blotevoetenpad, een vertelplek, een sleeheuvel en een hondenspeelterrein. Het monumentale ketelhuis met de schoorsteen blijft staan. De schoorsteen is al ingericht als winterverblijf voor vleermuizen. Het ketelhuis wordt Parkhuis en zal plaats bieden aan kleinschaligen horeca.

Elisabeth Groen zou in 2016 worden opgeleverd. Maar omdat de sloop van het voormalige ziekenhuis ernstige vertraging opliep, moest de aanleg van het park steeds weer worden uitgesteld. Dat is jammer, al was het maar omdat heel Amersfoort zich nu al jaren verheugt op dit unieke stadspark. Het bestuur wordt regelmatig aangesproken door omwonenden die zich afvragen wanneer hun park eindelijk wordt aangelegd. Kortom, Amersfoort wordt ongeduldig. Kijk op www.elisabethgroen.nl

Veel inbraken in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor inbrekenDe afgelopen week zijn er 7 woninginbraken gepleegd in Amersfoort, hiervan zijn er 3 pogingen. De inbraken zijn gepleegd in de wijken Zielhorst, Schothorst, Hoogland, Soesterkwartier, Nieuwland en Rustenburg. Opvallend is dat er wederom bij 4 inbraken gebruik is gemaakt van de werkwijze cilindertrekken. De tijden dat deze inbraken gepleegd worden zijn vooral in de avond en nachtelijk uren.

De Politie zal de komende tijd extra toezicht houden in deze gebieden. Mocht u een verdachte situatie zien bel dan 112. Heeft u informatie over deze woninginbraken, maar durft u niet naar de Politie te gaan met uw informatie? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800-700. Kijk voor preventietips op:www.amersfoort.nl/veiligheid

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Afbeeldingsresultaat voor hoe hollands is mijn klederdrachtIn Museum Spakenburg is op dit moment de tentoonstelling: Hoe Hollands is mijn klederdracht te bezichtigen. Een grote tentoonstelling waarmee uiteraard de nodige kosten waren gemoeid. Gelukkig was Rabobank bereid de helpende hand toe te steken met het toekennen van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Nu de tentoonstelling al weer enige tijd geleden is geopend, kon de bijdrage definitief worden gemaakt.

Klaas Bos, directeur Rabobank Randmeren, overhandigde daartoe een cheque met het toegekende bedrag aan Arie ter Beek, directeur van Museum Spakenburg. Uiteraard is het museum bijzonder verguld met deze bijdrage waardoor het in staat was een mooie tentoonstelling te realiseren. Een tentoonstelling die bijzonder in de smaak valt. Veel bezoekers zijn benieuwd naar het verhaal achter de klederdrachtstoffen en maken de reis mee van Wimpje en Hendrikje naar de herkomst van de klederdrachtstoffen (foto). Eerder was al bijdrage toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? is nog tot het einde van het jaar 2017 in het museum te bekijken. Waar: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63, Bunschoten-Spakenburg.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Lopende band maakt helling fietsenstalling minder steil

Afbeeldingsresultaat voor lopende band fietsenstallingJe fiets stallen in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen nabij de Kamperbinnenpoort en/of het St. Jorisplein in Amersfoort is nu nog gemakkelijker. Sinds deze week hebben de trappen een smalle lopende band die ondersteuning geeft bij het omhoog gaan met de fiets (foto).

Ook nieuw is dat de fietsgeul naar beneden toe voorzien is van een borstelbaan waardoor de velgen van je fiets een poetsbeurt krijgt én je fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de andere fietsenstalling Amicitia, bij de Utrechtsestraat in Amersfoort.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Leusden wandelgemeente 2017

Afbeeldingsresultaat voor leusden wandelenLeusden mag zich een jaar lang wandelgemeente noemen. Een mooie overwinning waar hard en vol enthousiasme aan is gewerkt, zegt wethouder Jan Overweg. Samen met Apeldoorn en Alkmaar was Leusden in de race voor de titel wandelgemeente 2017.  De wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door wandelkrant te Voet. De dit jaar genomineerde gemeentes, selecteerden ter beoordeling een route waarbij veel afwisselend natuurschoon voorbij komt. Leusden is als uiteindelijke winnaar gekozen door de redactie van de krant, maar heeft de titel ook te danken aan de internetverkiezing.

Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de route die Leusden selecteerde ter beoordeling door de wandelkrant. Zo werd de Valleiroute als verrassend en afwisselend ervaren, met veel verschillende landschappen. Maar ook het het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers,  boerderijen en bossen viel in goede aarde. De geselecteerde tocht voerde daarnaast ook door het nieuwe landschap van een kronkelende beek en een imposant waterbergingsgebied. De route volgt op veel plekken toegankelijke en onverharde paden.

Andere punten waarmee de Leusdense route scoort, zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto, het afgewogen gebruik van informatiepanelen onderweg én de mooie spreiding van horeca. De wandelroutes van Leusden maken volgens de verslaggever van de wandelkrant goed gebruik van de ligging van de gemeente op de beboste Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als laatste punt valt op dat de route precies en foutloos is beschreven in de wandelgids. Meer informatie: www.vvvleusden.nl/fietsen-wandelen/wandelroutes

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.