headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Oogstfeest op de Tuinen van verbinding in Rustenburg


Afbeeldingsresultaat voor tuinen van verbinding amersfoortDe Stichting Tuinen van verbinding gaat zaterdagmiddag 30 september van 14.00 - 17.00 uur de  goede oogst van dit seizoen vieren. Zij nodigen hiervoor iedereen uit die dit moestuinproject ten bate van de klanten van de voedselbanken in Amersfoort een warm hart toedraagt of nog even gewoon nieuwsgierig is. Ook wethouder Tigelaar komt.

Dit vrijwilligersinitiatief is nu voor het tweede seizoen bezig allerlei soorten groenten te verbouwen op wat eerder een schapenweide was. De biologisch geteelde groenten worden inmiddels zeer gewaardeerd door de voedselbanken. Men timmert met dit stadslandbouw initiatief flink aan de weg wat ook nodig is om voldoende handen aan het werk te krijgen en te houden die nodig zijn om succesvol te blijven. De stichting Tuinen van verbinding heeft besloten een oogstfeest te organiseren. Uiteraard allereerst om de overvloedige oogst te vieren, maar daarnaast ook om nog meer goodwill, bekendheid en vrijwilligers aan te trekken. Alles wordt er aan gedaan om belangstellenden zaterdagmiddag 30 september op de tuin te verwelkomen.

Voor de kinderen zijn er activiteiten. Zeker als men niet uit de wijk Rustenburg komt en niet eerder op de tuin is geweest, kan het lastig zijn om het te vinden. De tuin ligt tegen het talud van de Output weg, bereikbaar ter hoogte van adres: Weg van de Vrede nr. 40, Amersfoort. Website: www.tuinenvanverbinding.nl

De week tegen de eenzaamheid...

Afbeeldingsresultaat voor eenzaamheidInwoners in de regio Utrecht geven aan ernstig eenzaam te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder 38.000 inwoners uit de regio Utrecht. Het onderzoek werd gehouden door het RIVM, het CBS en alle GGD. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 10% van de inwoners in de regio last heeft van eenzaamheid. Het aantal eenzame mensen in de regio Utrecht is met 2% toegenomen. Dit komt overeen met het landelijke percentage.

Naast verschillen in opleiding speelt huishoudsamenstelling, herkomst en het wel of niet hebben van een betaalde baan een belangrijke rol bij eenzaamheid. Zo ervaren alleenstaanden, inwoners met een migratieachtergrond en mensen die geen betaalde baan hebben eerder gevoelens van eenzaamheid. Ook hebben mensen vaker te maken met eenzaamheid naarmate ze ouder worden: 8% van de 19-25 jarigen is in de regio Utrecht eenzaam en 11% van de 75-plussers. Eenzaamheid komt hierbij in gelijke mate onder mannen en vrouwen voor. Er zijn echter wel verschillen binnen de leeftijdsgroepen. Vanaf 65 jaar geven vooral veel vrouwen aan eenzaam te zijn. Deze groep vrouwen bestaat relatief vaak uit weduwen. In de leeftijd van 45 tot 55 jaar zijn het vooral de mannen die eenzaam zijn. In vergelijking tot de andere leeftijdsgroepen zijn deze mannen ook vaker alleenstaand.

Wat in de cijfers duidelijk wordt, is dat eenzaamheid vaak samengaat met andere vraagstukken. Zo ervaren inwoners die zich eenzaam voelen minder regie op hun eigen leven en hebben zij vaker moeite om rond te komen. Van 21 september tot en met 1 oktober is het landelijk de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Coalitie Erbij. Samen met GGD regio Utrecht en andere organisaties bieden veel gemeenten in de regio Utrecht activiteiten en interventies aan om eenzaamheid aan te pakken. Deze zijn zowel gericht op ontmoeting als netwerkversterking en persoonlijke hulp.

Elisabeth Groen een stadspark voor én door bewoners

Afbeeldingsresultaat voor elisabeth ziekenhuis amersfoortStichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het inrichting en beheerplan voor een groene inrichting van het voormalige ziekenhuisterrein Elisabeth in Amersfoort (foto). De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met betrokkenen Amersfoorters. Tijdens een droomavond werden 200 ideeen verzameld.

Het stadspark wordt allereerst een rijk, zeer gevarieerd natuurgebied. Langs de beek wordt de natte natuur hersteld, zodat er moerasachtige oevers ontstaan met onder meer amfibieënpoelen, de hoger gelegen bomenstrook langs de Heiligenbergerweg wordt versterkt met verse aanplant waardoor een eetbare bosstrook ontstaat en er komen nutstuinen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor recreatie, zoals een blotevoetenpad, een vertelplek, een sleeheuvel en een hondenspeelterrein. Het monumentale ketelhuis met de schoorsteen blijft staan. De schoorsteen is al ingericht als winterverblijf voor vleermuizen. Het ketelhuis wordt Parkhuis en zal plaats bieden aan kleinschaligen horeca.

Elisabeth Groen zou in 2016 worden opgeleverd. Maar omdat de sloop van het voormalige ziekenhuis ernstige vertraging opliep, moest de aanleg van het park steeds weer worden uitgesteld. Dat is jammer, al was het maar omdat heel Amersfoort zich nu al jaren verheugt op dit unieke stadspark. Het bestuur wordt regelmatig aangesproken door omwonenden die zich afvragen wanneer hun park eindelijk wordt aangelegd. Kortom, Amersfoort wordt ongeduldig. Kijk op www.elisabethgroen.nl

Henry van Loon speelt Sleutelmoment

Afbeeldingsresultaat voor henry van loonHenry van Loon heeft een bijzondere comedystijl ontwikkeld, waarin hij stand-up, types, liedjes en visuele grappen samenbrengt. Zijn verhalen hebben vaak een herkenbaar vertrekpunt uit het dagelijks leven, maar worden algauw compleet surreëel. Door Van Loons acteertalent worden deze situaties beeldend en verfijnd tot leven gewekt, met knappe typeringen van de meest uiteenlopende mensen.

Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het universum van Henry van Loon. En in zijn voorstelling Sleutelmoment zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren.

Van Loon (foto) staat bekend om zijn absurde gedachtekronkels en zijn ontregelende verhalen, die zich altijd ergens in een parallel universum lijken af te spelen. Dat maakt zijn voorstellingen fascinerend, maar niet altijd even overtuigend. Ook in Sleutelmoment gebeurt dat nog af en toe, maar deze voorstelling houdt de aandacht een stuk beter vast. De grappen zitten werkelijk overal. Het Parool typeerde Van Loon als één van de meest getalenteerde komieken van Nederland.

Wanneer: Vrijdag 22 september. Aanvang: 20:00 uur. Toegang: € 17,50 Waar: theater De Tuin in (vlakbij het winkelcentrum Hamershof), Leusden. Auto parkeren is kosteloos. Website: www.detuininleusden.nl

De Nacht van de Literatuur

Afbeeldingsresultaat voor herman kochOp zaterdag 23 september vindt de derde editie plaats van de Amersfoortse Nacht van de Literatuur. Twaalf schrijvers, twaalf locaties, interviews en muziek in kapel, kroeg, monument en op het water. Opnieuw heeft de organisatie klinkende namen weten te boeken voor de Nacht. Zo komt Herman Koch (foto) in de Bibliotheek, treedt Marjan Berk in de Mannenzaal op en is (bijna Slimste Mens) Thomas Olde Heuvelt in Zandfoort a/d Eem te zien.

Op de Inspiratieboot gaan leerlingen van het Corderius College in gesprek met dichter Menno Wigman. In Stadsbrouwerij De Drie Ringen treedt Marieke Lucas Rijneveld op en is aanstormend talent van studenten van de HKU te horen. Alle locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar, zodat het publiek zijn eigen route kan uitstippelen langs favoriete schrijvers en dichters.

Vanaf 15 uur is op het terras van KAdECafé op het Eemplein een Literaire Huiskamer ingericht waar alle informatie over het programma te verkrijgen is. Alle locaties zijn vrij toegankelijk, wel vraagt de organisatie het publiek na afloop om een vrijwillige bijdrage, zodat zij ook volgend jaar weer een mooi programma kunnen samenstellen. Bekijk het volledige programma op www.nachtvandeliteratuur.nl

Leger des Heils Midden Nederland viert Burendag

Afbeeldingsresultaat voor burendag 2017Zaterdag 23 september staat volledig in het teken van de buurt. Het Leger des Heils Amersfoort maakt graag gebruik van deze dag om de buurten waar zij actief is te ontmoeten. Dit doen zij door diverse activiteiten te organiseren op verschillende locaties in de provincie en daarbuiten. De hele buurt is welkom voor koffie en thee met taart, een rommelmarkt, springkussen of een van de vele andere activiteiten.

“Burendag is er met en voor de buurt” licht Jan Jans, directeur Leger des Heils Midden Nederland toe. Op deze dag komen buurtbewoners samen, leren elkaar beter kennen en zo ontstaat verbinding. Om deze reden organiseert zij vanuit veel vestigingen een speciale activiteit waarbij heel de buurt welkom is. “Als Leger des Heils weten we dat we geen gewone buren zijn. De drempel is hierdoor soms iets hoger om zomaar in gesprek te komen met elkaar. Maar op Burendag is er letterlijk en figuurlijk geen drempel. Je kunt elkaar op straat onder genot van een bakje koffie beter leren kennen. Daarom doen we als Leger des Heils graag mee aan dit jaarlijkse evenement.”

In Amersfoort kan er bij locatie Hirundo een lekkere pannenkoek worden genuttigd en is er een springkussen voor de kinderen. Bij locatie Springplank zijn buurtbewoners welkom om oud Hollandse spelletjes te spelen. Ook worden er vogelhuisjes gemaakt voor in de straat. Voor meer informatie over tijden, activiteiten en locaties: www.legerdesheils.nl/midden-nederland.

Veel inbraken in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor inbrekenDe afgelopen week zijn er 7 woninginbraken gepleegd in Amersfoort, hiervan zijn er 3 pogingen. De inbraken zijn gepleegd in de wijken Zielhorst, Schothorst, Hoogland, Soesterkwartier, Nieuwland en Rustenburg. Opvallend is dat er wederom bij 4 inbraken gebruik is gemaakt van de werkwijze cilindertrekken. De tijden dat deze inbraken gepleegd worden zijn vooral in de avond en nachtelijk uren.

De Politie zal de komende tijd extra toezicht houden in deze gebieden. Mocht u een verdachte situatie zien bel dan 112. Heeft u informatie over deze woninginbraken, maar durft u niet naar de Politie te gaan met uw informatie? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800-700. Kijk voor preventietips op:www.amersfoort.nl/veiligheid

Soest gaat omgekeerd afval inzamelen

Afbeeldingsresultaat voor kleuren afvalcontainersIn Soest wordt nog maar 65% van het afval gescheiden. En dat is zonde. Bijna alles kan weer opnieuw gebruikt worden. Vanaf 1 oktober gaat de hele gemeente Soest op een andere manier afvalinzamelen. Plm. 13.000 huishoudens in de laagbouw ontvangen dan een PMD minicontainer voor plastic, metaal (blik) en drankenkartons.

Wethouder Adriani: "Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat we tot nu toe juist verkeerd inzamelen. Je moet nu nog moeite doen om je gescheiden afval weg te brengen of apart te houden, terwijl dat 80% van ons afval is. Dat draaien we dus vanaf 1 oktober om. De resterende 20% restafval komen we straks minder vaak ophalen, of breng je zelf weg naar een container in de buurt".

Alle huishoudens in de gemeente Soest ontvangen een brief van RMN met informatie over de veranderingen. Bij alle huishoudens veranderen de ophaaldagen. Vrijwel alle huishoudens van laagbouwwoningen krijgen een grijze minicontainer (kliko) met oranje deksel voor PMD. Deze heeft een inhoud van 240 liter en wordt 1 x per 2 weken geleegd. Na drie maanden kunnen huishoudens de minicontainer desgewenst omruilen voor een kleinere (140 liter). De minicontainer voor restafval wordt vanaf 1 oktober nog maar 1 x per 4 weken geleegd.

De levering van de PMD mini container bij alle adressen in Soest en Soesterberg start op 1 oktober. Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij telefoonnummer: 0900-0766 (bereikbaar op werkdagen) en een speciaal e-mailadres: vang@rmn.nl. Op www.rmn.nl is een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden te vinden. En, wat moet in welke afvalbak? Bekijk het op www.soest.nl/afval.

Natuuracademie: Minicursus Kleine zoogdieren

Afbeeldingsresultaat voor spitsmuizenDe meeste muizen hebben een onopvallende leefwijze. Dat komt omdat ze klein zijn en vaak in de vegetatie leven, maar ook omdat sommige soorten voornamelijk nachts actief zijn. In Nederland komen vier groepen muizen voor: spitsmuizen (foto), woelmuizen, ware muizen en slaapmuizen, elk met verscheidene soorten. Tussen deze groepen bestaan grote verschillen in uiterlijk en leefwijze. De kleinste muis in ons land weegt 3 gram, de grootste tot 250 gram. Sommige muizen zijn erg zeldzaam, andere kunnen erg talrijk zijn en kunnen een belangrijke voedselbron vormen voor uilen, roofvogels en roofdieren.

Tijdens de theorieles gaan we in op de herkenning van de soorten, hun biotoop, gedrag en voedsel. Ook komen inventarisatiemethoden en hun verspreidingsgebied aan bod. Tijdens de excursie gaan we zogenaamde live-traps controleren en mogelijk ook schedels uit braakballen determineren.

De theorie is op woensdag 20 september van 19.30 tot 21.30 uur bij het in Het Groene Huis,  Schothorsterlaan 21 Amersfoort.  De plaats van de excursie, op zaterdag 23 september, wordt bekend gemaakt. Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afd. Amersfoort krijgen € 5,- korting). De Natuuracademie is een samenwerking van Landgoed Schothorst en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort e.o.

Pop-up Museum SMAAK opent haar deuren met "Lekker Abstract"

Afbeeldingsresultaat voor museum smaakNa twee succesvolle eerdere edities organiseert Stichting Smaak dit jaar wederom het populaire Pop-up Museum SMAAK in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoortt. Stichting Smaak heeft als missie om de kunstwereld en het publiek te laten luisteren naar de mening en smaak van ouderen. Een groep van kunstliefhebbers die vaak wordt vergeten maar bij uitstek jaren van artistieke kennis met zich meedraagt.

Ter ere van het 100-jarige bestaan van kunststroming De Stijl is het thema van de collectie dit jaar Lekker Abstract. Zeven gastconservatoren van 65+ hebben onder begeleiding van kunstenaar Emile van der Kruk een selectie gemaakt van tien abstracte kunstwerken. De conservatoren nemen bezoekers mee in hun afweging en fascinatie voor deze kunstwerken in een speciale kunstcatalogus die bij de ingang te koop is.

Er worden diverse workshops en activiteiten in het museum georganiseerd voor bewoners en bezoekers. Museum SMAAK is in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, Amersfoort. Het museum is de hele maand oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie kunt u vinden op www.stichtingsmaak.nl

De Gin en Tonic monologen...

Afbeeldingsresultaat voor gin en tonic“De Gin & Tonic Monologen” is het tweede avondvullende programma van Maurice Jonkers. De voorstelling speelt vier avonden in Tejaterthuis in Amersfoort. Wederom een intieme en gezellige avond met verhalen, gedichten, liedjes, dans, beeld en vooral een lach en een traan.

"Het is eigenlijk klassieke revue ontstaan eind 19e eeuw in Parijs, maar dan solo, maar eigenlijk vind ik labels niet interessant. Ik wil dat de mensen het naar hun zin hebben en dat ik me lekker voel. De clown in me komt dan vanzelf naar boven. Als de mensen en ik een fijne avond hebben, dan is het goed” aldus Mauric Jonkers.

Het Tejaterthuis is het kleinste theater van Amersfoort en wellicht van Nederland. Het monumentale pand in de binnenstad van Amersfoort ademt nog de oude sfeer van het Franse salontheater uit vervlogen tijden. Er slechts plek voor 30 mensen. Wanneer: op donderdag 7, 14, 21 en 28 september, aanvang 20.30 uur. Entree € 16,50 inclusief koffie en een consumptie. Adres: Nieuwstraat 17, Amersfoort.

In september wordt het staan in de trein...

Afbeeldingsresultaat voor druk in de treinOp het spoor zijn grote problemen te verwachten. De NS rekent op een recordaantal reizigers en laat extra treinen aanrukken. Maar erg veel zal het niet helpen. Je zou het de kunst van vooruit verdedigen kunnen noemen: nu al kondigt de NS voor september ernstige vertragingen en overvolle treinen aan. Het bedrijf verwacht 35 miljoen reizigers te vervoeren, 1,7 miljoen meer dan vorig jaar in september.

Volgens de NS wordt de toenemende druk op het spoor veroorzaakt door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. Aan het begin van het nieuwe studiejaar maken bovendien veel studenten gebruik van de trein, omdat ze vaak nog geen kamer hebben gevonden in hun nieuwe stad.

President-directeur Roger van Boxtel van de NS: "In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg." DE NS heeft ondertussen met spoed 58 sprinters bijbesteld en oude treinen opgeknapt. Daardoor rijden er volgende maand 2750 rijtuigen, tweehonderd meer dan vorig jaar. Treinen worden verlengd en op het traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven wordt vast geëxperimenteerd met een tienminutendienst.

De NS roept reizigers ook op de hyperspits tussen 7.30 en 8.30 uur te mijden als zij daar enigszins de mogelijkheid toe zien. Het goede nieuws: na september neemt de ergste drukte volgens de NS af. In oktober kunnen dan de eerste blaadjes weer op het spoor vallen....

Herfst in Nederland

Afbeeldingsresultaat voor herfstVoor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Het weer stoort zich niet aan deze data en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in ons land nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten.

Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is. De blaadjes aan de bomen veranderen langzaam van kleur en vallen langzaam maar zeker van de bomen af. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit, en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert  snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Grote temperatuurverschillen zijn kenmerkend voor de herfst. Zo kan het in de herfst al licht vriezen maar er kunnen ook mooie nazomerse dagen ontstaan met hoge temperaturen. Herfststormen en windstille dagen wisselen elkaar af. Het kan grijs en kil zijn met dreigende onweersbuien. Tijdens stevige buien kan de zon spontaan gaan schijnen en ontstaat er een regenboog. Dikke mist of strakblauwe luchten, alles kan tijdens de herfst.

The Pink Floyd Project in concert in Soest

Afbeeldingsresultaat voor pink floydThe Pink Floyd Project tourt door het land met hun groots opgezette, Pink Floydshow die gerekend mag worden tot één van de grotere tourende tribute producties in de Benelux, er werken bijna dertig mensen voor- en achter de schermen. Met ruim twintig songs in een twee en een half uur durende show wordt u meegenomen op reis door het sprookjeslandschap van vijftig jaar Pink Floyd; van de psychedelische periode met Syd Barrett tot en met het recente en veelal eigentijdse werk onder aanvoering van David Gilmour. Met lead vocals van Bert Heerink én Chris Mustamu.

Verdeeld in twee sets is de show een trip down to memory lane, inclusief quadrafonisch geluid, audiosamples, een grootse lichtshow, spectaculaire lasereffecten, drie videoschermen met kunstzinnige visuals, de natuurlijk voor Pink Floyd zo herkenbare attributen én last but not least, een muzikale uitvoering waaruit de diepgewortelde liefde voor de muziek van een van werelds meest invloedrijke rockbands.

Wanneer: Vrijdag 22 september, aanvang 20.15 uur. Entree € 30,50. Waar: Cabrio openlucht theater in Soest. Kaartjes via de website: www.openluchttheatersoest.nl

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Afbeeldingsresultaat voor hoe hollands is mijn klederdrachtIn Museum Spakenburg is op dit moment de tentoonstelling: Hoe Hollands is mijn klederdracht te bezichtigen. Een grote tentoonstelling waarmee uiteraard de nodige kosten waren gemoeid. Gelukkig was Rabobank bereid de helpende hand toe te steken met het toekennen van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Nu de tentoonstelling al weer enige tijd geleden is geopend, kon de bijdrage definitief worden gemaakt.

Klaas Bos, directeur Rabobank Randmeren, overhandigde daartoe een cheque met het toegekende bedrag aan Arie ter Beek, directeur van Museum Spakenburg. Uiteraard is het museum bijzonder verguld met deze bijdrage waardoor het in staat was een mooie tentoonstelling te realiseren. Een tentoonstelling die bijzonder in de smaak valt. Veel bezoekers zijn benieuwd naar het verhaal achter de klederdrachtstoffen en maken de reis mee van Wimpje en Hendrikje naar de herkomst van de klederdrachtstoffen (foto). Eerder was al bijdrage toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? is nog tot het einde van het jaar 2017 in het museum te bekijken. Waar: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63, Bunschoten-Spakenburg.

Overdracht aan bed: duidelijk en effectief

Afbeeldingsresultaat voor meander medischOverdracht aan bed geeft patiënten meer inbreng in de zorg die zij krijgen tijdens hun opname in Meander Medisch Centrum In Amersfoort. Als de ene verpleegkundige de andere aflost, is de overdracht niet meer achter gesloten deuren, maar bij de patiënt op de kamer. Verschillende verpleegafdelingen werken inmiddels op deze manier.

Het voordeel voor de patiënt is dat hij ziet wie de verpleegkundige dienst overneemt. Hij hoort zelf welke informatie over zijn situatie wordt overgedragen en kan hier zelf ook informatie aan toevoegen. Vragen kunnen direct worden gesteld en beantwoord. Dit geeft de patiënt meer grip op zijn situatie en vergroot de betrokkenheid bij de verpleging. Ook voor verpleegkundigen is de nieuwe werkwijze prettig; het is voor iedereen duidelijk en efficiënt.

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het Amersfoortse ziekenhuis in vervulling. De overdracht aan bed werd mogelijk doordat patiënten op éénpersoonskamers worden verpleegd. De privacy is daarmee verzekerd. Ook was de komst van de computer on wheels, een belangrijke voorwaarde. Doordat alle computers verrijdbaar zijn, kunnen de verpleegkundigen op elk moment de actuele informatie in het patiëntendossier inzien en deze ter plekke aanvullen.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Uniek in Amersfoort: de mobiele Mondriaan boombank

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan boombank amersfoortOp twaalf plekken rondom de binnenstad van Amersfoort zijn Mondriaan boombank geplaatst (foto). De boombank, bedacht door kunstenaar Rogier Martens, is een mobiele stadsbank waar iedere bezoeker of inwoner kan plaatsnemen en genieten van de omgeving. De locaties bevinden zich voornamelijk in het groen rondom de binnenstad en zijn ontworpen in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch design.

De boombank is zo geconstrueerd dat de bank rondom de boom wordt geplaatst zonder dat de boom er hinder van ondervindt. De banken staan in de zomerperiode bij verschillende bomen en gaan daarna naar de opslag om vervolgens een volgend jaar weer ergens anders in Amersfoort op te duiken met een ander uiterlijk. De bomenbank maakt onderdeel uit van Beelden van Banken. Dit is een project waarin twintig kunstenaars en vormgevers ontwerpen voor hedendaagse stadsbanken hebben gemaakt in opdracht van de gemeente Amersfoort. De boombank is één van deze ontwerpen.

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio door het hele land. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Lopende band maakt helling fietsenstalling minder steil

Afbeeldingsresultaat voor lopende band fietsenstallingJe fiets stallen in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen nabij de Kamperbinnenpoort en/of het St. Jorisplein in Amersfoort is nu nog gemakkelijker. Sinds deze week hebben de trappen een smalle lopende band die ondersteuning geeft bij het omhoog gaan met de fiets (foto).

Ook nieuw is dat de fietsgeul naar beneden toe voorzien is van een borstelbaan waardoor de velgen van je fiets een poetsbeurt krijgt én je fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de andere fietsenstalling Amicitia, bij de Utrechtsestraat in Amersfoort.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Leusden wandelgemeente 2017

Afbeeldingsresultaat voor leusden wandelenLeusden mag zich een jaar lang wandelgemeente noemen. Een mooie overwinning waar hard en vol enthousiasme aan is gewerkt, zegt wethouder Jan Overweg. Samen met Apeldoorn en Alkmaar was Leusden in de race voor de titel wandelgemeente 2017.  De wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door wandelkrant te Voet. De dit jaar genomineerde gemeentes, selecteerden ter beoordeling een route waarbij veel afwisselend natuurschoon voorbij komt. Leusden is als uiteindelijke winnaar gekozen door de redactie van de krant, maar heeft de titel ook te danken aan de internetverkiezing.

Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de route die Leusden selecteerde ter beoordeling door de wandelkrant. Zo werd de Valleiroute als verrassend en afwisselend ervaren, met veel verschillende landschappen. Maar ook het het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers,  boerderijen en bossen viel in goede aarde. De geselecteerde tocht voerde daarnaast ook door het nieuwe landschap van een kronkelende beek en een imposant waterbergingsgebied. De route volgt op veel plekken toegankelijke en onverharde paden.

Andere punten waarmee de Leusdense route scoort, zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto, het afgewogen gebruik van informatiepanelen onderweg én de mooie spreiding van horeca. De wandelroutes van Leusden maken volgens de verslaggever van de wandelkrant goed gebruik van de ligging van de gemeente op de beboste Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als laatste punt valt op dat de route precies en foutloos is beschreven in de wandelgids. Meer informatie: www.vvvleusden.nl/fietsen-wandelen/wandelroutes

Het leukste uitje van de provincie Utrecht: de Waterlijn in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn amersfoort rondvaartGeniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten die te zien zijn tijdens de rondvaarten van de Waterlijn door de Amersfoortse grachten (foto).

De  verschillende vaarroutes zijn: de  Westroute, Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergbeekroute. Er zijn ook speciale vaarten met een thema zoals: Natuur op de kademuur, Vleermuisboot, de Droomboot, Mysterietour, Zomervaarten en de Piratenboot. Het vaarseizoen is al begonnen (hoogseizoen).

Wanneer: op maandag alleen middags, alle andere dagen ochtends én middags. Meevaren (reguliere routes) 5 euro p.p. kinderen t/m  4 jaar gratis. Meer informatie via de winkel: Krommestraat 5, Amersfoort. Website: www.amersfoort-rondvaarten.nl

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

De Japanse duizendknoop is een probleem...

Afbeeldingsresultaat voor japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente Amersfoort bestrijdt de plant en vraagt daarbij uw hulp.

Via de foto kunt u zien hoe de Japanse duizendknoop er uitziet om zo een vergelijking maken. De gemeente Amersfoort vraagt om uw tuin of terrein te controleren op de Japanse duizendknoop en het door te geven als de plant in uw tuin groeit. Wanneer u de Japanse duizendknoop aantreft kunt u dat via de website: www.Amersfoort.nl melden. Het is heel erg belangrijk dat u enkele foto met uw uw melding meestuurt zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

De gemeente neemt binnen twee weken contact met u op. Als de plant in uw tuin staat, wordt er een afspraak gemaakt om in het najaar de plant chemisch te bestrijden. De gemeente doet dit voor u. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.

Leusden steunt uitbreiding kamp Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortDe gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort (foto). De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie. Het voormalige concentratiekamp ligt op grondgebied van de gemeente Leusden.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor ontwikkelen tot een centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de uitbreidingsplannen behoren een vernieuwd bezoekerscentrum, een heringerichte binnenplaats en een paviljoen voor tentoonstellingen. Nu heeft het herinneringscentrum te maken met een groot tekort aan ruimte.

Ook de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn van plan een financiële bijdrage te leveren aan de uitbreiding. De verwachting is dat zij de komende maanden een definitieve beslissing nemen. Zodra zij hun steun formeel hebben bekrachtigd, kan de schop de grond in. Eerder deden de Postcodeloterij en het vfonds al een financiële bijdrage.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Magazijn NS overvol met gevonden voorwerpen

Afbeeldingsresultaat voor gevonden voorwerpen nsDe NS moet het magazijn voor gevonden voorwerpen opnieuw gaan inrichten. De spullen die treinreizigers laten liggen passen niet meer in de gewone schappen. Volgens de spoorwegen hebben mensen vorig jaar (2016) zeker 111.942 voorwerpen in de trein of op een station laten slingeren. Dat is een forse toename in vergelijking met 2015, toen er nog 100.482 gevonden spullen werden gemeld.

Meestal zijn het telefoons en portemonnees die achter worden gelaten. Zo werden er het afgelopen half jaar bijna 3000 portemonnees gevonden in de coupés en op de stations. En dagelijks verliezen meer dan 18 reizigers hun mobiele telefoon in de trein. Onder de gevonden voorwerpen zijn ook veel ov-chipkaarten, sleutelbossen, maar ook skateboards, vogelkooitjes en tuinkabouters. Volgens de NS lukt het doorgaans om meer dan zestig procent van de spullen bij de eigenaren terug te bezorgen, meestal zelfs binnen vijf dagen.

Bent u een voorwerp verloren of heeft u iets gevonden in de trein of op het station? Lever het voorwerp dan in bij het treinpersoneel. Meer informatie op website: www.ns.nl onder klantenservice.

Waarschuwing Bosch en Siemens gaskookplaten en gasfornuizen

Afbeeldingsresultaat voor onveilig gasfornuisEr bestaat ontploffingsgevaar bij Bosch en Siemens tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen. Het bedrijf BSH Huishoudapparaten waarschuwt voor dit ernstige probleem. De waarschuwing geldt voor tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen die geproduceerd zijn van januari 2009 tot en met oktober 2011.

Het is mogelijk dat er een defect is ontstaan aan de gaskoppeling. Door dit defect kan er gas ontsnappen. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot ontploffingsgevaar. BSH Huishoudapparaten biedt consumenten, die een betroffen apparaat hebben, een gratis vervanging van de gaskoppeling aan. De vervanging zal door een erkend technicus aan huis uitgevoerd worden. Na vervanging van de gaskoppeling is het probleem opgelost.

Om te controleren of uw apparaat mogelijk een defecte gaskoppeling heeft moet u het E-nummer en het FD-nummer van uw Bosch apparaat weten. Deze nummers vindt u bij de vrijstaande tafelmodelgaskookplaten op de onderzijde van het kooktoestel of in de handleiding. Bij de vrijstaande gasfornuizen vindt u het typeplaatje aan de binnenzijde van de opberglade of aan de binnenzijde van de oven, als uw toestel niet over een opberglade beschikt.

U kunt met deze gegevens controleren of van uw toestel de gaskoppeling vervangen moet worden op de website www.gascookingsafety.com. Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing, en assistentie kunt u contact opnemen met  BSH Huishoudapparaten via het telefoonnummer 0800 – 1908 (gratis).

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.