headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Herenboeren lopen zich warm

Op zaterdag 16 maart kwamen de aspirant-leden van Herenboeren Soest e.o. bij elkaar. Dat gebeurde in De Wijnboerderij aan de Hooiweg in Soest. Doel van de bijeenkomst was om de toekomstige Herenboeren te informeren over de stand van zaken rondom het vinden van grond en het werven van nieuwe leden.

Na een muzikaal begin – met een knipoog naar Knolraap en lof, schorseneren en prei van Drs P. – nam voorzitter Henk Vroom de aanwezigen mee langs de weg die de kartrekkers van Herenboeren Soest tot nu toe is aflegden. In de stormachtige beginfase kwam bijval uit alle hoeken: gemeente, enthousiaste Soesters (en mensen van buiten Soest), basisscholen, landeigenaren en media. Van alle kanten stroomde het, velen vonden een Herenboerderij in Soest een aantrekkelijk idee. Toen het vinden van geschikte grond voor een Herenboerderij (geen gebouw, alleen grond) langer op zich liet wachten, werd het moeilijker om het elan van de beginfase vast te houden. ‘Maar het hoeft ook niet allemaal vanzelf te gaan’, memoreerde Vroom. ‘Van tegenwind gaan we alleen maar harder fietsen.’

Grond vinden
Inmiddels zijn meer dan 140 gesprekken gevoerd met personen en instanties die een rol kunnen spelen in het vinden van grond. ‘We spreken met iedereen die daarin mogelijk een rol kan spelen’, aldus Vroom. ‘Grondeigenaren, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provincie, gemeente, Vrienden van de Soester Eng, Vereniging Vrij Polderland Soest, Paleis Soestdijk, noem maar op.’
Het vinden van geschikte grond is niet alleen een harde voorwaarde om een Herenboerderij te kunnen beginnen, het is voor velen ook het argument om aspirant-lid te worden. ‘Mensen willen eerst weten waar de Herenboerderij komt voor ze zich binden. Wel begrijpelijk.’

Ledenwerving
Aan de aanwezige aspirant-leden van de op te richten coöperatie werd gevraagd ideeën voor ledenwerving te spuien. Dat leverde een interessante hoeveelheid suggesties op waarmee de kartrekkers van Herenboeren Soest voorlopig vooruit kunnen. Verder traden diverse aanwezigen toe tot een groep die op afroepbasis werkzaamheden wil verrichten. Voor Herenboeren Soest was dit een uitstekende gelegenheid om de banden met aspirant–leden aan te halen en gebruik te maken van de energie en denkkracht van deze personen.
 

Dutch Open Tennis terug in Amersfoort

Na meer dan tien jaar keert de Dutch Open Tennis deze zomer terug in Amersfoort, op de banen van tennisvereniging ALTA. De KNLTB, tennisvereniging ALTA en de gemeente Amersfoort hebben zich afgelopen maand hardgemaakt voor de terugkeer van het toernooi in de stad en gisteren werd de licentie, voor de komende vijf jaar, getekend op het hoofdkantoor van de ATP in Monte Carlo.

“Het is natuurlijk prachtig dat de Dutch Open weer terug is in onze stad”, aldus wethouder sport Hans Buijtelaar: “Het is een kijkevenement pur sang waar nationaal en internationaal toptalent op af komt om hun positie op de ATP-ranking te verbeteren. Ook de jeugd en sporters met een beperking worden nauw bij dit evenement betrokken en het toernooi sluit goed aan op onze sportieve ambities. Met de nationale waterpoloploeg en het NK Zwemmen in Amerena, een stukje etappe van de Vuelta volgend jaar, de Eemhead en Keistad Triathlon en nu de terugkeer van dit tennistoernooi, bieden we een aantal mooie topsportevenementen.”

De Dutch Open wordt van 15 tot 21 juli 2019 georganiseerd bij tennisvereniging ALTA. De organisatie neemt, mede dankzij een aantal sponsoren en medewerking van de gemeente, de licentie over van de The Hague Open, het internationale ATP Challenger-toernooi dat al 26 jaar in Scheveningen plaatsvond maar de begroting niet meer rond kreeg voor de 27e editie. Voormalig tennisprof en erelid van ALTA, Tom Nijssen, is aangewezen als toernooidirecteur. Na de editie van 2019 evalueert de gemeente met de organisatie voor de invulling van de komende edities.

De bekendste pubquizzen van Amersfoort slaan de handen ineen

De grote hal van het Eemhuis wordt op initiatief van de Bibliotheek Eemland omgetoverd tot de grootste pub van Amersfoort voor de Pubquizstrijd033! Op zaterdag 6 april komen de vijf bekendste pubquizzen van Amersfoort namelijk samen onder één dak. Iedereen is welkom om mee te doen. Van de doorgewinterde quizspeler tot de nieuwkomers die even van alle quizzen willen proeven.

Pubquizzen doen het goed in Amersfoort, want de stad kent heel wat verschillende varianten. De Bibliotheek Eemland organiseert Pubquizstrijd033 waar de bekendste quizzen van de stad bij aansluiten. Voor dit evenement op 6 april wordt de grote hal van het Eemhuis omgetoverd tot pub.  Het balkon van de eerste etage krijgt een enorm scherm ingebouwd en zal tegelijkertijd dienen als het toneel voor het presentatieteam dat bestaat uit het gezicht van iedere kroeg.

De Bibliotheek Eemland en het Eemhuis verzorgen samen met Poppodium Fluor, Zandfoort aan de Eem, Onder de Linde, café Lobbes en ’t Nonnetje de rondes van de quiz. Wie weet het meest? En welk team gaat er met het prijzenpakket naar huis? Onder het genot van een drankje gaan alle deelnemers tussen de boeken van de bibliotheek de (kennis)strijd aan. Komt het echte pubquizgevoel dan wel naar voren? Absoluut. Normaal wordt er in de bibliotheek nooit bier geschonken, maar voor deze avond is er een uitzondering gemaakt.

Ook twee andere bekende Amersfoortste partijen haken 6 april  aan. De deelnemers strijden niet alleen voor de eer van meester pubquizzer van de stad, maar ook voor mooie prijzen. Deze worden namelijk aangeboden door bierwinkel HOP en spellenwinkel Spellenpoort.

Teams van maximaal 5 deelnemers kunnen zich aanmelden voor € 25,- per team (inclusief eerste bier/wijn/fris). Aanmelden kan via www.heteemhuis.nl. De inloop is vanaf 19.00 uur. Om klokslag 20.00 uur start de quizmaster met de eerste vraag.

CDA wil bouwen in regio Amersfoort

“Maatwerk is noodzakelijk”
De regio Amersfoort staat voor een forse bouwopgave. Ruim 24.000 woningen erbij in de komende tien jaar doet iets met deze regio. En terzelfder tijd willen we de regio groen, bereikbaar en leefbaar houden. Om dit te bereiken is maatwerk per gemeente noodzakelijk. 
Die conclusie trok CDA-lijsttrekker Derk Boswijk woensdagavond in een geanimeerde discussieavond over huizenbouw in de regio Amersfoort. Boswijk kruiste de degens met onder meer Zwany van Brussel van NVM, Jan Overtoom van Bouwend Nederland, de Leusdense wethouder Wim Vos, Tweede Kamerlid (Evert-Jan Slootweg), en Marc van Ravels (CDA kandidaat PS).
De discussie vond plaats in de Amershof en stond onder leiding van Jos Franck uit Baarn.
De druk op de woningmarkt in de regio Amersfoort is groot. Alleen al in Amersfoort moeten er onder druk van demografische en sociologische ontwikkelingen tot aan 2030 13.000 woningen worden bijgebouwd. In het toch al volle Eemland vraagt dat om verstandig beleid. Of zoals Boswijk concludeerde: ,,We staan voor een grote woningbouwopgave, maar het moet wel leefbaar blijven. Nieuwbouw, flexibelere rode contouren waar nodig, een groen en open buitengebied, aandacht voor de groene cirkel rond de stad Amersfoort en andere kernen, en goede bereikbaarheid zijn onmisbare elementen. Het moet ‘en-en-en’.”

Route Koningsdag 2019 - Wij, Amersfoort

Op 27 april 2019 viert Koning Willem-Alexander samen met zijn familie Koningsdag in Amersfoort. Zij wandelen op deze dag een route door de stad, vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen.
De route start op de Kleine Haag bij Mariënhof en eindigt op het Eemplein. In totaal is de route 1.075 meter lang. De route loopt via de Zuidsingel en de Varkensmarkt, een stukje door de Langestraat en via de Krankeledenstraat naar het Lieve Vrouwekerkhof. Van daar gaat de wandeling via de Westsingel, naar het Stadhuisplein. Vervolgens bereikt het gezelschap via het Burgemeester Brouwerplantsoen de Koppelpoort. De ‘Wij, Amersfoort’ route eindigt op het Eemplein.

Historisch en modern
Burgemeester Lucas Bolsius: “Het is een interessante route waarin we zowel historische als moderne aspecten van Amersfoort laten zien. We hebben gezocht naar de plekken waar voldoende ruimte is voor deelnemers én publiek. Koningsdag is namelijk een feest van ontmoeting tussen Amersfoorters, mensen uit de regio en de Koning en zijn familie. En tot slot biedt de route een mooi decor om een spetterend programma uit te werken!“

Alle informatie is beschikbaar op www.koningsdagamersfoort.nl. De invulling van het programma wordt medio maart bekendgemaakt.